Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Alkohol a drogy za volantem

Nový Jičín - Pod vlivem droga a alkoholu naboural do policejního auta. 

V neděli 5. září krátce před čtvrtou hodinou ranní chtěli bílovečtí policisté zkontrolovat řidiče osobního auta, ten však začal ujíždět. Zběsilá jízda z ve směru z Jistebníku do Bílovce, skončila dopravní nehodou.
Řidič ve věku 23let nezvládl řízení a se svým vozidlem havaroval. Společně se spolujezdcem se dali na útěk. Havarované nezajištěné vozidlo se dalo do pohybu a nabouralo do policejního vozu.
Policisté oba muže zadrželi.  Provedenou dechovou zkouškou zjistili, že řidič je pod vlivem alkoholu a nejen to, test na drogy ukázal, že je pozitivní na Kokain.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností nasvědčující spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky podle § 274/1,2) tr.zákona.

Další kontrolovaní řidiči pod vlivem alkoholu:
V pátek v Příboře, 46letý řidič přes 1 promili alkoholu  
v neděli v NJ, nad ránem, 24letý řidič z Novojičínska více jak 2 promile alkoholu.

(tisková zpráva z 2.9.2010)
Drogy za volantem
V období prázdnin zjistili novojičínští policisté hned několik případů řidičů, kteří před jízdou užili drogy.  Většinou se jednalo o muže ve věku přes 20let. Pomocí testrů Drugwipe, který mají policisté k dispozici, u nich zjistili přítomnost návykových látek. Tyto kontroly policisté provádějí při své hlídkové činnosti opakovaně.
Nyní prověřují okolnosti jejich jednání s podezřením ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Výše trestu v uvedených případech může skončit zákazem činnosti, peněžitým trestem ale také odnětím svobody až na 3 roky.  

Příklady řidičů pozitivních na drogy
25letý řidič z Ostravy, přítomnost amfetaminu, Šenov u NJ
23letý řidič z Fulneku ve Fulneku
22letý řidič z Karviné v Novém Jičíně
23letý řidič z Tísku kontrolován u přehrady Čerťák v Novém Jičíně
22letý řidič z Jablůnkova u přehrady Čerťák v Novém Jičíně

 

Statistika dopravních nehod do srpna 2010

Do konce srpna letošního roku bylo novojičínským policistům nahlášeno 525 dopravních nehod. Při těchto dopravních nehodách utrpělo deset osob smrtelná zranění, osmatřicet jich bylo zraněno těžce a sto třicet osm lehce.
Jako nejčastější příčina dopravních nehod je tradičně nesprávný způsob jízdy, následuje nepřiměřená rychlost a alkohol. Řidiči pod vlivem alkoholu však bourali mnohem méně než v minulém roce. Jejich počet klesl z loňských 96 na 54. Mohou za to i pravidelné a důsledné policejní kontroly, které jen do osmého měsíce tohoto roku zachytily celkem 144 řidičů s alkoholem v krvi. Loni jich policisté odhalili 96. Za tyto a další přestupky přišlo 82 řidičů o řidičský průkaz, zatímco loni jich bylo 68. Více řidičů také usedalo za volant bez řidičského průkazu, a to přesně devětadvacet. K odebrání vozidla museli policisté přistoupit ve dvou případech.
Do konce srpna letošního roku bylo z 525 dopravních nehod s účastí celkem 862 motorových i nemotorových vozidel. Například v 491 případech se jednalo o osobní vozidla, 81 bylo s účastí nákladních vozidel, celkem 14 autobusů mělo nehodu, dále 18 motocyklů a 34 cyklistů mělo nehodu či havárii. Celková škoda při všech nahlášených nehodách do konce srpna letošního roku přesáhla částku přes 28 miliónů korun.

 

vytisknout  e-mailem