Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Alkohol, drogy a mládež 2023

LIBERECKÝ KRAJ - Policisté v rámci preventivní akce „ADAM“ zkontrolovali 30 podniků. 

V uplynulých dnech spojených s podzimními prázdninami se policisté z Libereckého kraje ve spolupráci s dalšími orgány státní správy a samosprávy zaměřili na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a na dodržování zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách.

Do akce se zapojilo 87 policistů a 40 pracovníků státní správy a samosprávy. Celkem zkontrolovali 273 osob a navštívili 30 provozoven. Kontroly byly zaměřeny zejména na místa, která jsou mládeží nejvíce navštěvována a je zde velká pravděpodobnost užívání alkoholu a dalších návykových látek. ilustrační fotografie

Během opatření bylo zjištěno celkem 32 přestupků, v pěti případech zajištěna omamná psychotropní látka (marihuana) a jedna osoba omezena na osobní svobodě.

V rámci provedených kontrol policisté zjistili u 24 osob ve věku od 15 do 18 let a 4 osob mladších 15 let, požití alkoholických nápojů. Nejzávažnější případ byl zjištěn při kontrole na Semilsku, kde u mladistvého chlapce byla naměřena hodnota alkoholu v krvi 1,48 promile. Chlapec byl předán otci a případem se budeme nadále zabývat v součinnosti s orgánem sociálně právní ochrany dítěte.

Zákon zakazuje osobě mladší osmnácti let prodat, podat nebo umožnit požití alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky. Proto je potřeba připomenout, že tomu, kdo tento zákaz poruší, hrozí ve správním řízení uložení sankce ve výši několika tisíc korun.

Cílem bezpečnostního opatření je především prevence. Tu doplňují v průběhu celého roku policejní preventisté v rámci rozmanitých besed s dětmi ve školách po celém Libereckém kraji. Zaměřují se na téma návykových látek a na zvyšování právního vědomí v oblasti závislostí.

31.10.2023
por. Bc. Klára Jeníčková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje 

Odkazy do noveho okna

ilustrační fotografie

ilustrační fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem