Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Amnestovaní vězni v Praze

Policisté se soustřeďují na vytipovaná místa a lokality, kde by se mohli propuštění vězni nejčastěji vyskytovat. 

Pražští policisté od vyhlášení dílčí amnestie a po následném propouštění vězňů z vězení na celém území ČR přijali zatím pouze několik málo oznámení na tísňovou linku 158, které následně standardním způsobem prověřovali. Jednalo se ve většině případů o drobné potyčky a přestupková jednání proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo proti majetku.
 
Včera před desátou hodinou večerní telefonovalo na tísňovou linku několik osob, které policistům oznámily, že na jedné z čerpacích stanic v Novopacké ulici vyhazují dva muži z polic zboží a chovají se nevhodně ke svému okolí. Na místo proto okamžitě vyrazili místně příslušní policisté a incident začali řešit. Po několika málo minutách pak zjistili, že dva muži ve věku sedmadvacet a šestačtyřicet let byli o několik hodin dříve propuštění z valdické věznice, a protože nezpůsobili žádnou škodu na majetku, celý případ vyřešili domluvou. Nicméně poté, co policisté odjeli, dva muži rušili noční klid pokřikováním a slovně a fyzicky napadali kolemjdoucí. Policisté tak vyjížděli podruhé k této dvojici, kterou nakonec zajistili pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku, a to neuposlechnutí výzvy. Po sepsání protokolu byli přestupci propuštěni na svobodu a příslušný správní orgán bude následně řešit oba muže ve správním řízení. Podle zákona jim pak hrozí až pětitisícová pokuta.
 
Další případ pak policisté řešili nejprve kolem deváté hodiny ranní na holešovickém nádraží, kde sedmatřicetiletý amnestovaný muž slavil svůj návrat na svobodu a byl agresivní vůči okolí. Policisté proto muže uklidnili a celý incident vyřešili na místě domluvou. Muž navíc hlídce sdělil, že si zakoupí jízdenku na vlak a odcestuje na Moravu za rodinou, tam už však nedojel. Policisté muže nalezli u výstupu z metra Florenc krátce po poledni, ten se však opět choval nevhodně k okolí a byl agresivní. Policisté nakonec opilého čerstvě propuštěného vězně převezli na protialkoholní záchytnou stanici s více jak 3,6 promile alkoholu v dechu.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 3. 1. 2013

vytisknout  e-mailem