Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

21-Policisté našli ostatky dvou pohřešovaných mužů

ZLÍNSKO: Výbuchy skončily, začíná příprava na odvoz munice.  

Na páteční tiskové konferenci oznámil ředitel krajského ředitelství, plk. JUDr. Jaromír Tkadleček, že policejní pyrotechnici při svých speciálních úkonech a pracích v areálu ve Vrběticích nalezli v blízkosti epicentra původního výbuchu ostatky dvou pohřešovaných mužů ve věku 56 a 59 let. Expertíza potvrdila jejich totožnost. Rodiny obou hledaných mužů jsme již vyrozuměli.
 
Plk. JUDr. Michal Dlouhý, ředitel pyrotechnické služby, oznámil, že od čtvrtku v areálu pracuje více pyrotechniků. V počtu sedmi mužů prozkoumávají okolí cest a skladů a nakládají s nalezenou municí. Využití většího počtu specialistů není možné kvůli jejich bezpečnosti. S asanací prostoru začali od nejvzdálenějších částí stanoveného okruhu a pokračují směrem dovnitř, k ohnisku výbuchu. Je samozřejmé, že s přibližováním se k místu původní exploze bude narůstat množství nalezené rozházené munice a práce se budou zpomalovat. Čištění okolí příjezdových cest je nutné kvůli vytvoření bezpečnostního koridoru pro průjezd motorových vozidel. V činnosti policistům pomáhají speciální hasičské tanky a obrněná policejní vozidla. Předpokládáme, že komunikace v areálu budou připravené na odvoz munice na konci měsíce listopadu, záleží ale na postupu práce a na množství nalezené munice. Transportovat budeme pouze tu munici, která bude bezpečná k přepravě a k dalšímu skladování nebo bezpečná k přepravě a zničení na jiném místě. Nejprve otevřeme sklady a prověříme, v jakém stavu se munice v nich uložená nachází a poté teprve začne manipulace s výbušninami a příprava k odvozu.
 
Pyrotechnici se zároveň připravují na zimní sezonu a na zhoršené povětrnostní podmínky. Pokud přijde rozsáhlá sněhová kalamita, s největší pravděpodobností budeme muset práce v areálu na nezbytně nutnou dobu přerušit.
 
Jsme v kontaktu s firmami, které jsou vlastníky materiálu uloženého v sedmadvaceti budovách v areálu. Část munice si jejich zástupci odvezou a uskladní sami ve vlastních prostorách, část jej zřejmě uskladníme v bývalém vojenském areálu v Květné a nemalé množství si odvezou a uskladní noví majitelé munice.
 
Tiskovka.JPG
 
Tiskovak2.JPG 
 
24. listopadu 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem