Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Alarm ho vylekal

Bruntálsko - elektronická ochrana se vyplatila a další zprávy 

Majitel chaty v obci Albrechtice u Rýmařova nenechal svůj majetek na pospas případným pachatelům krádeží a zvýšil jeho zabezpečení instalováním elektronické ochrany, která se mu vyplatila.
 
Dosud neznámý pachatel se pokusil vloupat do chaty v době od 03. do 04.11.2013. Než k samotnému pokusu vloupání došlo, pachatel nejprve přeštípl visací zámek a rozlomil petlici u dřevěné kůlny, ze které nic neodcizil. Následně přeštípl visací zámek i u druhé kůlny, ze které také nic neodcizil. Naposledy rozbil dvě skleněné výplně přízemního okna garáže, která je součástí chaty. Avšak dovnitř se již nedostal, jelikož byl vyrušen hlasitým akustickým signálem alarmu. Majiteli tak způsobil pouze škodu poškozením, která činí okolo 2,5 tisíce korun. Případ prověřují policisté obvodního oddělení Rýmařov.
 
 
 
Další zprávy:
 
Vnikl přes okno
 
Majitelka zahradní chatky na ulici Staroměstská v Bruntále již zvýšené zabezpečení svého majetku neměla. Zde se bohužel neznámému pachateli podařilo v době od 01. do 04.11.2013 přes okno vniknout dovnitř chatky a z ní odcizit hliníkovou konvici na čaj, rozpustnou kávu, porcovaný čaj a také starý papír o váze asi 5 kilogramů. Dále také vypáčil zámek kůlny a vnikl dovnitř. Z této následně odcizil několik kusů montážních klíčů, hasák a další zahradní nářadí. Při tomto svém jednání navíc poškodil benzínovou sekačku, kterou se pravděpodobně pokusil rozebrat. Majitelce tak vznikla škoda okolo 7 tisíc korun. Případ prověřuje obvodní oddělení Bruntál. 
 
 
Opatření k významnému dni – Památka zesnulých
 
V minulém týdnu jsme již informovali o opatření vztahující se k významnému dni Památky zesnulých, kdy také policisté územního odboru Bruntál ve dnech 27. a 28.10.2013 zaměřili svou hlídkovou činnost na kontrolu hřbitovů a jejich okolí. V preventivně bezpečnostním opatření jsme pokračovali od 1. do 3.11.2013.
 
Policisté především dohlíželi na dodržování veřejného pořádku a bezpečnost na silnicích. O tomto víkendu bylo zkontrolováno okolo 400 vozidel a zjištěno 42 přestupků. Na místě blokovou pokutou bylo vyřízeno 39 z nich a 3 přestupky byly oznámeny správnímu orgánu. Stanovenou rychlost na silnicích porušilo 14 řidičů. Tentokrát za volant usedli 2 řidiči pod vlivem alkoholu. Policisté také zjistili 2 přestupky na železničních přejezdech a 1 jízdu bez řidičského oprávnění. Celkem 11 vozidel mělo nevyhovující technický stav. Dopravní značení nerespektoval 1 řidič a také 1 řídil vozidlo bez řidičského průkazu. V souvislosti s konáním preventivního opatření nedošlo k narušení veřejného pořádku.   
 
 
2 poškozená vozidla
 
Vrbenští policisté v těchto dnech prověřují dva případy poškození vozidel. K těmto činům došlo v Karlové Studánce a také ve Vrbně pod Pradědem. 
 
poškozené vozidlo Fiat Marea.JPGfoto: Karlova Studánka - poškozené vozidlo Fiat Marea
První případ poškození vozidla se stal v době od 1. do 02.11.2013 v obci Karlova Studánka. Zde na parkovišti měl dosud neznámý pachatel poškodit osobní motorové vozidlo Fiat Marea. Fiat měl neznámým předmětem propíchnuty všechny 4 pneumatiky a dále poškozený lak. K poškození laku mělo dojít v důsledku polití neznámou tekutinou, která pravděpodobně lak rozleptala. Škoda na vozidle činí okolo 20 tisíc korun. Na místě bylo policejním technikem zajištěno několik kriminalistických stop. Ty byly následně odeslány na odbor kriminalistické techniky a expertiz Frýdek Místek ke znaleckému zkoumání. Vzhledem ke stanovené výši škody byly pro řádné objasnění celé věci zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu poškození cizí věci. Pachateli tohoto činu hrozí trest odnětí svobody až na 1 rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
K dalšímu poškození vozidla došlo ve Vrbně pod Pradědem na parkovišti ulice Sadová v době od 01. do 03.11.2013. Zde bylo zjištěno poškozené vozidlo Peugeot 106. Osobní vozidlo mělo rozbité pravé zpětné zrcátko a prošlápnutou kapotu. Zároveň mělo dojít k odcizení přední registrační značky, po které bylo vyhlášeno pátrání. Předběžně stanovená výše škody činí okolo 2 tisíc korun. Případ je prověřován jako podezření z přestupku proti majetku. Pachateli přestupku hrozí za tento čin pokuta až do výše 15 tisíc korun.
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
05.11.2013

 

vytisknout  e-mailem