Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Alkohol i drogy u řidičů vozidel

TŘEBÍČSKO: Dohlíželi jsme na veřejný pořádek a bezpečnost v dopravě 

Během uplynulého víkendu se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřili na lokalitu katastru obce Meziříčko na Třebíčsku, kde na soukromém pozemku probíhala techno produkce - CYBEROAD International electronic and art festival. Již před zahájením akce jsme předpokládali zvýšený počet osob a vozidel, která budou na místo přijíždět, pohybovat se v této lokalitě a následně po skončení akce z místa odjíždět. Hudební produkce začala v pátek 4. srpna a skončila včera v nočních hodinách. Někteří účastníci zůstávají ale stále na místě. Podle aktuálních informaci je v místě klid a dopoledne tam parkovalo zhruba 100 vozidel a nacházelo se zde 500 osob.

Proto v zájmu zejména zajištění bezpečnosti silničního provozu a veřejného pořádku bylo ze strany Územního odboru Třebíč realizováno bezpečnostní opatření, do kterého byli zapojeni policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie. Do opatření se zapojili také policejní kynologové se služebními psy. V katastru obce Meziříčko byl od pátku do včerejších nočních hodin navýšen počet policistů, kteří zde prováděli hlídkovou činnost, dohlíželi na veřejný pořádek a zaměřovali se na kontroly řidičů motorových vozidel. Policisté se zaměřili nejen na samotný katastr obce Meziříčko, ale také na okolní obce a všechny příjezdové komunikace.

Technoparty během víkendu navštívilo kolem čtyř tisíc osob, z nichž převážná většina přijela ze zahraničí. V místě a v okolních obcích tak o víkendu parkovalo více než 1 000 vozidel. V pátek ve večerních hodinách jsme museli uzavřít silnici mezi obcemi Krasonice a Meziříčko z důvodu zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, neboť tato silnice v bezprostředním okolí místa konání technoparty byla zcela zablokovaná zaparkovanými auty účastníků akce. Policisté silnici uzavřeli v pátek večer krátce po osmnácté hodině a do místa už tak nemohla vjíždět žádná další vozidla návštěvníků. Pořadatelům se ještě tentýž večer podařilo zajistit další parkovací plochy v blízkosti areálu. Policisté mohli proto tuto silnici v sobotu ráno znovu otevřít.

Policejní hlídky poté pravidelně v průběhu dne i noci místem projížděly a monitorovaly situaci, aby nedošlo k opětovnému zablokování průjezdu, zejména pro případ nutnosti zásahu složek integrovaného záchranného systému v místě konání akce. V pondělí ráno od půl páté musela být silnice mezi obcemi Krasonice a Meziříčko znovu uzavřena, a to pro linkové autobusy, které po této silnici běžně projíždějí. Toto opatření si vyžádala aktuální situace na místě, kdy na krajnici kolem úzké silnice byla zaparkována auta návštěvníků a místo tak bylo obtížně průjezdné. O uzavření silnice po dobu pondělního dopoledne a o nutnosti využít pro linkové autobusy veřejné dopravy objízdnou trasu přes Šašovice a Želetavu jsme dotčené dopravní společnosti v předstihu informovali.

V průběhu hudební produkce jsme v sobotu 5. srpna v nočních hodinách přijali dvě oznámení na rušení nočního klidu, tedy porušení obecně závazné vyhlášky obce Meziříčko. Policisté obě tato oznámení zadokumentovali a šetří je jako přestupek proti pořádku v územní samosprávě, a to v souvislosti s podezřením na porušení obecně závazné vyhlášky obce Meziříčko, kdy hlasitá hudební produkce byla provozována i po dvaadvacáté hodině večer. V průběhu pondělí jsme přijali oznámení od představitele samosprávy jedné okolní obce, na něhož se obrátili občané dané obce a stěžovali si na hluk z technoparty. I toto oznámení jsme zadokumentovali. Všechna přijatá oznámení, týkající se porušení obecně závazné vyhlášky obce Meziříčko, odevzdáme k řešení do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu.

V průběhu konání techno produkce jsme v místě ani v okolních obcích nemuseli řešit žádný trestný čin ani žádnou výtržnost nebo jinou trestnou činnost, který by s akcí souvisela. Policisté se v průběhu konání technoparty zaměřovali na přístupových silnicích na kontroly řidičů. Při kontrolách jsme zjistili sedm řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu – ve všech sedmi případech byly zjištěné hodnoty nižší než jedno promile. Tito řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku. U dalších jedenácti řidičů policisté při kontrolách zjistili,  že řidiči usedli za volant pod vlivem omamných a návykových látek. Tato zjištěná protiprávní jednání nelze na místě vyřešit v příkazním řízení uložením pokuty, ale zjištěné přestupky policisté zadokumentovali a předají je vyřešení místně příslušnému správnímu orgánu.

Čtrnácti cizincům, kteří měli při silničních kontrolách pozitivní dechové zkoušky na alkohol nebo měli pozitivní test na přítomnost jiných omamných a návykových látek, policisté uložili na místě kauce. Důvodem uložení kauce je reálné podezření, že by se tito cizinci v České republice vyhýbali správními řízení. Policisté při kontrolách zjistili dalších třicet přestupků v dopravě, které vyřešili v příkazním řízení na místě uložením pokuty. Policisté odboru cizinecké policie uložili v příkazním řízení na místě osm pokut cizincům za porušení zákona o pobytu cizinců.

Vzhledem k tomu, že i dnes zůstávají v místě někteří návštěvníci, aktuální bezpečnostní situaci na místě budou v rámci běžného výkonu služby monitorovat policisté z obvodního oddělení v Moravských Budějovicích.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

8. srpen 2017

vytisknout  e-mailem