Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Alkohol nepatří ani za řídítka!

BŘECLAVSKO: Podnapilí cyklisté komplikují provoz. 

Břeclavsko - S přicházejícím jarem opět na silnici vyráží více cyklistů. Ovšem v poslední době jsme se na Břeclavsku začali potýkat s nešvarem, který může cyklistům způsobit velké nepříjemnosti – je to požití alkoholu před jízdou. Během tohoto týdne dopravní policisté vyjížděli k několika událostem, kdy právě alkohol sehrál svoji roli, cyklista nezvládl řízení a havaroval.

V úterý se na frekventovanou silnici, která vede z Hodonína na Břeclav, vydal silně podnapilý cyklista. Ztratil rovnováhu a z kola upadl. Orientační měření na alkohol vykázalo 1,75 promile alkoholu v dechu. Obdobně skončil i další muž, který havaroval v pondělí v noci mezi obcemi Velké Němčice a Křepice. U toho kolegové dokonce naměřili přes 2 promile.

Zákon jasně stanoví, že cyklista je řidičem nemotorového vozidla - a jako takovému mu vyplývají určité povinnosti. Jednou z nich je právě ta,  že nesmí požít alkohol či návykovou látku bezprostředně před jízdou, během jízdy anebo sednout na kolo v době, kdy ještě může být pod jejím vlivem. Důležité je také zmínit, že zjištěný alkohol u cyklistů končí u správního řízení. Vystřízlivělý cyklista se pak nestačí divit, že mu hrozí vysoká pokuta. Zkrátka a jasně – alkohol nepatří nejen za volant, ale nepatří ani za řídítka!

por. Mgr. Kamila Haraštová, 21. března 2019
 

vytisknout  e-mailem