Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Když je třeba plnit plán

Praha 7. dubna 2012 – Detektivové ÚOOZ odhalili v jižních Čechách desetičlennou mezinárodní organizovanou skupinu „podnikající“ na E 55.  

          Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV zadrželi organizovanou skupinu v  rámci akce s krycím názvem „TUNER“. Členy skupiny následně obvinili z obchodování s lidmi, kuplířství a nedovolené výroby a jiného nakládání s  omamnými a psychotropními látkami a jedy.
 
Místo podnikání: E 55
 
            Podle detektivů byl hlavním organizátorem muž (30) z České republiky. Členy jím řízené skupiny pak bylo dalších devět mužů ve věku od 28 do 61 let. Šest jeho krajanů a muži pocházející ze Slovenska, Ukrajiny a Chorvatska.
            V nonstop barech, v hernách, na diskotékách, ale také v blízkosti diagnostických a výchovných ústavů v severních Čechách, na Ostravsku, v jižních Čechách ale i na Slovensku, měli oslovovat dívky a mladé ženy a nabízet jim slušnou práci a ekonomickou nezávislost. Využívat přitom měli především ženy v momentálně tíživé sociální a ekonomické situaci a ženy drogově závislé. Ty, které se nechaly nalákat, poté odvezli do jižních Čech. Nešlo však o poznávací zájezd nabízející krásu jihočeské přírody. Cílem cesty nebyly proslulé rybníky či pamětihodnosti, ale snad nejznámější silnice u nás - E 55.
 
Motorest jako kancelář i provozovna
 
            Skupina se měla scházet na pravidelných schůzkách v motorestu v obci Skoronice. Ten byl zároveň i místem, kde v případě zájmu - pochopitelně s patřičnou přirážkou - mohl klient služeb ženy využít v příjemnějším prostředí, než je auto u silnice na trase Kaplice – Skoronice – Dolní Dvořiště nebo v okolí Vyššího Brodu.
 
Každý na svém
 
            Podle obvinění měl každý ze skupiny mužů od šéfa přidělené území, kde mohl mít, po jeho souhlasu, postavenou svou prostitutku. Každá taková žena musela vydělat denně nejméně 150 EUR. Pokud by snad odmítala zákazníky a nevěnovala se prostituci, nesměla z určeného místa odejít, nedostala často najíst, musela počítat s bitím a ty, které byly drogově závislé, nedostaly svou vytouženou dávku.
 
Všestranně využitelný zdroj příjmů   
 
            Členem organizované skupiny měl být i takzvaný „vařič“. Vyrábět se měl pervitin, ten pak nejen prodávat ale také předávat organizátorovi a dalším „kolegům“ ve skupině, kteří se měli dále podílet na distribuci i na samotné konzumaci. Pervitin byl také mocný pomocník při snaze ovládnout a zlomit případný odpor zaměstnankyň. Stačilo jen vypěstovat závislost – třeba i proti vůli oběti. Podle detektivů minimálně v jednom případě byl pervitin nitrožilně aplikován mladé ženě i přes její aktivní odpor.
            Při domovních prohlídkách detektivové zajistili varnu na výrobu pervitinu a menší množství krystalické látky, která byla zaslána na expertízu. Nalezeny byly také osobní doklady několika mladých žen. 
 
Bolestné procitnutí
 
            Organizovaná skupina mohla svou živnost na E 55 provozovat několik let. Detektivové v rámci tohoto případu zadokumentovali několik uplynulých měsíců a odhadují, že celkem tak mohlo bolestně procitnout několik desítek žen ve věkovém rozpětí od 16 do 40 let.
            Muž, kterého detektivové označují za organizátora skupiny, je v současné době již ve výkonu trestu odnětí svobody za jinou trestnou činnost. Pokud by se za mřížemi setkal se svými kumpány z E 55, mohli by tam společně strávit až 12 let. Peněz, které pro ně ženy a dívky vydělaly, si patrně mnoho neužili a už ani neužijí. Jak ukazuje vyšetřování, většinu výdělku spolkla hrdla hracích automatů.
            Návrh státního zástupce v Českých Budějovicích na uvalení vyšetřovací vazby příslušný soud v pěti případech akceptoval. Zbylé čtyři osoby jsou stíhány na svobodě.

vytisknout  e-mailem