Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Albánští dealeři skončili za mřížemi

V druhé polovině října zadrželi kriminalisté dvojici dealerů kokainu. Těm teď hrozí až desetiletý trest. 

 

Kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu zadrželi a následně obvinili velkoobchodníky s kokainem.

 

Jedená se o dva Albánce (30, 43), kteří v metropoli žili luxusním životem, na který si vydělávali výhradně distribucí kokainu.

 

Jejich bohémský život začínal vždy kolem poledního, kdy vyráželi do úzkého centra metropole. Tam navštěvovali ty nejluxusnější bary a restaurace, kde jednak hojně hodovali a zároveň stejnou měrou „dealovali“.

 

A že se jim v jejich nezákonném obchodování dařilo, dokládá to, že ve chvíli zadržení pražskou zásahovou jednotkou u sebe oba muži měli v součtu téměř tři sta tisíc korun na hotovosti.

 

A díky čemu tak dobře vydělávali? Samozřejmě prodejem kokainu, který ale s vidinou maximálního zisku takzvaně pajcovali na minimální možnou mez.

 

To dokládají i výsledky domovní prohlídky. V domácnostech zadržených totiž detektivové našli jednak víc jak 100 gramů šedesáti procentního kokainu, tak také 50 gramů pajcované směsi připravené k prodeji, která kokainu obsahovala už ale jenom 16%.

 

Zároveň v domácnosti Albánců kriminalisté zajistili i látky, kterými zadržení kokain ředili.

 

Tato část sdělení zřejmě nepotěší koncové odběratele, konzumenty. První ze dvou látek, se kterou dealeři drogu mísili, je určena pro růst svalů sportovců, což je za daných okolností ta lepší varianta. Druhá látka, kterou kokain rozřeďovali, je preparát určený výhradně pro zvířata.

 

Díky mnohaměsíčnímu prošetřování teď kriminalisté disponují několika desítkami svědků, z nichž někteří od dealerů nakupovali pouze ojediněle, jiní zase s poměrně železnou pravidelností, někdy dokonce takzvaně ve velkém.

 

Vezmeme-li v potaz, že Albánci prodávali jeden gram své směsi za dva, až dva a půl tisíce korun, známe odpověď na otázku, kde vzali tak velkou hotovost, kterou u sebe měli při zadržení. Je tedy nasnadě, že si svým obchodováním celkově vydělali mnohaset tisícovou, ne-li milionovou hotovost.

 

Na základě těchto skutečností obvinil vyšetřovatel oba zadržené z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropním látkami a s jedy, za což jim podle druhého odstavce tohoto § hrozí trest odnětí svobody až na deset let. S ohledem na možnou maximální výši trest jsou oba obvinění stíháni vazebně.

 

Pro staršího z obviněných není tato situace nijak nová. V minulosti totiž už byl stíhán za pašování drog.

 

por. Mgr. Tomáš Hulan 21. 11. 2015

  

vytisknout  e-mailem