Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zásnuby v Bulharsku

Příběh z brněnského letiště ... 

     Je 22. června 2011. Včera byl oficiálně první letní den, venku je dusno jako v pařeništi. Chystá se bouřka a možná i kroupy. Na brněnském letišti je v halách, díky klimatizaci, o něco přijatelněji. Provoz a množství cestujících přibývá úměrně se stoupajícími denními teplotami. Blíží se prázdniny. Všichni pracovníci na letišti mají plné ruce práce. K odbavovacím kabinkám cizinecké policie přichází cestující a po kontrole dokladů směřující k východům slibujícím lepší zítřky. Alespoň na pár dní slunce, moře, pláž, vlahý mořský vítr, příjemné posezení na nábřeží za zpěvu cikád a to vše zastřešeno letními láskami.
 
     Také František s Jiřinkou se rozhodli, že počátek léta stráví u moře. Původně chtěli do Tunisu. Ale tam potřebují pasy a František jej nemá. Chtěl si jej nechat udělat, ale když času je tak málo. Rozhodli se tedy pro Bulharsko. Plni očekávání, dobré nálady se ve frontě na letišti jemně a láskyplně dotýkají jeden druhého dlaněmi. František vysoký, štíhlý, inteligentně vypadající mladý muž a Jiřinka štíhlá příjemná hnědovláska, přistupují k odbavovacímu okénku.:“Dobrý den, vaše cestovní doklady, prosím, a palubní vstupenku…“ vyzve je rutině blonďatá policistka. První přistoupí Jiřinka. Vše je v pořádku. Poodstoupí a čeká na svého Františka. Ten předloží svůj občanský průkaz a palubní vstupenku. „Bohužel, váš občanský průkaz je neplatný a zřejmě nebudete moci odletět“, sdělí mu ohleduplně policistka. Františkovi tuhly rysy: „Ale to není možné! Před časem mi všechno ukradli z auta – jako myslím doklady a tak. Nechal jsem si udělat novou občanku a řidičák. Opravdu! Podívejte se,“ a předkládá k nahlédnutí řidičský průkaz. Byl vydaný opravdu ve stejný den jako občanka. Ale co naplat, v policejních systémech je jeho občanský průkaz vedený jako ztracený nebo odcizený s požadavkem: v případě výskytu odebrat a zaslat orgánu, který jej vydal…. Policisté obvykle nediskutují a řídí se údaji a požadavky v evidencích. Tak to má také být.
 
     Další policisté se zapojili do běhu událostí. Jiřinka šla prozatím do tranzitní haly a k domněle lepším pár dnům prozatím sama. Co má dělat? Neví a tak zatím čeká. František odchází v doprovodu policistů na služebnu k sepsání potvrzení o odebrání OP. Zkrátka nepoletí. Ale tuto nastávající skutečnost si nechce připustit. Zavazadla prozatím zůstávají v letadle a vedoucí směny se snaží spojit s příslušným odborem příslušného městského úřadu ke konzultaci situace, Přece jen na těch všech údajích je něco divného. Něco nesedí. Mezitím František tiše sedí, hledí z okna služebny na letištní parkoviště plné aut lidí, kteří se jistě již někde v poklidu oddávají mořským vlnám a dnům dovolené. Policistka sedící naproti němu se jej snaží povzbudit: „Je mi to líto. Víte, my máme své předpisy… Ale snažíme se vám pomoci.“ František na ni upře své modré oči: „ Jenže, já s Jiřinkou chodím již pět let. Mám u sebe prstýnek a chtěl jsem ji tam požádat o ruku…“
 
     Do odletu zbývá 40 minut. Do nástupu letadla 10 minut. Zazvonil telefon a kolegové a ostatní pracovníci chtějí vědět, zda Františkovo zavazadlo mají vyložit, či co vlastně bude. „Dejte nám ještě 10 minut,“ požádá policistka do sluchátka. A sotva ho položí, přijde její vedoucí směny se slovy: „A je to vyřešeno. Na Úřadě udělali chybu… tedy, špatně se jim překlopily data. Je to v pořádku. Můžete odletět.“ Františkovi se evidentně ulevilo: “Já to říkal, že to není možné. A fakt už na policajty nikdy nebudu nedávat. Moc děkuji.“ A poté již jen opět bezpečnostní kontrola a poslední cestující pro ten den do Bulharska, seděl v letadle a vše bylo tak, jak mělo být.
 
     A tak Letiště, a.s. Brno, zejména příslušníci místní cizinecké policie přispěli k pár šťastným dnům dvou mladých lidí na dovolené a kdo ví? Třeba i k dalšímu společnému, šťastnému životu Františka a Jiřinky. Tentokrát byla napravena chyba úředního šimla jiného státního orgánu a snad časem celkový náhled na policejní práci bude stále příznivější. Vždyť o to nám přece jde.
 
prap. Dana Svobodová DiS.
Inspektorát cizinecké policie na mezinárodním letišti Brno Tuřany
23. června 2011

vytisknout  e-mailem