Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy nelegální migrace

V období od 22. do 28. srpna. 2011 řešili policisté cizinecké policie zejména případy pobytu cizinců na území našeho státu po skončení platnosti pobytového oprávnění a prokazování se padělanými doklady. Dále se zabývali případy nelegálního zaměstnávání cizinců a nelegálního pobytu cizinců tranzitujících přes území České republiky. Celkem odhalili policisté během tohoto týdne 97 případů nelegální migrace.  

Situace na mezinárodních letištích:
 
     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno 37 nelegálně pobývajících cizinců. Všichni jako tranzitující cestující pobývající na území po překročení doby stanovené vízem. Nejvíce se jednalo o státní příslušníky Ruska (12 osob) a Ukrajiny (8 osob).
     Padělkem belgického Osvědčení o zapsání do rejstříku cizinců Belgie se prokázala státní příslušnice Konga. V tranzitním prostoru letiště pobývala bez víza nebo platného oprávnění k pobytu. Měla v úmyslu odcestovat do Bruselu.                                             
 
Nelegální migrace zjištěná na teritoriu krajských ředitelství policie
 
     V 34. týdnu bylo zjištěno 60 cizích státních příslušníků s nelegálním pobytem na území České republiky. Nejvíce se jednalo o státní příslušníky Ukrajiny - 25 osob (41,6%) a Vietnamu - 10 osob (16,6%). Pět cizinců bylo zaměstnáno bez vydaného platného povolení k zaměstnání od úřadu práce. Do evidence nežádoucích osob bylo zařazeno 5 cizinců. Byly zachyceny 2 osoby, které měly pozitivní záznam v Schengenském informačním systému , a to kvůli vydanému zákazu vstupu do schengenského prostoru.
 
Případy, kdy se cizí státní příslušníci zdržovali na území našeho státu bez povolení k pobytu dlouhodobě:
 
Na Krajském ředitelství policie hl. m. Prahy, Praha Olšanská 2, se dostavila státní příslušnice Ruska se žádostí o vydání výjezdního příkazu z důvodu opuštění území ČR. Kontrolou předloženého cestovního dokladu, který byl platný do 14. 06. 2005 a porovnáním údajů z dostupných evidencí PČR bylo zjištěno, že na území České republiky pobývala na dlouhodobé vízum nad 90 dnů s platností do 16. 05. 2004. Z lustrací v evidencích PČR bylo zjištěno, že jí žádné další vízum nebylo vydáno a pobývá tedy na území České republiky bez platného víza a bez platného cestovního dokladu.
 
Případy prokazování se padělanými doklady nebo doklady na podobu a předkládání padělaných listin:
 
     Ve dvou případech vietnamští státní příslušníci (muž, žena), předložili na pracovišti OAMP MV ČR v Ústí nad Labem, správnímu orgánu dle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, oddací listy. Ty byly předloženy jako pravé a měly vyvolat dojem listiny vydané předepsaným způsobem, příslušným orgánem. Uvedení cizinci s dlouhodobým pobytem na území ČR, předložením uvedených listin a vypsáním formuláře "oznámení změn", prokazovali správnímu orgánu změnu svého rodinného stavu (uzavřeli sňatek s vietn. příslušníky žijícími ve Vietnamu). Na základě šetření policejních orgánů bylo zjištěno, že se jedná o padělané doklady.
     V Praze se na vietnamské tržnici prokazoval dokladem jiné osoby státní příslušník Vietnamu. Po provedených šetření bylo zjištěno, že cizinec vstoupil na území v úkrytu automobilu a pobýval zde neoprávněně bez platného dokladu, víza nebo povolení k pobytu.
     V Praze prokazoval cizinec svoji totožnost občanským průkazem Rumunska. Kontrolou dokladu bylo zjištěno, že se jedná o padělek a v osobě byl zjištěn státní příslušník Ukrajiny. Provedenými lustracemi v evidencích Policie ČR bylo zjištěno, že cizinec pobýval na území České republiky na základě povolení k dlouhodobému pobytu za účelem podnikání, avšak platnost tohoto povolení skončila dne 04. 01. 2000.
 
tabulka kraj 25.bmp 
 
Na základě readmisních dohod bylo vráceno 7 osob ze SRN (2x PAK, 2x ARG, 2x VNM, 1x BIH. Z Polské republiky byl vrácen občan Vietnamu.
 
Na základě Dublinské úmluvy byly vráceny 4 osoby ( UKR, TUR, VNM, BIH).
 
 

vytisknout  e-mailem