Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

01-Výbuch munice ve skladu ve Vrběticích

ZLÍNSKO: Pohřešujeme dva muže. 

Dnes před desátou hodinou ranní jsme přijali oznámení o výbuchu a následném požáru skladu munice ve Vrběticích. Operační důstojník neprodleně vyslal na místo policejní hlídky a přijal několik bezpečnostních opatření. Společně s policisty se na nich podílely všechny složky IZS a také vojenská policie.
Během dne dorazili na pomoc zlínským policistům policisté z Brna, policejní pyrotechnici a na místo přiletěly vrtulníky. Celkem zasahovaly desítky policistů. Okolím Vlachovic a Vrbětic se v dopoledních hodinách neslo několik výbuchů, z nichž ten nejsilnější vysklil okna v blízkých budovách. Policisté evakuovali firmy sousedící s muničním skladem a také žáky a zaměstnance nedalekého středního odborného učiliště, celkem se jednalo o několik stovek osob. V době výbuchu bylo v budově pět zaměstnanců, tři z nich budovu opustili ještě před explozí. Dva muži ve věku padesát šest a padesát devět let jsou stále pohřešovaní.
Odpoledne několikrát vzlétl nad postiženou oblast policejní i vojenský vrtulník. Monitorovaly okolí i místo požáru. Pyrotechnici poté vyhodnocovali snímky pořízené pomocí termovize a sjednocovali další postup. Vzhledem k tomu, že budova, která téměř celá shořela, stále doutná, není možné zahájit pyrotechnické práce v objektu. Uvnitř i kolem se nachází stále ještě velké množství výbušnin. Ty budou policisté likvidovat v následujících dnech. Pracovníci krajské hygienické stanice nezjistili zvýšenou kontaminaci chemických látek v ovzduší.
Chtěli bychom apelovat na veřejnost, aby se nepřibližovala k místu výbuchu a požáru, okolí jsme uzavřeli a nepřetržitě jej hlídají policisté. Je možné, že výbuch rozptýlil munici i do odlehlejších míst, až několik kilometrů vzdálených. Pokud by kdokoli našel podezřelý předmět, nechť s ním v žádném případě nemanipuluje, ani se jej nedotýká. Zavolejte ihned na linku 158 a vyčkejte instrukcí policistů.
16. října 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem