Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Alkohol mimo dosah dětí

ÚSTECKÝ KRAJ – Policisté prováděli kontrolu v restauracích a barech. 

Také v Ústeckém kraji se v minulých dnech, které byly spojeny s podzimními prázdninami, policisté ve spolupráci s dalšími orgány státní správy při celostátních preventivních kontrolách zaměřili na dodržování zákazu prodeje alkoholu dětem. 

Tato bezpečnostní opatření si kladou za cíl působit preventivně v provozovnách, které jsou velmi často místem setkávání mládeže, a s tím související porušování zákazu podávání alkoholu.

Pozornost policistů, pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí, ale také České obchodní inspekce, hygienických stanic a Celní správy ČR, byla v Ústeckém kraji zaměřena na vytipovaná restaurační zařízení, kluby, bary, zábavní podniky, ale i venkovní akce spojené s prodejem alkoholu. Kontrolám se nevyhnuly ani podniky,  které provozují herní zařízení.

V rámci akce byla provedena kontrola celkem 106 zábavních podniků a 614 osob. U 30 osob mladších 18 let byl výsledek provedené dechové zkoušky na alkohol pozitivní a jedna osoba ve stejné věkové skupině měla pozitivní test na přítomnost omamných a psychotropních látek.

O adekvátnosti a relevantnosti nastavení věkových limitů u prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků či hazardních her, není třeba nijak diskutovat. Dětský organismus i psychiku dokáží zmiňované faktory zásadně poškodit. Snažíme se proto v této oblasti působit preventivně nejen v rámci běžné dohledové činnosti, ale také při těchto intenzivních součinnostních akcích. Ty osobně vnímáme nejen jako nástroj postihu těch, kdo neoprávněně dětem alkohol či jiné zakázané výrobky či služby poskytnou, ale také jako apel ke společnosti, že je třeba se tématem stále zabývat.

Vzhledem k tomu, že hlavním cílem je předcházet tomuto nechvalnému fenoménu, tedy působit preventivně, doplňují tyto kontroly provozoven preventivní besedy s dětmi ve školách, se zaměřením na zvyšování právního vědomí v oblasti adiktologie.

Za zmínku stojí i aktuálně řešený problém s užíváním a distribucí nikotinových sáčků ve školách. Jedná se o sáčky, v nichž je obsažen čistý nikotin, v různých příchutích a o různé intenzitě. Tento fenomén se rychle rozšířil mezi dětmi na základních školách. Vzhledem k tomu, že tento produkt nepodléhá žádné právní úpravě ani regulaci, doporučují policejní preventisté školám, aby si tuto problematiku školy výslovně upravovaly ve svých školních řádech, neboť hrozí u dětí předávkování či poškození zdraví.

2. listopadu 2023
kpt. Mgr. Tomáš Frolík
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem