Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ani za řídítka alkohol nepatří

VSETÍNSKO: Během jedné noční služby zjistili vsetínští policisté tři podnapilé cyklisty. 

Prvního cyklistu zastavili policisté včera o tři čtvrtě na deset večer po té, co v centru Vsetína vyjížděl na jízdním kole na hlavní pozemní komunikaci, aniž by se rozhlédl či přibrzdil. Při kontrole policisté naměřili u devětačtyřicetiletého cyklisty ze Vsetínska 1,76 promile alkoholu. Muž uvedl, že před jízdou vypil pivo a dvě malé tvrdého alkoholu. Policisté s mužem na místě sepsali oznámení o přestupku v dopravě a zakázali mu další jízdu.
Dalších dvou hříšníků si policisté všimli dnes ráno o půl šesté. Dva muži odjížděli od ubytovacího a restauračního zařízení ve Vsetíně. I tyto zastavili a provedli u nich dechovou zkoušku. U obou mužů z Olomoucka byla zkouška pozitivní. Po večerních pivech a malých odměrkách tvrdého alkoholu byla hodnota zkoušky u osmačtyřicetiletého muže 0,34 promile u sedmačtyřicetiletého muže potom 1,21 promile. I zde policisté sepsali oznámení o přestupcích a zakázali cyklistům další jízdu.
Cyklista je v silničním provozu v pozici řidiče nemotorového vozidla a platí pro něj zákaz požívání alkoholu před a během jízdy. Pokud je u cyklisty zjištěn alkohol a hodnota je do jedné promile, hrozí u správního orgánu pokuta v rozmezí od 2.500,- do 20.000,- korun, v případě že je hodnota vyšší, je pokuta v rozpětí od 25.000,- do 50.000,- korun.
 
V letošním roce policisté v okrese Vsetín zjistili téměř padesát cyklistů a cyklistek pod vlivem alkoholu. Rekordmanem je padesátiletý muž ze Vsetínska. Tomuto o půl desáté dopoledne v Novém Hrozenkově naměřili policisté 4,29 promile. Nejčastější hodnoty dechových zkoušek jsou v rozmezí od jedné do dvou promile. Jen o něco málo nižší je počet dechových zkoušek do jedné promile a nejméně nad dvě promile.
 
Co se času týče, opilého cyklistu policisté zjistili ve všech denních i nočních dobách. Nejhorší situace je ale v době od setmění do rozednění, kdy jsou to dvě třetiny případů.
 
 
1. července 2014, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

vytisknout  e-mailem