Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

"Americký voják“ v akci

OLOMOUC - Důvěřivá žena přišla o více než 400 000 korun 

Od středy 23. 9. 2020, prověřují olomoučtí policisté oznámení od poškozené 65leté ženy z Olomoucka, od které neznámá osoba, vydávající se za amerického vojáka, vylákala přes 400 000 korun.

Žena se s neznámou osobou - mužem, vydávajícím se za amerického vojáka, působícího na misi v Afghánistánu, seznámila v srpnu letošního roku prostřednictvím jedné ze sociálních sítí. Muž z ní, pod záminkou zaslání nějakého balíčku ze zahraničí, který měl obsahovat částku 3 800 000 USD, vylákal 16 700 Euro. Ty poškozená zaslala ve dvou platbách údajné přepravní společnosti, která měla balíček doručit. Když však po ní přepravní společnost požadovala další platbu ve výši 25 500 Euro, žena pojala podezření, že by se mohlo jednat o podvod a vše oznámila na policii. V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli, v případě jeho zjištění, hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Policisté varují před obdobným či stejným seznamováním se prostřednictvím internetu. Při komunikaci v prostředí internetu je nutné být zvláště opatrný či ostražitý. Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu poměrně rychle a hlavně účinně mohou lákat z těchto obětí peníze. V rámci komunikace mohou směřovat své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím služeb na přepravní společnosti.

24. září 2020

por. Mgr. Irena Urbánková

vytisknout  e-mailem