Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

08-Výbuch munice ve skladu ve Vrběticích, 8. den

ZLÍNSKO: Včerejší evakuace proběhla bez potíží.  

Včerejší den byl zřejmě ve znamení stresu pro některé obyvatele obcí Lipová a Vrbětice. Nicméně i přes počáteční překvapení proběhla evakuace v klidu a bez problémů. Kolem sedmé hodiny ranní stály v obou obcích autobusy připravené k odvozu lidí. Nikdo z obyvatel však tuto možnost nevyužil, všichni se dopravili do bezpečí vlastními dopravními prostředky.

Policisté ve spolupráci s hasiči procházeli domy a kontrolovali, zda v nich nikdo nezůstal. Po jejich vyklizení zůstali policisté stále v obcích i areálu Vlárských strojíren a dohlíželi na to, aby zde nedocházelo ke krádežím. Krátce po čtvrté hodině odpoledne pyrotechnici podle předpokladu preventivně bezpečnostní opatření ukončili a lidé se mohli vrátit v pořádku do svých domovů.

Ve čtvrtek poprvé při práci v bývalém muničním skladu použili policisté pyrotechnického robota. Ten jel jako předvoj do postižené oblasti, prozkoumal prostor, přítomnost a druh výbušnin, poté tam teprve mohli vstoupit policejní pyrotechnici ve speciálním oděvu a začít fyzicky procházet a kontrolovat prostor.

Dnes jsme evakuovali obec Vrbětice, jihozápadní část Vlachovic a celý areál Vlárských strojíren. Opatření se týká několika set obyvatel z dotčené obce. Současně s evakuací bude přerušena autobusová i železniční doprava, uzavřeme příjezdové cesty. Podle předpokladu by mělo opatření skončit stejně jako včera, kolem čtvrté hodiny odpoledne. V průběhu celého dne se budou v obci nepřetržitě pohybovat policisté, kteří budou střežit obydlí, tak, aby v nich nedocházelo ke krádežím.

Během noci na dnešek se z oblasti postižené explozemi opět ozvalo několik neřízených detonací. To znamená, že pohyb v prostoru je nadále velmi nebezpečný.

Chtěli bychom poděkovat všem, jichž se tato nepříliš příjemná opatření týkají, za trpělivost a respektování všech pokynů policistů přímo v dotčených obcích. Také díky nim probíhá preventivní opatření v klidu a bez problémů.

Nadále zůstává v platnosti telefonní linka 974 666 555, která je k dispozici všem, kteří se v souvislosti s explozemi chtějí na cokoli zeptat, oznámit poškození svých obydlí či nález munice. Nemůžeme prozatím vyloučit řízené ani neřízené exploze, které se budou v následujících dnech z areálu ozývat. Bezpečnostní okruh kolem původního epicentra výbuchu ve vzdálenosti 1,2 kilometru zůstává nadále uzavřený a nepřetržitě střežený policisty.


pyrotechnický robot.jpg

 Pyrotechnicky-robot-tEODor13.jpg

24. října 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem