Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

AKTULIZACE: Kontroly krizových a mimořádných opatření v Karlovarském kraji

KARLOVARSKÝ KRAJ – Kontroly budou probíhat namátkově, ale ve zvýšené intenzitě. 

ZHODNOCENÍ KONTROL PLATNÝCH OPATŘENÍ V OBDOBÍ OD 5. 4. DO 12. 4. 2021:

Za poslední týden, tedy od 7:00 hodin dne 5. 4. 2021 do 7:00 hodin dne 12. 4. 2021 provedli policisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje celkem 32 095 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.  Denně policisté společně s vojáky, vojenskými policisty a celníky provedlo kolem 4 500 těchto kontrol.

Za uplynulý týden policisté zjistili 2 260 porušení těchto opatření. V řadě případů zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. K uložení pokuty příkazem na místě policisté přistoupili v 1081 případech a 13 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.  Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje za poslední týden 93 vozidlům. 

V souvislosti s ukončením nouzového stavu na území České republiky přestali platit mj. i omezení cestování mezi okresy a zákaz nočního vycházení. I po skončení nouzového stavu budou policisté nadále provádět kontroly dodržování mimořádných a ochranných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Bude se jednat zejména o namátkové kontroly, které budou prováděny v rámci běžného výkonu služby stejně tak, jako tomu je doposud. I nadále bude platit, že jakmile policisté zjistí porušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, mají 3 možnosti řešení. Kromě vyřešení přestupku domluvou, je možné nadále jej projednat v příkazním řízení uložením pokuty na místě nebo oznámit příslušnému správnímu orgánu k projednání. Tím bude od dnešního dne vždy místně příslušná krajská hygienická stanice, ať už se jedná o opatření vydaná podle zákona na ochranu veřejného zdraví nebo pandemického zákona.

por. Bc. Zuzana Týřová
29. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZHODNOCENÍ KONTROL PLATNÝCH OPATŘENÍ V OBDOBÍ OD 29. 3. DO 6. 4. 2021:

I během uplynulého týdne a prodlouženého víkendu v souvislosti s velikonočními svátky dohlíželi policisté společně s vojáky a celníky na dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.
Od pondělí dne 22. 3. 2021 od 7:00 hodin do úterý dne 6. 4. 2021 do 7:00 hodin bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno v průměru denně na 300 policistů, vojáků a celníků. Ti provedli celkem 37 842 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž zjistili celkem 2 821 porušení těchto opatření. Pokutu příkazem na místě policisté uložili v 1 187 případech a 28 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy v těchto dnech policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje 168 vozidlům.

ZHODNOCENÍ KONTROL PLATNÝCH OPATŘENÍ BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ OD 2. 4. DO 6. 4. 2021:

Během prodlouženého víkendu policisté společně s vojáky a celníky provedli celkem 19 477 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž zjistili 1 442  porušení těchto opatření. V řadě případů zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. K uložení pokuty příkazem na místě policisté přistoupili v 561 případech a  8 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy v těchto dnech policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje 78 vozidlům.

Během kontrol se policisté o prodlouženém víkendu ve větší míře zaměřili na omezený volný pohyb a také na místa s vyšší koncentrací osob, jako jsou například horské oblasti, volnočasové areály a turisticky vyhledávané lokality. V průběhu velikonočních svátků jsme v těchto lokalitách nezaznamenali problémy související s vyšší koncentrací osob. Ve většině případů byli občané v těchto lokalitách ukáznění a respektovali nařízení vlády.

Kontroly všech krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví  budou i nadále v Karlovarském kraji pokračovat po dobu jejich platnosti.

por. Bc. Zuzana Týřová
6. 4. 2021

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZHODNOCENÍ KONTROL PLATNÝCH OPATŘENÍ V OBDOBÍ OD 22. 3. DO 29. 3. 2021:

Za poslední týden, tedy od 7:00 hodin dne 22. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 29. 3. 2021 provedli policisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje celkem 29 818 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.  Denně policisté společně s vojáky, vojenskými policisty a celníky provádí kolem 4 000 těchto kontrol.

Za uplynulý týden policisté zjistili přes 2 000 porušení těchto opatření. V řadě případů již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. K uložení pokuty příkazem na místě policisté přistoupili v 1058 případech a 39 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Nejčastěji jsme zaznamenali porušení v oblasti povinnosti ochrany horních cest dýchacích.

Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje za poslední týden 184 vozidlům. V současné době se počty odmítnutých vjezdů či výjezdů z okresů snižují.

Kontroly všech krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví  budou i nadále v Karlovarském kraji pokračovat po dobu jejich platnosti.

por. Bc. Zuzana Týřová
29. 3. 2021

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZHODNOCENÍ KONTROL PLATNÝCH OPATŘENÍ V OBDOBÍ OD 1. 3. DO 22. 3. 2021:

V prvních třech týdnech měsíce března policisté provedli přes 97 000 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.  Denně policisté společně s vojáky, vojenskými policisty a celníky provádí přes 4 500 těchto kontrol.

Za uplynulé tři týdny policisté v Karlovarském kraji zjistili přes 7 000 porušení těchto opatření. V řadě případů již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Do současné doby policisté přistoupili k uložení pokuty příkazem na místě v téměř 3 300 případech a téměř 200 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Nejčastěji jsme zaznamenali porušení v oblasti povinnosti ochrany horních cest dýchacích. Oproti prvnímu týdnu a začátku druhého týdne platnosti těchto opatření dochází k mírnému snížení porušování v této oblasti.

Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje od začátku března zhruba 1200 vozidlům. Policisté se při kontrolách setkávají s tím, že občané mají většinou všechny potřebné dokumenty připravené a v současné době se počty odmítnutých vjezdů či výjezdů z okresů snižují.

Kontroly všech krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví  budou i nadále v Karlovarském kraji pokračovat po dobu jejich platnosti. Právní rámec těchto kontrol vychází především z Usnesení Vlády ČR o přijetí krizových č. 298, č. 299 a Mimořádného opaření Ministerstva zdravotnictví ČR č. 15757-46/2020.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
22. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZHODNOCENÍ VÍKENDU 19. – 21. 3. 2021:

Policisté společně s vojáky, vojenskou policií a celníky od pátku do neděle provedli téměř 13 000 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Během kontrol zjistili 661 porušení těchto opatření. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 325 případech a 24 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy odepřeli v těchto dnech vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje 111 vozidlům.

V pátek dne 19. března 2021 v odpoledních hodinách policisté na jednom z kontrolních stanovišť na Karlovarsku kontrolovali 22letého řidiče osobního vozidla značky Volkswagen. S řidičem provedli orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek, který vyšel pozitivní na amphetamin. Na místě mu byla zakázána další jízda. Následně se řidič na výzvu policistů podrobil lékařskému vyšetření spojeného s odběrem krve. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky a případ je nadále v šetření policistů.

V sobotu dne 20. března 2021 řešili policisté z obvodního oddělení v Ostrově ve spolupráci s Městskou policií Ostrov dva případy šíření nakažlivé lidské nemoci.

Strážnici v dopoledních hodinách kontrolovali 63letého řidiče osobního vozidla značky Škoda, který řídil pod vlivem alkoholu. Na místo byli přivoláni také policisté z obvodního oddělení z Ostrova. Při orientační dechové zkoušce řidič nadýchal 1,06 promile. Následně byl vyzván k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem krve. Dále bylo zjištěno, že byl muž pozitivně testován na onemocnění covid-19 a rozhodnutím Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje mu byla nařízena izolace, kterou tímto jednáním porušil. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci a případem se v současné době zabývají kriminalisté.

Další porušení zjistili strážnici téhož dne v odpoledních hodinách, kdy kontrolovali 44letou ženu. Ta se pohybovala po městě i přesto, že jí byla nařízena rozhodnutím Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje izolace z důvodu pozitivního testu na onemocnění Covid-19. Případ si na místě převzali policisté. Žena porušovala izolaci opakovaně, neboť  v době nařízené izolace se již dne 14. března 2020 pohybovala po Karlových Varech. Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání  ženy a obvinili jí ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci. V tomto případě byla již s maximální obezřetností a za použití ochranných pomůcek zadržena a umístěna do policejní cely. Policejní komisař podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněné do vazby, který jej akceptoval. Soudce rozhodl o uvalení vazby na obviněnou ženu. Nyní jí v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let, neboť se takového jednání dopustila v době, kdy byl Usnesením Vlády České republiky vyhlášen nouzový stav pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu COVID – 19 a čin byl tedy spáchán za stavu jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí.

V neděli dne 21. března 2021 v odpoledních hodinách policisté na kontrolním stanovišti na Chebsku kontrolovali 28letého řidiče, který řídil osobní vozidlo značky Škoda. Při kontrole policisté zjistili, že řidič usedl za volant vozidla i přesto, že mu byl Městským úřadem Mariánské Lázně uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. I v tomto případě policisté zahájili úkony trestního řízení, tentokrát pro podezření ze spáchání přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Případ je nadále v šetření.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
22. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 19. 3. 2021:

Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 17. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 18. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 300 policistů, vojáků a celníků. Ti provedli celkem 4 437 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž zjistili 262 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 166 případech a 2 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje 35 vozidlům.

Během výkonu služby kontrolovali v podvečerních hodinách na jednom z kontrolních stanovišť na Chebsku policisté 28letého řidiče jedoucího v osobním vozidle značky Volkswagen. Lustrací v policejní evidenci bylo zjištěno, že má řidič uložen trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do dubna tohoto roku. Poté byl převezen na policejní služebnu, kde mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny mu tak může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

por. Bc. Zuzana Týřová
19. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 18. 3. 2021:

Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 17. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 18. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 300 policistů, vojáků a celníků. Ti provedli celkem 4 248 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž zjistili 319 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 213 případech a 1 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje 43 vozidlům.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
18. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 17. 3. 2021:

Policisté v Karlovarském kraji se společně s vojáky, vojenskou policií a celníky i nadále věnují kontrolám dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 16. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 17. 3. 2021, bylo do tohoto opatření nasazeno na 300 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 4 443 kontrol, přičemž zjistili 266 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 183 případech a 3 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 45 vozidlům.

por. Bc. Zuzana Týřová
17. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 16. 3. 2021:

Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 15. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 16. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 300 policistů, vojáků a celníků. Ti provedli celkem 4345 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž zjistili 186 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 120 případech a 1 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy policisté zamítli vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje 36 vozidlům.

Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
16. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZHODNOCENÍ VÍKENDU 13. – 14. 3. 2021:

Policisté společně s vojáky, vojenskou policií a celníky během sobotního a nedělního dne provedli více jak 9 000 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Během kontrol zjistili 530 porušení těchto opatření. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 322 případech a 5 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy jsme v těchto dnech vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského kraje zamítli 83 vozidlům. Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku.

V sobotu dne 13. března 2021 kontrolovali policisté na jednom z kontrolních stanovišť na Chebsku 44letého řidiče, jenž řídil osobní vozidlo značky Seat. Muž byl policisty zkontrolován a poté vyzván k provedení orientační dechové zkoušky na alkohol. Ta vyšla pozitivně s nejvyšší naměřenou hodnotou 3,41 promile. Následně se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu. Za uvedené jednání mu policisté z obvodního oddělení v Mariánských Lázních sdělili podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě prokázání viny hrozí až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V neděli dne 14. března 2021 v dopoledních hodinách byla na jednom z kontrolních stanovišť na Chebsku kontrolována policisty z obvodního oddělení Aš 46letá řidička. U té policisté zjistili, že své motorové vozidlo řídí i přesto, že jí byl Okresním soudem v Chebu uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel platný až do konce roku 2022. Policisté následně ženě sdělili podezření ze spáchání přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který ženě v případě prokázání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

V odpoledních hodinách stejného dne kontrolovali na jiném kontrolním místě na Chebsku krajští dopravní policisté 31letého řidiče, jenž řídil osobní vozidlo značky BMW. S řidičem policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla pozitivně s nejvyšším výsledkem 2,01 promile alkoholu. Poté byl převezen k lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu. Případ je nadále v šetření policistů.

Ve stejný den ve večerních hodinách kontrolovali policisté na kontrolním stanovišti na Karlovarsku 44letou řidičku řídící osobní automobil značky Volkswagen. I s touto řidičkou provedli policisté orientační zkoušku na alkohol, při které nadýchala nejvyšší hodnotu 1,81 promile alkoholu. Policisté jí zakázali další jízdu a zadrželi jí řidičský průkaz. Poté byla vyzvána k podrobení se lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu, které podstoupila. Případ je nadále v šetření policistů z obvodního oddělení Karlovy Vary – město.

por. Bc. Zuzana Týřová
15. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 12. 3. 2021:

Policisté v Karlovarském kraji se společně s vojáky, vojenskou policií a celníky i nadále věnují kontrolám dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 11. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 12. 3. 2021, bylo do tohoto opatření nasazeno na 350 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 4 567 kontrol, přičemž zjistili 255 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 143 případech a 3 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 49 vozidlům.

Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku.

por. Bc. Zuzana Týřová
12. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 11. 3. 2021:

Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 10. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 11. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 300 policistů, vojáků a celníků. Ti provedli celkem 4 453 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž zjistili 324 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 184 případech. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 70 vozidlům.

Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku.

por. Bc. Zuzana Týřová
11. 3. 2021

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 10. 3. 2021:

Policisté v Karlovarském kraji se společně s vojáky, vojenskou policií a celníky i nadále věnují kontrolám dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 9. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 10. 3. 2021, bylo do tohoto opatření nasazeno na 350 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 3892 kontrol, přičemž zjistili 434 porušení těchto nařízení. Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 202 případech a 67 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 73 vozidlům.

Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
10. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 9. 3. 2021:

Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 8. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 9. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno na 350 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 4 494 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž jsme zjistili 328 porušení těchto nařízení. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 58 vozidlům.

V pondělí dne 8. 3. 2021 krátce před devátou hodinou ranní, policisté na jednom z kontrolních míst na Karlovarsku kontrolovali 31letého řidiče, se kterým následně provedli orientační test na přítomnost návykových látek, který vyšel pozitivně na látku Cannabis. Policisté řidiči na místě zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Poté se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření v nemocnici.

O pár hodin později, kolem třetí hodiny odpoledne, kontrolovali policisté na jiném stanovišti 44letého řidiče, se kterým také provedli orientační test na návykové látky. I v tomto případě vyšel pozitivně, a to na stejnou látku, tedy Cannabis. Policisté řidiči na místě zakázali další jízdu. Řidičský průkaz mu nemohl být zadržen, neboť jej nepředložil. Poté se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření v nemocnici. Na stejném místě o pár minut později kontrolovali policisté i 24letou řidičku jedoucí ve vozidle značky Škoda. I s touto ženou byl proveden orientační test na přítomnost návykových látek, který vyšel pozitivně na látku Amphetamin. Policisté řidičce na místě zakázali další jízdu, zadrželi jí řidičský průkaz a stejně jako předchozí dva muži se dobrovolně podrobila lékařskému vyšetření v nemocnici.

Všechny tři případy jsou nadále v šetření policistů. 

por. Bc. Zuzana Týřová
9. 3. 2020

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 8. 3. 2021:

Policisté v Karlovarském kraji se společně s vojáky, vojenskou policií a celníky i nadále věnují kontrolám dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

Za uplynulých 24 hodin, od 7:00 hodin dne 7. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 8. 3. 2021, bylo do tohoto opatření nasazeno na 400 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 4 621 kontrol, přičemž zjistili 325 porušení těchto nařízení. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 98 vozidlům.

Zhodnocení víkendu 6. – 7. 3. 2021:

Policisté společně s vojáky, vojenskou policií a celníky během sobotního a nedělního dne provedli téměř 10 000 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Během kontrol zjistili 769 porušení těchto opatření. V řadě případů jsme zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo je oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Při kontrolách omezeného volného pohybu mezi okresy jsme v těchto dnech vjezd či výjezd z okresů na území Karlovarského zamítli 200 vozidlům. Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku.

O tomto víkendu se policisté během kontrol dodržování platných opatření zaměřili ve větší míře také na místa s vyšší koncentrací osob, jako jsou například horské oblasti, volnočasové areály a turisticky vyhledávané lokality. Během víkendu jsme ve většině těchto lokalit nezaznamenali problémy související s vyšší koncentrací osob. Ve většině případů byli občané v těchto lokalitách ukáznění, dodržovali rozestupy a respektovali nařízení vlády.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
8. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 7. 3. 2021:

Policisté v Karlovarském kraji se společně s vojáky, vojenskou policií a celníky i nadále věnují kontrolám dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 6. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 7. 3. 2021, bylo do tohoto opatření nasazeno na 400 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 5 159 kontrol, přičemž zjistili 444 porušení těchto nařízení. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 103 vozidlům.

O tomto víkendu se policisté při kontrolách dodržování platných opatření ve větší míře zaměřují na místa s vyšší koncentrací osob, jako jsou například horské oblasti a turisticky vyhledávané lokality. Během sobotního dne jsme v horských oblastech a vyhledávaných turistických lokalitách nezaznamenali problémy související s vyšší koncentrací osob.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
7. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 6. 3. 2021:

Policisté v Karlovarském kraji se společně s vojáky, vojenskou policií a celníky i nadále věnují kontrolám dodržování všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 5. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 6. 3. 2021, bylo do tohoto opatření nasazeno na 400 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 5 206 kontrol, přičemž zjistili 365 porušení těchto nařízení. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 66 vozidlům.

Během tohoto víkendu se policisté při kontrolách dodržování platných opatření ve větší míře zaměří na místa s vyšší koncentrací osob, jako jsou například horské oblasti a turisticky vyhledávané lokality.

Nejčastější dotazy spojené s různými životními situacemi a vzory formulářů pro vyplnění a následné prokázání se při kontrole, jsou k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra - ZDE.

Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s tímto opatřením řešit žádné narušení veřejného pořádku. Policisté se v současné době při kontrolách setkávají s tím, že občané mají většinou všechny potřebné dokumenty již připravené a za to bychom jim chtěli poděkovat.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
6. 3. 2021


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 5. 3. 2021:

Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 4. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 5. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 500 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 6 336 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž  jsme zjistili 573 porušení těchto nařízení. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 17 vozidlům.

por. Bc. Zuzana Týřová
5. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 4. 3. 2021:

Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 3. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 4. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 400 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 5 443 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž  jsme zjistili 493 porušení těchto nařízení. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 17 vozidlům.

Ve středu 3. 3. 2021 krátce před desátou hodinou ranní policisté na jednom z kontrolních míst na Karlovarsku kontrolovali 49letého řidiče, který řídil osobní vozidlo i přes vyslovený zákaz řízení, který mu byl uložen Městským úřadem v Lounech. Za uvedené jednání mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě prokázání viny mu tak hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
4. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 3. 3. 2021:

Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 2. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 3. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno přes 400 policistů, vojáků a celníků, kteří provedli celkem 5 414 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, přičemž  jsme zjistili: 612 těchto porušení. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 158 vozidlům. Z důvodu efektivnějšího dohledu nad dodržováním omezeného volného pohybu mezi okresy jsme navýšili počet kontrolních stanovišť na 55 míst po celém Karlovarském kraji. Jedná se o páteřní komunikace, ale i silnice nižších tříd, kde je předpoklad toho, že by mohlo docházet k cestování v rozporu s přijatým krizovým opatřením. 

Upozorňujeme, že občané jsou povinni při cestování mezi okresy policistům při kontrole vždy prokázat, že spadají do výjimek cestování, které jsou uvedeny v krizovém opatření Vlády ČR č. 216. Mohou tak učinit dvěma způsoby, a to písemnou formou, nebo elektronickou např. uložením v mobilním telefonu. Listinná podoba však umožní rychlejší provedení kontroly bez vzájemného kontaktu a snižuje šíření nákazy. Kontrolu dokumentu v mobilním telefonu nelze provést bezkontaktně, potrvá delší dobu a zvyšuje riziko. Proto listinnou podobu preferujeme, nicméně akceptujeme oba způsoby.

por. Bc. Zuzana Týřová
3. 3. 2021

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE k 2. 3. 2021:

Za 24 hodin, od 7:00 hodin dne 1. 3. 2021 do 7:00 hodin dne 2. 3. 2021, bylo do opatření v Karlovarském kraji nasazeno 377 policistů, kteří provedli celkem 4393 kontrol všech platných krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, z toho jsme zjistili: 591 porušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví č. 15757/2020 a 61 porušení krizových opatření vlády. V řadě případů jsme již zjištěná porušení vyřešili uložením pokuty příkazem na místě nebo jej oznámili správnímu orgánu k projednání. Vjezd či výjezd z okresů byl na území Karlovarského kraje odepřen 145 vozidlům.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí 
2. 3. 2021
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V souvislosti s vydanými krizovými opatřeními Vlády ČR a mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, která platí od 1. března 2021 od 0:00 hodin, přijalo Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje patřičné opatření.
 
Na tomto opatření se po dobu následujících tří týdnů bude podílet v průměru denně téměř 450 policistů z Karlovarského kraje. Od 2. března 2021 by nám měli vypomáhat také příslušníci Celní správy, Armády České republiky a Vojenské policie. 
 
Policisté společně s vojáky, vojenskou policií a celníky budou provádět kontroly dodržování všech platných opatření na území celého Karlovarského kraje formou namátkových kontrol, a to velmi důsledně a ve zvýšené intenzitě. Kontrolám dodržování opatření se budou věnovat ve třech oblastech, a to v rámci omezení volného pohybu osob, povinnosti ochrany horních cest dýchacích a omezení maloobchodního prodeje a služeb.
 
Právní rámec těchto kontrol vychází především z Usnesení vlády o přijetí krizových opatření č. 216, č. 217 a Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR č. 15757-45/2020.

Kontroly pak budou zaměřeny na pravidla cestování občanů mezi okresy, ale také na dodržování pravidel o pohybu občanů uvnitř okresů. 
 
Omezený volný pohyb mezi okresy budou policisté kontrolovat na vytipovaných 44 stanovištích v Karlovarském kraji, kdy se jedná o páteřní komunikace, ale i silnice nižších tříd, kde je předpoklad toho, že by mohlo docházet k cestování v rozporu s přijatým krizovým opatřením. Nepůjde o pevná stanoviště po celých 24h denně  sedm dní v týdnu, jako tomu bylo o uplynulých 14 dnech. Kontrolní činnost bude na těchto stanovištích nepravidelná, ale intenzivní. Hlídky budou mobilní, svá stanoviště budou případně měnit a reagovat na aktuální situaci, kde bude zapotřebí dohlížet na dodržování tohoto opatření. Občané budou povinni při cestování mezi okresy policistům při kontrole vždy písemně prokázat, že spadají do výjimek cestování, které jsou uvedeny v krizovém opatření Vlády ČR č. 216.
 
Na dodržování omezeného volného pohybu budou policisté dohlížet nejen v rámci stanovišť při cestování mimo okresy, ale také uvnitř okresů, kde je umožněn pohyb pouze v rámci okresu, ve které občané žijí nebo v určitých případech jen v rámci konkrétní obce, a to s výjimkami uvedenými v tomto opatření. Při kontrole uvnitř okresů mohou občané prokázat, že spadají do výjimky pouze ústním prohlášením.

Policisté se během kontrol omezení volného pohybu osob budou zaměřovat:
- na autobusová a vlaková nádraží, kde je předpoklad možného výskytu osob cestujících v rozporu s krizovým opatřením,
- nejfrekventovaněji navštěvovaných míst veřejností v rámci Karlovarského kraje,
- v zastavěných územích obcí na nošení příslušné ochrany dýchacích cest - minimálně zdravotnickou roušku a ve vybraných zařízeních či na konkrétních místech používání respirátoru,
- zákaz a omezení maloobchodního prodeje a prodej a poskytování služeb v provozovnách, s výjimkou provozoven uvedených v příslušném opatření. 

V prvních dnech budeme benevolentnější, pokud jde o nutnost doložení potřebných písemných dokladů o kterých hovoříme výše,  protože chápeme, že si občané z objektivních důvodů nemohli během víkendu zajistit potřebná potvrzení či doklady. Policisté budou mít ve svých služebních vozidlech doklady, které jsou obvyklé pro prokázání výjimek pro případné předání občanům. Od poloviny týdne už nebudeme tak tolerantní, budeme vyžadovat doložení předepsaných potvrzení v listinné podobě. V případě porušení krizových opatření se jedná o přestupek podle krizového zákona, kde je správním orgánem obec s rozšířenou působností. Porušení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví je přestupek podle zákona na ochranu veřejného zdraví a správním orgánem je Krajská hygienická stanice. Policisté jsou oprávněni na místě uložit pokutu v příkazním řízení do výše 10 000 Kč. 
 
Nejčastější dotazy spojené s různými životními situacemi a vzory formulářů pro vyplnění a následné prokázání se při kontrole, jsou k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra - ZDE. Informace týkající se pohybu mimo okres, mezi okresy a území obce naleznete i ZDE.
 
Pro plnění těchto úkolů jsme vyčlenili takové množství policistů, abychom i nadále byli schopni plnit úkoly související se zajištěním bezpečnosti občanů Karlovarského kraje. Nadále zajišťujeme veřejný pořádek, bezpečnost silničního provozu, objasňujeme trestnou činnost a jsme připraveni plnit základní úkoly Policie ČR, tedy chránit životy, zdraví lidí i majetek. 
 
Smyslem tohoto opatření je omezit mobilitu občanů mezi okresy i uvnitř okresů, proto budou kontroly prováděny v intenzivní míře, aby byl co nejvíce naplněn účel opatření a bylo tak přispěno ke zlepšení epidemiologické situace v Karlovarském kraji. Situace v Karlovarském kraji stále není příznivá a je na každém z nás, na kolik svým zodpovědným jednáním přispějeme ke zlepšení situace. 
 
„Rád bych poděkoval občanům, za to jaký měli přístup k opatření v našem kraji, které probíhalo posledních 14 dní a za jejich pochopení. V souvislosti s tím bych je rád požádal, aby i v následujících třech týdnech ještě vydrželi a přijatá opatření respektovali. Apeluji na ně, aby teď především byli ještě více zodpovědní, snažili se omezit cesty jen na ty opravdu nezbytné a nepokoušeli se opatření resp. výjimky  obcházet“ uvedl krajský policejní ředitel plk. Petr Macháček.

Informace k opatření omezeného volného pohybu osob v okresech Sokolov a Cheb, které probíhalo od 12. 2.2021 do 28. 2 2021, naleznete  - ZDE
 
mjr. Bc. Kateřina Krejčí
1. 3. 2021

Odkazy do noveho okna

Kontrola

Kontrola 

Detailní náhled

Kontrola

Kontrola 

Detailní náhled

Kontrola

Kontrola 

Detailní náhled

Kontrola

Kontrola 

Detailní náhled

Kontrola

Kontrola 

Detailní náhled

Kontrola

Kontrola 

Detailní náhled

Kontroly během Velikonoc

Kontroly během Velikonoc 

Detailní náhled

Kontroly během Velikonoc

Kontroly během Velikonoc 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem