Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Alkohol a drogy

Jihočeský kraj - Policisté se více zaměřili na silniční provoz. 

Jihočeští policisté se v uplynulých dnech zúčastnili celorepublikové dopravní akce ve spolupráci s mezinárodní společností ROADPOL k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu s cílem snížení dopravní nehodovosti v důsledku porušování ustanovení o zákazu požívání alkoholických nápojů a omamně psychotropních látek před nebo během jízdy řidiči vozidel různých typů.

Do akce se zapojilo bezmála 290 strážců pořádku z řad pořádkové a dopravní policie, kdy zastavili a zkontrolovali 1 569 vozidel. Přitom zjistili 367 přestupků.

Nejčastějším „proviněním“ bylo klasické porušení nejvyšší povolené rychlosti v jízdě – v 58 případech, alkohol byl zjištěn v 11 případech. 5 řidičů během jízdy telefonovalo. Zaměřili jsme se i na železniční přejezdy, neboť v posledních dnech bylo řešeno několik dopravních nehod při střetu s drážním vozidlem. Zde policisté zjistili 8 přestupků. Dalším nešvarem řidičů i spolucestujících je to, že nepoužívají během jízdy bezpečnostní pásy, které mají svůj velký význam, tentokrát se nepřipoutalo 22 osob.

Také technický stav vozidel má velmi podstatný vliv na bezpečnou jízdu, v 72 případech však strážci zákona zjistili problém, který řešili uložením příkazu na místě. Několik řidičů si stále neláme hlavu s tím, že při jízdě po dálnici musí mít uhrazený poplatek pro její použití, 16 řidičů tak neučinilo, což bylo řešeno stejným postupem.

Dopravně bezpečnostní akce jsou pravidelným nástrojem k tomu, aby si účastníci silničního provozu uvědomili, že nikdy nebudou na komunikaci sami a nejnižší počet nehod je především jejich vizitkou defenzivního řidiče…

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

16. května 2022

vytisknout  e-mailem