Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Týmu koučovala hledaná žena

Praha 10. června 2010 – Při realizaci případu s krycím názvem „PORK“ byla na Moravě zadržena hledaná žena ze Slovenska. Společně se dvěma údajnými komplici skončila ve vazbě. 

     Začátek června byl pro detektivy ÚOOZ ve znamení realizace případu s krycím názvem „PORK“. Oproti jiným případům, na kterých detektivové pracují mnohdy více jak rok, v Porku uběhlo od prvních informací k zadržení podezřelých necelých pět měsíců.
     První informace o tom, že na jižní Moravě operuje organizovaná skupina slovensky hovořících osob, zachytili detektivové ÚOOZ při své každodenní operativní činnosti v lednu letošního roku. Během následného prověřování se ukázalo, že skupinu by měla řídit jedenačtyřicetiletá Dagmar P., na kterou byl pro násilnou a majetkovou trestnou činnost vydán národní zatykač Slovenské republiky a Evropský zatýkací rozkaz.
     V nejbližším „pracovním“ okruhu paní Dagmar se pohybovali i dva Češi, pětačtyřicetiletý muž a o sedm let mladší žena. Všichni tři byli ve spolupráci s jihomoravskou zásahovou jednotkou detektivy zadrženi 2. června 2010 v ranních hodinách poblíž Brna a v Třebíči.
     Podle detektivů ÚOOZ byla trojice zadržených prakticky neustále v pohybu. K cestování využívala vozidla se slovenskými registračními značkami, měnila ubytování v penzionech a u dlouholetých známých, nikde se nezdržela dlouho. Ostatně důvodů k tomu měla dost. Jedenačtyřicetiletá Dagmar nebyla totiž v partě jediná, na kterou byl vydán zatykač. Pro násilnou trestnou činnost byl tentokrát českými soudy vydán zatýkací rozkaz i na pětačtyřicetiletého muže.
     Všichni tři zadržení byli obviněni z vydírání, porušování domovní svobody a neoprávněného držení platební karty. Jsou stíháni vazebně a za výše uvedenou trestnou činnost jim v případě prokázání viny hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.
     Trestné činnosti se měli obvinění dopouštět minimálně od roku 2008 a to nejen na území České republiky. K vydírání majetných podnikatelů měli využívat nejen výhrůžky ale i fyzické násilí. Od svých obětí nepožadovali rozhodně malé částky. Podle detektivů hovoříme o částkách v minimální výši pět a více milionů korun.
     Na případu díky provázanosti na hledanou Slovenku detektivové ÚOOZ úzce spolupracují s kolegy ze slovenského útvaru pro boj s organizovanou kriminalitou. Vyšetřování dále pokračuje a s ohledem na aktuální stav trestního řízení není možné v současné době poskytnout k případu další bližší informace.
     Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství Brno.

vytisknout  e-mailem