Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Ocenění "Gentleman silnic" si převzal náš kolega

BŘECLAVSKO: Zachránil to nejcennější - lidský život.  

Ve čtvrtek 21. listopadu převzal policista Zdeněk Mikulica ocenění „Gentleman silnic“, které je společným projektem České pojišťovny a Policie České republiky. Cenu si pan Mikulica zasloužil za pohotové poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě, která se stala v květnu letošního roku před obcí Bořetice.
 
Při cestě do zaměstnání, kdy měl nastoupit na noční směnu, projížděl úsekem, kde se zrovna stala vážná dopravní nehoda. Zahlédl značně zdemolované auto, jež po nárazu zůstalo obrácené na střeše. Okamžitě zastavil, běžel za řidičem havarovaného auta, který byl zjevně v šoku a snažil se ho uklidnit. Přitom si všiml, že nedaleko v přepadové výpusti leží nehybně další osoba. Jednalo se o mladou ženu. Pan Mikulica se ji snažil rychle z vody vytáhnout, což se mu naštěstí podařilo. Oživovací pokusy prováděl až do té doby, než třiadvacetiletá spolujezdkyně z havarovaného auta nabyla vědomí. Než přijela  záchranná služba, udržoval zraněnou ve stabilizované poloze.
 
Svým rychlým a profesionálním jednáním zachránil pan Zdeněk Mikulica to nejcennější – lidský život. Neváhal ani na chvíli a poskytl profesionální pomoc, když to bylo nejvíce zapotřebí. Ocenění, které má motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní, si právem zasloužil.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 22. listopadu 2013
 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

havarované vozidlo

havarované vozidlo 

Detailní náhled

oceněný Zdeněk Mikulica

oceněný Zdeněk Mikulica 

Detailní náhled

předávání ceny

předávání ceny 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem