Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce „ZLOM“

Praha 28. listopadu 2011 – Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení muže podezřelého z přijímání úplatku. 

          Detektivové na případu pracovali několik měsíců. Podezření se týkalo vysoce postaveného strážníka Městské policie Praha. K realizaci případu přistoupili detektivové ÚOOZ dne 25. listopadu 2011. Podezřelý byl zadržen ve služebním vozidle poblíž pražské Jižní spojky Útvarem rychlého nasazení poté, co detektivové ÚOOZ zadokumentovali předávku peněz, které podezřelý převzal jako „všimné“ za přidělení několika milionového kontraktu na poskytování služeb městské policii.
          V době realizace měl zadržený celou částku u sebe. Konkrétní výši finanční hotovosti nebudeme z taktických důvodů v současné době sdělovat. Můžeme pouze upřesnit, že se jednalo o Českou měnu. Ze stejného důvodu nebudeme ani konkretizovat služby, kterých se měl úplatek týkat.
          Podezřelý byl ještě týž den v odpoledních hodinách obviněn z přijetí úplatku podle § 331/2,4b, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 5 do 12 let. Na základě rozhodnutí soudu je obviněný trestně stíhán vazebně.
         K případu získal informace Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ve třetím čtvrtletí letošního roku od konkrétní osoby, kterou z pochopitelných důvodů není možné konkretizovat. Vzhledem k tomu, že tato osoba se obrátila na ÚOOZ proto, že v tento útvar měla důvěru, rozhodl v souladu se svými pravomocemi ředitel útvaru o tom, že případ bude i nadále zpracovávat ÚOOZ. Jsme si vědomi toho, že bez osobní statečnosti oznamovatele by se tento případ mohl zadokumentovat jen velmi obtížně.
          S ohledem na aktuální stav vyšetřování a probíhajícím úkonům trestního řízení není v současné době možné k případu zveřejnit bližší podrobnosti. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství Praha.

vytisknout  e-mailem