Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

06-Výbuch munice ve skladu ve Vrběticích, 5. den

ZLÍNSKO: Pyrotechnici se dostali k epicentru exploze.  

Kolem desáté hodiny dopoledne policejní pyrotechnici opět vyrazili v obrněném vozidle doprovázeném hasičským tankem do nebezpečného areálu plného výbušnin.
 
S průzkumem začali na severní straně a pokračovali směrem ke středu areálu, pomalu se blížili k epicentru čtvrtečního výbuchu. Zkontrolovali pár budov, na některých byla střecha poškozená průnikem munice. Postižené objekty policisté zkontrolovali také zevnitř a munici, jenž se v nich nacházela, na místě zneškodnili. Proto se dnes odpoledne okolím Vrbětic opět ozvaly dvě nepříliš silné detonace. Žádné nebezpečí z poškozených budov nehrozí.
 
Průzkum bezpilotním prostředkem a jím pořízené snímky ukázaly, že je již zčásti možné vydat se přímo do trosek postiženého skladu. Vzhledem k tomu, že fyzická kontrola termokamerou ukázala stále několik doutnajících ohnisek o teplotě až 140°C, byl pohyb policistů přímo v centru zničeného skladu extrémně nebezpečný. Přesto pyrotechnici kromě měření teploty v místě exploze provedli ještě krátkou kontrolu kvůli zjištění přítomnosti nebezpečných radioaktivních látek unikajících do ovzduší. Zjistili, že do ovzduší neuniká žádná zdraví škodlivá látka.
 
Prozkoumávání areálu pyrotechniky a ničení nebezpečné munice bude trvat ještě několik dní. Pokud to podmínky dovolí, mohli by koncem týdne začít v místech exploze pracovat kriminalisté a vyšetřovatelé. Ti začnou zjišťovat příčiny exploze a také budou pátrat po obou pohřešovaných mužích ve věku 56 a 59 let.

dron3.jpg

dron5.jpg 

 Epicentrum6.jpg
 
Epicentrum7.jpg
 
20. října 2014, nprap. Monika Kozumplíková

 

vytisknout  e-mailem