Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Aktuální dopravní situace v Libereckém kraji

KRAJ - Všechny komunikace v Libereckém kraji jsou v tuto chvíli sjízdné, na některých místech máme však hlášeny komplikace v dopravě. 

S příchodem prvního sněhu se v Libereckém kraji objevily i komplikace v dopravě. 

Policisté v Libereckém kraji vyjížděli od dnešní ranní sedmé hodiny k téměř dvěma desítkám dopravních nehod. Největší problémy máme hlášeny na Českolipsku, kde řeší policisté celkem 7 nehod, poté se stalo 6 dopravních nehod na Jablonecku, z toho jedna se zraněním. Ke 4 nehodám vyjížděli liberečtí dopravní policiste a ke 2 nehodám policisté na Semilsku. Zde došlo kolem třičtvrtě na devět ráno u Nové Vsi nad Popelkou ke střetu osobního vozidla s osobním vlakem. Osobní vlak jel ve směru od Staré Paky na Lomnici nad Popelkou. K nehodě došlo na nechráněném železničním přejezdu bez světelné signalizace, označeným pouze dopravním značením. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Vlak byl v tu dobu bez cestujících. Dechové zkoušky u strojvedoucího i řidiče osobního vozidla byly negativní. 

Od nedělní sedmé hodiny ranní do dnešního rána řešili policisté v kraji celkem 18 dopravních nehod. Nejvíce jich bylo na Liberecku, celkem 10, dále 6 dopravních nehod na Jablonecku a 2 dopravní nehody na Českolipsku, z toho jedna z tragickým koncem. Nejukázněnější řidiči byli na Semilsku, kde se situace obešla bez nehod. 

Krátce po páté hodině odpolední došlo k vážné dopravní nehodě na Českolipsku, na silnici I. třídy č. 13 v obci Cvikov. Osobní vozidlo Mercedes Benz se zde střetlo v místech přechodu pro chodce s chodcem. Řidič již střetu nedokázal zabránit a chodec bohužel na následky vážných zranění na místě i přes poskytnutou okamžitou první pomoc zemřel. Policisté podrobili řidiče orientační dechové zkoušce na alkohol, jejíž výsledek byl negativní. Příčinu a okolnosti této tragické události nyní budou zjišťovat českolipští policisté. Vozidlo zajistili dále pro znalecké zkoumání. Na místě nehody byl přítomen i soudní znalec z oboru doprava. 

Ve večerních hodinách, kolem deváté hodiny, řešili policisté dopravní nehodu dvou osobních vozidel na Jablonecku, v obci Bedřichov. Během šetření této dopravní nehody narazilo jiné osobní vozidlo Ford S- Max do dvou služebních vozidel - vozidla VW Transporter - dopravních policistů a do vozidla Ford Ranger - vozidla policejního psovoda. Vozidlo Ford S-Max mělo původně namířeno prudkým stoupáním na chatu Královka, avšak pod Lesní chatou muselo zastavit, neboť nemohlo na zledovatělém povrchu vozovky pokračovat dále v jízdě. Po zastavení však došlo u vozidla k proklouznutí a následnému rozjetí se zpět klesáním, kde řešili policisté jinou dopravní nehodu. Vozidlo Ford S-Max pokračovalo po střetu se služebními vozidly dále a narazilo do Škody Fabie odstavené u pravého okraje vozovky  po předchozí dopravní nehodě. Ta byla nárazem natlačena na druhé odstavené vozidlo po dopravní nehodě, a to Škoda Superb. Tyto nehody se naštěstí obešly bez zranění. Všichni zúčastnění se podrobili orientačním dechovým zkouškám na alkohol, jejichž výsledky byly negativní. 

AKTUÁLNÍ INFORMACE KE SJÍZDNOSTI

  • Raspenava na Oldřichov v Hájích, silnice II/2904 - sjízdné se zvýšenou opatrností
    dnes od 12,00 hod. bude z důvodu aktuálního stavu sjízdnosti omezen provoz na silnici III. třídy č. 2904 pro vozidla s okamžitou hmotností přesahující 6 t v úseku Mníšek - Raspenava. Platnost omezení do odvolání v návaznosti na vývoj stavu sjízdnosti. 
  • silnice I/9 Svor - Šébr -  špatně sjízdné, se zvýšenou opatrností
  • 9, 43 hod. silnice č.  263 mezi Českou Kamenicí a Chřibskou - zde blkokuje dopravu v obou směrech kamion se dřevem kvůli ledu na vozovce

Apelujeme na řidiče, aby s ohledem na aktuální počasí jezdili s velkou opatrností a přizpůsobili těmto podmínkám i svoji rychlost. 

Upozorňujeme, že v období od 1. listopadu do 31. března:

  • pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
  • nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N2 (motorová vozidla s maximální přípustnou s hmotností nepřevyšující 3,5 t) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik.

U motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3,5 t musí být použito zimních pneumatik na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly.

Řidiče dále upozorňujeme, aby respektovali příkazové dopravní značky:

Dopravní značka C15a – Zimní výbava
znacka_zimni_vybava
Značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. (Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti).

Dopravní značka C5a – Sněhové řetězy

ZnačSněhové řetězyka přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových (protiskluzových řetězů) na nejméně dvě hnací kola. Povinnost se nevztahuje na vozidla, která jsou vybavena pneumatikami s protiskluzovými hroty.

Aktuální informace k dopravě najdete zde.
 

29. 11. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem