Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Alkohol za volantem

Jeden řidič nadýchal skoro tři promile, druhý přes tři a navíc řídil vůz v době, kdy to měl zakázané 

    Hlídka kralupských městských strážníků kontrolovala dne 4. dubna 2013, po třinácté hodině, v ulici Libušina, osobní motorové vozidlo Škoda Octavia, které řídil sedmatřicetiletý muž z Prahy. Při kontrole řidič jevil známky podnapilosti. Policisté z místního oddělení, kteří na místo zanedlouho dorazili, provedli u osoby dechovou zkoušku na alkohol. Přístroj Dräger naměřil pozitivní hodnotu 2,82 promile alkoholu v dechu. Po tomto zjištění si šofér škodovku na místě zajistil a následoval policisty na služebnu. Ještě ten den předali policisté hříšníkovi sdělení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který je možno uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
     Uvedené vozidlo však ten den neviděli naposledy. Podezřelý si pro automobil poslal čtyřiadvacetiletého kamaráda. Muž s vozidlem dojel pouze do ulice Velvarská, kde byl tentokrát kontrolován hlídkou kralupských policistů. V jeho případě skončila kontrola zjištěním, že usedl za volant v době, kdy hladina alkoholu v dechu měla hodnotu 1,91 promile. Opět následovala cesta na obvodní oddělení a převzetí záznamu o sdělení podezření z výše uvedeného trestného činu.
 
      O dva dny později policisté z Kostelce nad Labem, během plnění svých služebních povinností kontrolovali, v katastru obce Ovčáry, motorové vozidlo Audi. Za jeho volantem se nacházel devětatřicetiletý muž z Prahy – východ. V tomto případě displej přístroje Dräger ukázal hodnotu 3,53 promile alkoholu v dechu. Provedenou lustrací navíc policisté zjistili, že řidič usedl za volant v době, kdy má uložen platný zákaz řízení všech motorových vozidel a to až do května 2014.
      Osoba si na policejní služebně převzala záznam o sdělení podezření z trestných činů, ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které je možno uložit trest odnětí svobody až na tři léta.
      Uvedená trestní řízení jsou nadále vedena na svobodě.
 
8. duben 2013
nprap. Václav Tichý
 

vytisknout  e-mailem