Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková informace

Praha 13. února 2012 - Detektivové ÚOOZ zahájili v minulých dnech trestní stíhání celkem 15 žen ve věku od 21 do 32 let pro podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. 

            Trestné činnosti se měly tyto osoby dopouštět jako členové organizované skupiny minimálně od začátku roku 2007. Detektivové je viní z toho, že se jako členky neregistrovaného neonacistického hnutí Resistance Women Unity (neregistrované neonacistické hnutí Resistance Women Unity je ženskou odnoží neregistrovaného neonacistického hnutí Národní odpor. RWU ideově navazuje na obdobné ženské organizace Hitlerovského Německa do roku 1945 s ideovým podtextem rasové výlučnosti árijských žen) celkem ve 13 případech podílely na organizaci, personálním a materiálním zajištění a uspořádání různých akcí, na zajištění výroby, výrobě a distribuci materiálů propagující hnutí RWU. Tato propagace měla probíhat zejména v průběhu akcí uspořádaných pro příznivce krajní pravice. Pozvánky a reporty z akcí RWU pak měly zveřejňovat na veřejně přístupných internetových stránkách.
 
            Případem se detektivové zabývali již od září 2009. Současné trestní stíhání 15 osob má své kořeny v sérii realizací zaměřených na domácí pravicově extrémistickou scénu (viz. Tisková zpráva ÚOOZ z 23. října 2009).
 
            V případě prokázání viny hrozí ženám až osmileté tresty odnětí svobody. Všechny obviněné osoby jsou stíhány na svobodě. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Děčíně.

vytisknout  e-mailem