Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Alkohol hned několikrát boural

KRAJ: Pro více než dvě desítky řidičů nebylo popíjení překážkou a usedli za volat. 

O příčině pondělní ranní nehody kamiónu v obci Božice na Znojemsku měli přivolaní policisté brzy jasno. Čtyřiačtyřicetiletý řidič kamiónu Volvo měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. Přístroj ukázal hodnotu 1,35 promile. Vedle toho, že se šofér při nehodě zranil, kamión převážející kukuřičný škrob blokoval byť ne zvlášť frekventovanou komunikaci. Odstranění poničeného kamiónu a úklid vozovky trval skoro deset hodin a provoz v místě havárie byl plně obnoven až kolem poledne.

Alkohol nebyl příčinou jen této víkendové dopravní nehody. V sobotu večer nepřizpůsobil poblíž Syrovic rychlost jízdy devětačtyřicetiletý řidič osobního automobilu Volkswagen. V klesání nezvládl pravděpodobně ve vysoké rychlosti průjezd levotočivou zatáčkou a po smyku vjel mimo vozovku, kde se vozidlo v poli převrátilo. Řidič auta, který se při nehodě lehce zranil, nadýchal 3,27 promile. Podobný scénář měla nehoda, která se stala v Želešicích v prvních nedělních minutách. Dvaačtyřicetiletý řidič osobního automobilu Hyundai tam nezvládl řízení a narazil do cihlové zdi rodinného domu. Nejenže poškodil své auto a zeď, ale také nedaleko odstavený osobní automobil VW Passat. Řidič nadýchal 2,03 promile. I v dalších nehodách hrál stěžejní roli alkohol. V Rakvicích nadýchal čtyřicetiletý viník nehody 2,66 promile. V Lechovicích havaroval sedmadvacetiletý cizinec. Dechová zkouška prokázala 2,13 promile. Téměř dvě promile v dechu pětadvacetiletého chodce stály za sobotní ranní nehodou ve Znojmě. Potácející se muž nečekaně nekoordinovaně vstoupil do vozovky těsně před projíždějící osobní automobil. Řidič nestačil nehodě zabránit. Ta naštěstí skončila lehkým zranění chodce.

Mimo to policisté v průběhu víkendových dní v celém kraji zjistili dalších třináct řidičů pod vlivem alkoholu. K tomu je nutné připočíst sedmičku šoférů, kteří se oddali před jízdou účinkům drogy. Navíc se policisté na Blanensku v návaznosti na v regionu pořádaný festival Vesuf zaměřili právě na alkohol za volantem. Kontrolami neprošlo sedm šoférů.

por. Bohumil Malášek, 1. srpna 2022

vytisknout  e-mailem