Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Trendy v nelegální migraci

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 12. do 18. září 2011 celkem 79 případů nelegální migrace. Jednalo se nejčastěji o případy cizinců dlouhodobě se zdržujících na území našeho státu po skončení platnosti pobytového oprávnění a po uložení správního vyhoštění a případy nelegálně zaměstnaných cizinců bez povolení úřadů práce. Na mezinárodním letišti je nejčastějším přestupkem překročení doby platnosti víza a prokazování se padělaným oprávněním k pobytu.  

Mezinárodní letiště:

     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno20 nelegálně pobývajících cizinců. U všech osob byl zjištěn pobyt po překročení doby stanovené vízem. Nejvíce se jednalo o státní příslušníky Ruska (8 osob).
     V uvedeném týdnu byl rovněž zjištěn nelegální pobyt cizinky na letišti Brno - Tuřany, kdy se jednalo o státní příslušnici Ruska, která pobývala na území ČR po uplynutí doby platnosti víza.
     Státní příslušnice Iráku, která přicestovala z Bejrútu, byla zajištěna za účelem zahájení řízení o správním vyhoštění. Při kontrole se prokazovala cestovním dokladem Iráku, který obsahoval neoprávněně provedené změny.
     U dvou státních příslušníků Konga byly zjištěny padělky průkazů totožnosti. Jeden předložil padělek průkazu totožnosti Belgie, druhý padělek pobytového průkazu totožnosti Francie.
     
    Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie:
 
     V 37. týdnu bylo zjištěno 59 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Většina z nich byla zjištěna v Praze (59,3%). Z celkového počtu všech zjištěných cizinců se jednalo v 50,8% o státní příslušníky Ukrajiny. 
     Cizinců, kteří pobývali na území ČR, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob,bylo zjištěno 11 z toho jeden na neurčito.
     Na základě readmisních dohod se sousedními státy byly vráceny pozemní cestou do ČR z Polské republiky 3 osoby, dva státní příslušníci Moldávie a jeden státní příslušník Vietnamu. Ze SRN byly vráceny 4 osoby, státní příslušník Vietnamu, Turecka a Ruska. 
     Na základě Dublinské úmluvy bylo vráceno celkem 11 osob, všechny z Belgického království. Jednalo se o 9 osob Eritreje, 1 osoba Arménie a 1Iráku. Všem bylo v minulosti vydáno vízum k pobytu na území ČR.  
 
 
Nejčastěji jsou stále zjišťováni cizinci, kteří se zdržují na území našeho státu bez povolení k pobytu po opakovaně vydaném rozhodnutí o správním vyhoštění.  Jedná se nejvíce o státní příslušníky Ukrajiny. 
     V Jihomoravském kraji byl zajištěn státní příslušník bývalé republiky Jugoslávie, který pobýval na území neoprávněně. Lustrací v policejních evidencích bylo zjištěno, že jeho první pobyt na území byl v roce 1990. Od té doby s ním bylo několikrát vedeno trestní řízení ve věci porušování pobytového režimu, páchání trestné činnosti na území a byl mu uložen trest odnětí svobody. Uvedený cizinec žádal v minulosti o vízum za účelem strpění, o poskytnutí mezinárodní ochrany, která nebyla udělena, byl dlouhodobě veden v evidenci nežádoucích osob. Přestože mu bylo několikrát vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění, provedena realizace správního vyhoštění, cizinec se vrací nelegálním způsobem zpět do republiky a pobývá zde nadále v nelegálním postavení do doby dalšího zadržení.     
 
Ve třech případech byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu Napomáhání k nelegálnímu pobytu na území ČR:
     V Moravskoslezském kraji byl občan České republiky zapsán do rodného listu jako otec dítěte, které se narodilo vietnamské státní příslušnici. Za souhlasné prohlášení o určení otcovství obdržel úplatu ve výši 10 000,-Kč, přestože si byl vědom toho, že otcem dítěte není. Na základě prohlášení otcovství, toho bylo matkou dítěte využito, při žádosti o získání přechodného pobytu na území ČR.
 
V uvedeném týdnu bylo zaznamenáno 7 padělaných dokladů, jimiž se cizinci prokazovali:
     V Jihomoravském kraji se dva ukrajinští státní příslušníci, kteří byli zadrženi při krádeži, prokázali padělanými doklady totožnosti Rumunska. Jejich řidičské průkazy byly zcela padělány a v občanských průkazech byly  vyměněny fotografie držitelů.
 
V uvedeném týdnu bylo zjištěno 15 cizích státních příslušníků, kteří vykonávali většinou stavební činnosti, bez platného povolení k zaměstnání.     
     V Ústeckém kraji byla při součinnostní akci provedena kontrola cizinců provádějících zednické práce na rekonstrukci panelového domu. Kontrolou bylo zjištěno 9 státních příslušníků Ukrajiny, kteří předložili cestovní doklady a pobytové karty Španělska. Dalším zjištěným cizincem, bez platného povolení k zaměstnání, byl státní příslušník Číny.

tabulka kraj 28.bmp

vytisknout  e-mailem