Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajané

Praha 8. března 2010 – Čtveřici mužů obvinili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z obchodování s lidmi. Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrželi podezřelé v polovině února kriminalisté z ÚOOZ v Praze a na Kladensku.  

     Čtyři muži ukrajinské národnosti ve věku od 27 do 50 let, kteří v České republice pobývali legálně, skončili v policejních poutech 16. února letošního roku kolem páté hodiny ranní. Rychlá akce, při které detektivové společně s kolegy z ÚRN zakročovali současně v Praze a na Kladensku, podezřelé překvapila a nedala jim sebemenší prostor na případné kladení odporu.
     Organizátorem trestné činnosti měl být podle kriminalistů jeden ze zadržených, dvaačtyřicetiletý soukromý podnikatel s trvalým pobytem na Kladensku, který měl minimálně od srpna 2008 prostřednictvím zprostředkovatelské agentury se sídlem na Ukrajině náborovat zájemce o práci v České republice.
Kdo zájem projevil, měl přislíben plat v rozmezí od 800 do 3.000 USD, zajištění bezplatného ubytování, příspěvek na sociální a zdravotní pojištění, a vyřízení všech potřebných povolení pro pobyt a práci v ČR. Práce pro takto znáborované dělníky měla být zajištěna na stavbách, v hotelech či supermarketech.
     Podle instrukcí hlavního podezřelého jednotlivé dílčí úkoly plnila zbylá trojice obviněných. Poškozeným byly po jejich příjezdu do ČR odebrány cestovní doklady s tím, že jim cestou do republiky, zajištěním pracovní příležitosti a veškerých potřebných povolení vznikl vůči hlavnímu podezřelému dluh ve výši 1000 USD a cestovní doklady jim budou vráceny až poté, co si dluh odpracují. Dále pak měli po konzultaci s hlavním podezřelým a na jeho pokyn projednávat zařazení dělníků na jednotlivé práce, informovat ho o průběhu prací a vyplácet mzdu.
     Proč poškození jednoduše neřekli NE? V případě, že chtěli odjet na Ukrajinu, měli být podle obvinění nuceni dluh před odjezdem zaplatit nebo sepsat dlužné prohlášení a zajistit si ručitele, který by dluh uhradil. Dělníkům, kteří požadovali navrácení cestovních dokladů nebo chtěli odjet bez povolení, měli podezřelí vyhrožovat okamžitým ukončením pracovního povolení a zrušením povolení k pobytu se zpětnou platností. Mezi poškozenými, kterých by mohlo být minimálně několik desítek, byli muži i ženy všech věkových kategorií.
     Čtveřice obviněných je stíhána vazebně a v případě prokázání viny jim podle jednotlivého podílu na trestné činnosti hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody.
     Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor byly kromě jiného nalezeny seznamy osob pracujících pro obviněné, smlouvy o provedení práce, cestovní pasy a dlužní úpisy. Dále byla zajištěna výpočetní a komunikační technika, jedna plynová pistole a finanční hotovost v různých měnách odpovídající částce cca 2 milionů korun. 
     Na případu, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, detektivové ÚOOZ dále pracují.

vytisknout  e-mailem