Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Nelegální migrace ve 40. týdnu

Celkem 80 případů nelegální migrace řešili policisté cizinecké policie v období od 3. 10. do 9. 10. 2011. Nejvíce se opět jednalo o případy cizinců dlouhodobě se zdržujících na území našeho státu po skončení platnosti oprávnění k pobytu a po uložení správního vyhoštění.  

Nelegální migrace na mezinárodních letištích
 
     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno 24 nelegálně pobývajících cizinců. U 16 osob byl zjištěn pobyt po překročení doby stanovené vízem, týkalo se to státních příslušníků Kazachstánu (6 osob), Uzbekistánu (4), Ruska (3), Jordánska (2) a jednoho státního příslušníka Thajska. Dalších 8 cizinců  pobývalo a tranzitovalo po území smluvních států nad rámec povoleného pobytu. Jednalo se o státní příslušníky Arménie (3), Ruska (3), jednoho státního příslušníka Libanonu a Ukrajiny.
 
Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
 
     Ve 40. týdnu bylo zjištěno 56 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Většina z nich byla zjištěna opět v Praze (53,5 %). Polovinu ze zjištěných nelegálně pobývajících cizinců představovali státní příslušníci Ukrajiny.
 
     Cizinců, kteří pobývali na území ČR, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob, bylo zjištěno 12. Z kontrolovaných osob byli zjištěni 2 cizinci, kteří procházeli lustrací SIS – odmítnutí vstupu do schengenského prostoru. Na základě readmisních dohod se sousedními státy bylo vráceno pozemní cestou do ČR ze SRN 7 osob. Většina osob byla zadržena na německých dálničních úsecích nebo v mezinárodních vlacích, všechny měly zákaz vstupu a pobytu na území SRN. Ze Slovenské republiky byla převzata osoba čínské státní příslušnosti.
 
     Nejčastěji jsou stále zjišťováni cizinci, kteří se zdržují na území našeho státu bez povolení k pobytu po opakovaně vydaném rozhodnutí o správním vyhoštění.   V uvedeném týdnu se z 50 % jednalo o státní příslušníky Ukrajiny.
 
Příklady z vybraných událostí:
 
            V Zlínském kraji byl zjištěn státní příslušník Ukrajiny, který do ČR přicestoval 18. 4. 2002 a dva měsíce poté zažádal o udělení mezinárodní ochrany. Azylové řízení bylo ukončeno odmítnutím kasační stížnosti a následně byl osobě vydán výjezdní příkaz platný do 19. 6. 2005. Cizinec nevycestoval a ve výpovědích uvedl, že po celou dobu od roku 2002 pobýval na území ČR, převážně v Praze. V roce 2008 si nechal vydat pas na novou identitu, kterou přijal z toho důvodu, že mu bylo na jeho původní jméno vydáno správní vyhoštění. Novou identitu mu vyřídil známý na Ukrajině a nový pas mu přivezl do ČR.
 
            V Praze se dostavila státní příslušnice Ukrajiny na policejní oddělení s žádostí  o vycestování z území ČR. Lustrací bylo zjištěno, že cizinka měla udělené vízum s platností od 17. 10. 2002 do 25. 11. 2002 a délkou pobytu na 7 dní od příjezdu do České republiky. Od té doby pobývala na území nelegálně.
 
            Ve 40. týdnu byly zaznamenány 4 padělané doklady totožnosti a 4 padělky řidičských průkazů, kterými se cizinci prokazovali:
 
Rumunskou identifikční kartou a řidičským průkazem se prokazoval státní příslušník Moldavska ve Středočeském kraji. Rovněž státní příslušník Ukrajiny se v tomto kraji prokazoval řidičským průkazem Slovenska. Po prověření cizinec sdělil, že průkaz zakoupil za 1500,- Kč.V Jihomoravském kraji byl zjištěn státní příslušník Polska žijící v Německu, který se prokazoval padělky občanského  a řidičského průkazu Litvy.V Praze státní příslušník Moldavska prokázal svou totožnost předložením padělku občanského průkazu Rumunska. Slovenský státní příslušník svoji totožnost prokázal předložením padělků občanského a řidičského průkazu Slovenské republiky. Bez cestovního dokladu byly zjištěny dvě osoby a jedna s neplatným dokladem, všichni ukrajinští státní příslušníci.
 
     V uvedeném týdnu bylo zjištěno 7 státních příslušníků Ukrajiny, kteří vykonávali prácibez platného povolení k zaměstnání.
 

tabulka kraj 31.bmp

vytisknout  e-mailem