Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Antikonflliktní tým

Již z názvu vyplývá, o čem je řeč. Jde o skupinu lidí, která se snaží předejít konfliktům.  

     Ve Středočeském kraji funguje tento tým pod Policií ČR od roku 2007, v letošním roce oslavil pětileté výročí. Základním úkolem je předcházet agresivnímu chování při společenských akcích s účastí většího počtu osob. Jeho členové na to nejdou pomocí síly a zbraní, ale určitou formou komunikace, vysvětlováním problému a účelu bezpečnostního opatření policie, diskutují o možném překročení hranic protiprávního jednání apod.
     U zrodu se do týmu dobrovolně přihlásilo 23 osob, nyní se jejich počet ustálil na 14 lidech, kteří tráví některé své volné dny místo v pohodlí svého domova v práci. Záleží na tom, kdy je nahlášen sportovní zápas, pochod, demonstrace, shromáždění nebo technoparty.
     Pohybují se v reflexní vestě blízko davu nebo přímo mezi lidmi a již v mnohých případech se jim povedlo rozmluvit možný střet mezi extrémistickými skupinami nebo mezi fotbalovými fanoušky a pořádkovou policií. Mnohdy „na hraně“ stojící vyostřené jednání skončilo nakonec poklidným průběhem akce.
     Nejčastější výjezdy mají do Příbrami a do Mladé Boleslavi, a to kvůli prvoligovým fotbalovým utkáním. V letošním roce pomáhal antikonfliktní tým Středočeského kraje při dvaceti opatřeních, 14x fotbal a 6x pochod. Nejvíce akcí bylo v měsíci říjnu.
     Letos bylo úplně největší srocení lidí v Kralupech nad Vltavou dne 28. září při „Svatováclavské manifestaci“. Odpůrci této demonstrace sezvali totiž ještě jiný pochod s názvem „Kralupy proti neonacismu“, kdy chtěli ukázat pravicovým radikálům, že v tomto městě nejsou vítáni. Trasy pochodů, kterých se účastnilo celkem asi sedm set lidí, se v jednom místě setkávaly. Policisté z řad pořádkové jednotky spolu s několika členy antikonfliktního týmu se snažili situaci zvládnout. Vzduchem létaly kromě lahví i rázné výměny slov mezi jednotlivými účastníky pochodů, ale nakonec došlo „pouze“ ke dvěma lehkým zraněním a nevelké škodě na majetku.
     Antikonfliktní tým z Moravskoslezského kraje se letos například zúčastnil fotbalového mistrovství „Euro 2012“ v Polsku. Bylo to poprvé, kdy byl tento tým za hranicemi našeho státu. 16 jeho členů poskytovalo nejen Čechům informační servis, kudy a jak se dostat na stadion či nádraží, pomáhali řešit krádeže peněz, vstupenek a dokladů. Dávali také první pomoc jednomu zraněnému muži a pátrali po ztraceném fanouškovi.
     V měsíci  prosinci začala platit novela zákona o přestupcích, kdy se návštěvníci sportovního utkání před jeho započetím, v průběhu a po jeho skončení vystavují pokutě až 10 tisíc korun, pokud budou mít zakrytý obličej takovým způsobem, který bude ztěžovat nebo přímo znemožňovat jejich identifikaci. V silách policie nebylo zahalené výtržníky, kteří házeli na stadiony pyrotechniku či jinak narušovali veřejný pořádek, ztotožnit a tudíž ani potrestat. Podle trestního zákoníku může soud také v případě spáchání trestného činu zakázat vstup na sportovní, kulturní a jiné společenské akce až na dobu deseti let.

18. prosince 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

komunikace s fanouškykomunikace s fanoušky
doprovázení pochodudoprovázení pochodu

vytisknout  e-mailem