Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pyrotechnika na třech místech

ZLÍNSKO: Podivné nálezy hlaste policii! 

 
Zlínští policisté měli za pouhé dva dny nahlášeny nálezy pyrotechniky hned na třech různých místech v okrese. Pokaždé na Zlínsko musel přijet pyrotechnik z brněnského krajského ředitelství.
S prvním nálezem se ohlásil v pondělí muž z Želechovic nad Dřevnicí. Když uklízel ve sklepě rodinného domu svých rodičů, našel tam 50 průmyslových rozbušek neurčitého stáří. Ve stejný den odpoledne jsme služby pyrotechnika využili ještě jednou. O nálezu granátu nás informoval muž, který u Tlumačova venčil svého psa. Pyrotechnik zjistil, že jde o nevybuchlý tříštivý dělostřelecký granát ráže 76 mm ruské výroby, které podle všeho pochází z doby druhé světové války.
O den později přišel oznámit nález vojenské munice muž z Březůvek. Pyrotechnik zjistil, že šlo o vyhořelý dělostřelecký granát ráže 37 mm.
Podobná pyrotechnika může být velmi nebezpečná, kromě speciálně vyškoleného pyrotechnika s ní nesmí nikdo manipulovat. Proto doporučujeme, aby se tyto nálezy okamžitě hlásily na Policii ČR. Přivolaný pyrotechnik je odborně zajistí tak, aby nedošlo k žádnému zranění, a po posouzení, zda je munice schopná přepravy, ji odveze k likvidaci.
 

 granát

20. dubna 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem