Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Alkohol za volant nepatří

LIBEREC - Muže pod vlivem alkoholu zastavili policisté při jízdě v protisměru v centru města Liberce. 

Pravděpodobná absence základních informací či možná ignorace pravidel, co může či naopak nemůže dělat člověk v jiném státu, který není jeho rodnou vlastí, skončila pobytem cizince v policejní cele.
Seznámení se s legislativou cizí země, ve které hodlám nějakou dobu setrvat, by pro mé další působení v ní mělo být zásadní. Tímto se však neřídil dvacetiletý muž, který o uplynulém víkendu usedl za volant vozu pod vlivem alkoholu.

Dvacetiletý cizinec si pranic nelámal hlavu s tím, že pod vlivem alkoholu nemá za volantem co dělat. Zřejmě si ani nebyl vědom toho, že by mohl být nebezpečný ostatním účastníkům silničního provozu. Bez skrupulí se krátce po sobotní půlnoci vydal na cestu jednosměrnou ulicí nedaleko centra města. Je důležité zmínit, že v protisměru.
Policisté vykonávající běžnou hlídkovou činnost jej zastavili velmi záhy. Řidič zareagoval na pokyny k zastavení téměř okamžitě. Následná orientační dechová zkouška však u dvacetiletého cizince potvrdila výskyt alkoholu. Přístroj vykázal pozitivní hodnotu atakující téměř 1,7 promile. Mladík navíc během policejní kontroly přestal s policisty spolupracovat. O dalším postupu tak bylo velmi rychle rozhodnuto. Výtečník putoval do policejní cely.

Po vystřízlivění mu policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

 

11. února 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem