Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oboustranná spokojenost? Jen do května!

8. června 2016 – Detektivové ÚOOZ rozkryli machinace kolem udělování nostrifikačních osvědčeních a další obchody s padělky víz a vízových štítků. Obviněno bylo čtrnáct lidí. 

Téměř rok a půl dokumentovali pod krycím názvem ZEVA detektivové ÚOOZ činnost dvou skupin působících na území ČR, které tvořili státní příslušníci Česka, Ukrajiny, Ruska a Číny. Obě skupiny propojovala jedna osoba. Mezi podezřelé se dostali i úředníci krajských úřadů a zástupci střední školy.

 

První část skupiny

 

Trestné činnosti se měla první, devítičlenná část skupiny dopouštět tím, že její členové měli pomáhat nelegálním způsobem žadatelům o udělení studentských víz k získání tzv. nostrifikačního osvědčení, tj. rozhodnutí o uznání středoškolského vzdělání v ČR.

Ukrajinci a Češi, podnikající v ČR v oblasti napomáhání cizincům s vyřizováním dokladů, měli za „poplatek“ ve výši 11 až 20 tisíc korun zprostředkovávat nostrifikační zkoušky*) pro své klienty, které přihlašovali v rozporu se zákonem k nostrifikačním zkouškám v jiných krajích, než ve kterých byli cizinci hlášeni k pobytu, a to za spolupráce odpovědných úředníků krajských úřadů.

Zprostředkovatelé měli také po předchozí dohodě poskytovat za zjednodušený, předem dohodnutý průběh nostrifikačních zkoušek pro jimi zprostředkované žadatele úplatky, buď úředníkovi krajského úřadu, nebo řediteli a zástupci školy, kde byly zkoušky prováděny, ve výši od 2 do 5 tisíc korun za žadatele o nostrifikaci. Tímto způsobem měla skupina napomoci k neoprávněnému pobytu na území ČR stovkám cizinců.

Tato část skupiny byla obviněna z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, podplacení, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. V případě prokázání viny jim pak podle konkrétního podílu na trestné činnosti hrozí v horní hranici až desetileté tresty odnětí svobody. Jeden z obviněných, čtyřiatřicetiletý Ukrajinec žijící a podnikající v Praze, měl být zároveň prostředníkem druhé části skupiny.

 

Druhá část skupiny

 

Druhá, šestičlenná část skupiny měla zajišťovat Asiatům padělaná polská víza vydaná na Ukrajině. Padělky v ceně nejméně 1.300 Eur za kus měl obviněný čtyřiatřicetiletý podnikatel z Prahy získávat od manželů, ukrajinských státních příslušníků, rovněž žijících a podnikajících v Praze, kteří je měli dovážet z Ukrajiny. Víza pak byla dále předávána dvěma občanům ČR, kteří je prodávali dalšímu cizinci, Číňanovi. I Ten po dlouhou dobu žije a podniká v Praze. Ten měl potom padělky distribuovat koncovým příjemcům z řad asijské komunity.

Zmiňovaní dva Češi a Číňan měli navíc získávat i padělané vízové schengenské štítky a to od dalšího Ukrajince žijícího a podnikajícího v Praze, který měl být napojen na dodavatele ze zahraničí. Padělaná víza v ceně nejméně 4.000,- až 6.000,- Eur za kus byla rovněž určena Asiatům. V případě vízových schengenské štítků detektivové zadokumentovali jednotky kusů.

Tuto část skupiny obvinil vyšetřovatel ÚOOZ z padělání a pozměnění veřejné listiny a z napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky.  V případě prokázání viny hrozí i jim až desetileté tresty odnětí svobody.

 

Rekapitulace

 

K realizaci tohoto případu přistoupili detektivové ÚOOZ ve dnech 10 a 11. května 2016, kdy zasahovali v Praze, Ústí nad Labem a Olomouci. Obviněno bylo celkem čtrnáct osob ve věku od 27 do 69 let (sedm Čechům, pět Ukrajinců, jeden Rus a jeden Číňan). Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Mezi obviněnými jsou i 2 úředníci krajských úřadů, ředitel střední školy a jeho zástupce.

 

Věc je dozorována Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 3. Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

*) Nostrifikační zkouška je podmínkou, aby cizinec mohl na území ČR studovat na státní nebo soukromé vysoké škole a v souvislosti s tím požádat o dlouhodobé studentské vízum, opravňující ho k pobytu na území ČR. Nostrifikační osvědčení je povinen předložit nejpozději při zápisu ke studiu v září kalendářního roku, bez něho není ke studiu připuštěn, přestože byl ke studiu přijat.

vytisknout  e-mailem