Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropu dobýval z Ostravy

Praha 17. března 2010 – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi jedenačtyřicetiletého muže albánského původu trvale žijícího v Ostravě, který měl přes síť spolupracovníků zásobovat Evropu padělky českých dokladů.  

     Na případu začali detektivové ÚOOZ pracovat v březnu loňského roku, kdy němečtí kolegové dopadli dvojici mužů, která měla v SRN organizovat vycestování migrantů z Iránu do Kanady. Pro migranty byly připraveny cestovní doklady České republiky a naši detektivové tak začali prověřovat, odkud doklady pocházejí a zda k jejich padělání nedošlo na našem území.
     Jak se ukázalo, jednalo se o 7 cestovních dokladů českých občanů, které byly v minulosti nahlášené jako ztracené či odcizené. U těchto dokladů byly následně vyměněny fotografie a osobní údaje. Podle detektivů se jednalo o velmi kvalitní padělatelskou práci, kterou – jak se později ukázalo – si měl padělatel také nechat odpovídajícím způsobem zaplatit.
     Několika měsíční skládání mozaiky poznatků a informací dovedlo kriminalisty až k podezřelému muži s trvalým bydlištěm v Ostravě. Do hledáčku detektivů se také dostala jedenašedesátiletá žena z Frýdku Místku, dvaačtyřicetiletý občan Velké Británie s trvalým pobytem ve Frýdku Místku a dvaatřicetiletý muž s trvalým pobytem v Rumunsku.
     Hlavního podezřelého a ženu z Frýdku Místku zadrželi detektivové ÚOOZ dne 22. února v odpoledních hodinách. Oba zadržené následně obvinili z Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a Padělání a pozměnění veřejné listiny, za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Cestou mezinárodní právní pomoci bylo následně zahájeno trestní stíhání podezřelého muže ve Velké Británii. Čtvrtý z podezřelých byl v minulých dnech zadržen policií v Rumunsku a jeho trestní stíhání (opět cestou mezinárodní právní pomoci) by mělo být otázkou několika následujících dní. 
     Jak ukázaly provedené domovní prohlídky, disponoval obviněný muž z Ostravy poměrně velkým množstvím dokladů a tiskopisů, které mohl svým zákazníkům nabídnout. Nalezeny byly více jak tři stovky českých pasů, přes stovku občanských průkazů a několik desítek řidičských průkazů. K mání byly ale také slovenské, polské, maďarské či italské cestovní doklady, povolení k pobytu v ČR či desítky bianko rodných listů.U cestovních dokladů se jednalo, stejně jako v případě dodávky pro SRN, o doklady nahlášené v zemi vydání jako ztracené či odcizené. Pro padělky občanských průkazů byly však připraveny originální tiskopisy, které byly v roce 2000 odcizeny z vozidla Policie ČR v Ostravě.
     Při rozkrývání trestné činnosti, ze které je obviněný podezřelý, detektivové ÚOOZ začali velmi úzce spolupracovat s kolegy v dalších státech. Mapování jeho aktivit vzbudilo již v počátečním stádiu rozpracování vlnu zájmu i mimo území České republiky. V současné době tak detektivové spolupracují s kolegy ve Velké Británii, Španělsku, Francii, Rakousku, Řecku, Spolkové republice Německo a Švýcarsku.
     Osobní údaje a fotografie osob, pro které měl hlavní obviněný doklady padělat, mu byly od zprostředkovatelů z jednotlivých zemí doručovány osobně, prostřednictvím e-mailu či poštovních zásilek. Hotové padělky pak byly buď předány smluveným kurýrům, nebo zasílány objednavatelům prostřednictvím poštovních zásilek a zasilatelských služeb. K odevzdání či odeslání hotových padělků docházelo vždy oproti uhrazené, předem sjednané finanční odměně.
     Zakázky obstarávaly osoby v zahraničí, které sdělovaly hlavnímu obviněnému požadavky na jednotlivé druhy dokladů či jejich kombinace, společně sjednávaly cenu, způsob platby a předání hotových padělků, zasílaly fotografie, osobní údaje a ukázky podpisů cílových zákazníků. Obviněná žena v České republice měla podle detektivů na starosti tu část obchodu, která probíhala prostřednictvím poštovních zásilek. Hlavní obviněný totiž nikdy nebyl označen jako příjemce či odesílatel a nikdy k obchodu nepoužil vlastní adresu.
     Zadržené padělky dokladů jsou v současné době předmětem znaleckého zkoumání. Podle detektivů se však jedná skutečně o velmi kvalitní padělatelskou práci. Podle toho patrně vypadala i cena, za kterou bylo možné padělky získat. Vyšetřování případu, který daleko přesahuje hranice ČR, dále pokračuje a celkovou škodu tedy není možné zatím vyčíslit. Je však zřejmé, že zisky z této trestné činnosti budou vysoké. 
     Padělky dokladů z české dílny měly sloužit k nedovolenému překračování státních hranic do zemí Evropy, Schengenského prostoru a jiných zemí světa. Mohly však také posloužit při páchání další trestné činnosti. Spolupráce detektivů ÚOOZ s kolegy v zahraničí je proto nezbytná a vyplácí se. Kromě již zmíněné SRN proběhlo v této souvislosti zatýkání už i ve Velké Británii a Španělsku. Další státy mohou následovat.      
     Jedenačtyřicetiletý obviněný byl soudcem Okresního soudu v Ostravě poslán do vazby. Obviněná žena je stíhána na svobodě. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Ostravě. V rámci realizace byl jako náhradní hodnota z výnosů trestné činnosti zajištěn obviněnému movitý i nemovitý majetek v hodnotě cca 1 700 000 korun.
 
 

vytisknout  e-mailem