Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Aktuálně - archiv

 Zpravodajství do 30.10.2009

 23. října 2009
Alkohol za volantem přináší problémy
Policisté místního oddělení policie při noční kontrole vozidla zjistili, že osoba, která vozidlo řídí, je nejen neřidičem (nevlastní žádný řidičský průkaz), ale hlavně, že před jízdou ve větší míře holdovala pití alkoholických nápojů, kdy na místě provedená dechová zkouška odhalila množství alkoholu v dechu ve výši 2.26 promile. Dále pak policisté zjistili, že si  jmenovaný na cestu domů   "vypůjčil" vozidlo, které stálo zaparkováno na ulici, a to zřejmě proto, protože nebyl schopen řádné chůze. Policisté mu proto za jeho jednání sdělili podezření ze spáchání trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a trestného činu neoprávněného užívání cizí věci, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
prap. Petr Riabec
 21. října 2009

Ajax na ZŠ v Broumově
Ve středu 21. 10. 2009 přišli dva policisté z Obvodního oddělení policie Broumov a policistka z Preventivně informační skupiny Náchod představit do 2.A a 2.B ze Základní školy v Broumově pomyslného policistu Standu a jeho služebního psa z Ajaxova zápisníku. Děti z obou tříd byly velice aktivní a rychle a správně odpovídaly na otázky policistů. Celé beseda je natolik zaujala, že ani zvonek oznamující přestávku je nezajímal. Na památku a pro připomenutí besedy dostali žáčci několik upomínkových předmětů. Zde si můžeže prohlédnout fotogalerii.
nprap. Jana Pecoldová

 15. října 2009

Pozdní nástup trestu se nevyplácí
Policisté místního oddělení policie vypátrali muže, který měl v měsíci červenci na základě rozsudku Okresního soudu v Trutnově nastoupit výkon trestu odnětí svobody. Do věznice se však nedopravil a k trestu nenastoupil, raději se celý čtvrt rok skrýval a zřejmě se domníval, jak na všechny vyzrál. Ne však na dlouho a posuďte sami, zda se mu jeho partyzánksý kousek vůbec vyplatil. Za jeho jednání mu totiž policisté na cestu do věznice ještě " přidali " sdělení podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na 6 měsíců nebo peněžitý trest, který si případně odsedí po skončení stávajícího trestu. A tak bude, "díky" svému pozdnímu nástupu,  zřejmě slavit Vánoce  ve věznici, namísto domácí oslavy s rodinou.
prap. Petr Riabec

 9. října 2009

Krádež pískovcové kádě v Božanově
Na místní oddělení oznámil majitel nemovitosti v obci Božanov, že mu neznámí pachatelé v době od 1. do 2. 10. 2009 odcizili pískovcovou káď, kterou měl umístěnou na zahradě svého domu. Odcizená káď je obdelníkového tvaru, 150 cm dlouhá, 90 cm vysoká a 70 cm široká. Na přední stěně kádě je vysekaný monogram, který tvoří dvě písmena a letopočet 1810. Policie ČR se obrací na občany se žádostí o pomoc při pátrání po pachatelích krádeže. Přivítáme všechny informace o pohybu cizích osob a vozidel v uvedené době po obci Božanov. Za případnou pomoc předem děkujeme.
prap. Martin Čáp

 5. října 2009

Povinná výměna řidičských průkazů
Dovolujeme si tímto upozornit řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz vydaný v období od 1.1.1994 do 31.12.2000, že jsou ze zákona povinni tento řidičský průkaz vyměnit do 31.12.2010. Tato výměna je bezplatná a s sebou si na obecní úřad s rozšířenou působností vezměte svůj občanský průkaz, končící řidičský průkaz a jednu fotografii o rozměru 3,5 x 4,5 cm. Nenechávejte vše na poslední chvíli a předejděte tak stání ve frontách či případnému postihu za to, že váš řidičský průkaz pozbyl platnosti. Více se dozvíte na stránkách www.vymentesiridicak.cz .
prap. Petr Riabec

 2. října 2009

Nejen dobří holubi se vracejí
Bohužel se stejnou pravidelností se k nám vracejí i chovanci výchovných ústavů na svých útěcích a to i ti, kteří v Broumově nemají trvalý pobyt. V poslední době to byl i mladík, který si oblíbil naše město natolik, že zde byl již třikrát policisty chycen a odvezen zpět do výchovného ústavu. V prvním případě stihl napadnout dalšího mladíka, za což si vysloužil obvinění z trestného činu výtržnictví. Při dalších dvou pobytech mu žádná trestná činnost nebyla prokázána. Policisté útěkáře ihned vrátí a projeté kilometry ústavu fakturují, ale v té době mohli pomáhat jiným lidem.
npor. Vladimír Sliš

30.9.2009

Bezpečnostní akce - alkohol
V úterý 29.9.2009 v době od 19.00 do 23.00 hodin byla v rámci služebního obvodu OOP Broumov provedena bezpečnostní akce zaměřená na podávání alkoholu mládeži, požívání alkoholu mládeží a kontrolu řidičů motorových vozidel. Do akce byli nasazeni čtyři policisté místního oddělení, kteří kontrolovali místa, kde se schází mládež. Na těchto místech nebyl přistižen nikdo, kdo by byl pod vlivem alkoholu a nedosáhl plnoletosti. Dále byly kontrolovány místní restaurace, kde také nebyl přistižen žádný mladistvý pod vlivem alkoholu.
Závěrem byla akce zaměřena na řidiče. Bylo kontrolováno 11 motorových vozidel, jejichž řidiči se podrobili kontrolní dechové zkoušce. Všechny dechové zkoušky byly negativní. Při tomto bylo odhaleno jedno vozidlo, které nesplňovalo technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Řidiči tohoto vozidla policisté uložili blokovou pokutu.
prap. Martin Čáp

23. 9. 2009

Zloděj kradl v zahradě kláštera
Policisté z Obvodního oddělení Broumov pátrají po pachateli, který v noci z pondělí 21. na úterý 22. 9. 2009 vykradl domek v klášterní zahradě. Pachatel si rozhodně nepočínal nijak v rukavičkách. Páčil, rozbíjel, vytloukal. Tímto nevybíravým způsobem si „otevřel“ hlavní dveře do objektu, pokud se nemohl dostat do nějaké další místnosti uvnitř, postupoval stejně. Z domečku, který slouží jako kancelář neziskové organizaci, odnesl televizor, datový kabel, magnetofon, modem, laserovou řezačku, tiskárnu a další zařízení. Na odcizených a rozbitých věcech způsobil pachatel celkovou škodu, která přesáhla částku 76.000 korun. V případě dopadení zloději za trestné činy krádeže vloupáním a poškozování cizí věci hrozí až dva roky za mřížemi nebo peněžitý trest.
por. Bc. Eva Prachařová
 

12. 9. 2009

6. ročník Sportovního čtyřboje IZS Broumovsko
Sportovní týmy složek integrovaného záchranného systému (IZS) se v pátek 11.9.2009 po roce opět sešly  na sportovišti v Martínkovicích, aby se zde utkaly na již 6. ročníku Sportovního čtyřboje IZS Broumovsko.

Této sportovní akci poskytl záštitu předseda Nezávislého odborového svazu policie JUDr. Milan Štěpánek, který účastníky čtyřboje pozdravil a poté se sám, v nově utvořeném týmu Základní organizace nezávislého odborového svazu Náchod, včlenil do zápolení. Organizaci čtyřboje měli na starost pořádající policisté z Obvodního oddělení Broumov, kteří zapojili do hry zástupce všech složek IZS – strážníky Městské policie Broumov, hasiče Hasičského záchranného sboru Broumov, záchranáře z broumovské záchranky
, sestry a personál ARO nemocnice Broumov, policisty a hasiče ze sousedícího polského města Nowa Ruda. 

Klání proběhlo, jak již napovídá název akce, ve čtyřech disciplínách. A sice v malé kopané, odbíjené, nohejbale a čtvrté, snad nejoblíbenější disciplíně, střelbě na zavěšené nafouknuté balónky.

A kdo nakonec vyhrál? To nebylo nejdůležitější a ani to nebylo hlavním cílem této akce. Ač ve sportovním klání nastoupili všichni proti sobě, mělo by toto neformální setkání vést k tomu, abychom při společných akcích a cvičeních úspěšně spolupracovali, navzájem si pomáhali a naplnili tak naše poslání pro občany - Pomáhat a chránit.
prap. Petr Riabec

9. 9. 2009

Dopravní akce                                                                                                                                                                                                                       
V noci ze soboty 5. 9. na neděli 6. 9. 2009 proběhla v rámci kraje Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu a na zákaz požívání alkoholických nápojů řidiči během jízdy. Akce trvala 4 hodiny a z místního oddělení se jí zúčastnila 2 členná hlídka. Během akce policisté zkontrolovali 21 vozidel a zjistili 4 přestupky v dopravě. Tři řidiči dostali blokovou pokutu a jeden řidič byl oznámen Odboru dopravy, neboť nesouhlasil s přestupkem. Ještě před samotnou akcí policisté kontrolovali řidiče, kterému naměřili 2,88 promile alkoholu v dechu. Na místě mu zadrželi řidičský průkaz a je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Kuriozitou je, že se řidič druhý den přišel policistům omluvit a žádal vrácení řidičského průkazu.
nprap. Martin Háze 

30. 8. 2009
 
Práce policistů nikdy nekončí
V noci z neděle 23.8.2009 na pondělí 24.8.2009 došlo k vloupání do prodejny potravin v Broumově, odkud pachatel odcizil cigarety a z trezoru, který si otevřel klíči nalezenými v prodejně, finanční hotovost a stravenky. Způsobil tak škodu přesahující 100.000,- Kč. Již za 3 dny, ve středu 26.8.2009 policisté dopadli 2 mladé muže z Broumovska, kteří se k činu přiznali. Pachatelům teď hrozí trest odnětí svobody až na 3 léta.  Pocit z dobře vykonané práce však vydržel policistům jen pár hodin, neboť následující den obdrželi oznámení o vloupání do stejné prodejny. Pachatel tentokrát odcizil celý trezor. A práce policistů se rozběhla od začátku.
nprap. Martin Háze
 

27. 8. 2009

A šmytec (smyčec)
Policisté broumovského obvdoního oddělení slavili úspěch při objasnění vloupání do základní umělecké školy, k němuž došlo v listopadu loňského roku. Pachatel tenkrát za užití násilí dost nevybíravým způsobem překonal okna a dveře a vnikl dovnitř. Z učeben a kanceláří pak odcizil hudební nástroje a další věci v hodnotě převyšující 100.000 korun. Na majetku školy způsobil další škody ve výši 64.000 korun. Policisté mu proto v těchto dnech sdělili obvinění z trestných činů krádeže vloupáním a poškozování cizí věci a soud jistě přihlédne i k tomu, že policie tuto jim již déle "známou firmu"  současně stíhá i pro vloupání do rekreační chalupy na Broumovsku. Zadrženému muž hrozí až tříletý trest odnětí svobody.
npor. Vladimír Sliš
 

12. 8. 2009

Nezvaný host byl agresivní    
Začátkem srpna 2009 přistihla majitelka domu v jedné obci na Broumovsku na toaletě svého domu nezvaného hosta. Ten sem vešel bez pozvání, odemčenými hlavními dveřmi. Když se ho majitelka snažila zadržet, tak se snažil prodrat ven a přitom jí vytrhl dva velké chomáče  vlasů. Ale anii tak se mu uniknout nepodařilo, neboť staré ženě přispěchal rychle na pomoc syn, bydlící v druhé polovině domku. Přivolaní policisté zjistili, že se jedná o známého chovance výchovného ústavu, který se na útěku dopouští majetkové trestné činnosti a vydává se za jinou osobu. Mladíka zatkli a odvezli na policejní služebnu. Po noci, kterou uprchlík strávil na policejní cele, ho eskortovali nejdříve k okresnímu soudu a odtud po zásluze do vazební věznice, kde si pobude do té doby, dokud soud v jeho věci nerozhodne.
prap. Petr Riabec
 

7. 8. 2009

Nepoctivce, který sebral peníze z bankomatu,  čeká trest
Policisté obvodního oddělení řešili případ, kdy si poškozený při výběru finanční hotovosti z bankomatu zapomněl odebrat hotovost, pro kterou si přišel a odešel pouze s platební kartou. Když si svůj omyl uvědomil a k bankomatu se po chvilce vrátil,  peníze už někdo odcizil. "Šťastný nálezce" se však z nalezených peněz neradoval dlouho, policisté jej během několika hodin vypátrali,  a nyní se bude zodpovídat ze spáchání trestného činu zatajení věci, za což mu hrozí peněžitý trest nebo i rok strávený za mřížemi.   
prap. Petr Riabec

14. 7. 2009

Tabákoví zloději 
Krátce před jednou hodinou v noci 13.7.2009 oznámila žena, že viděla, jak se okolo novinového stánku v Meziměstí pohybují dvě osoby a následně slyšela jak, někdo rozbíjí sklo. Zdálo se jí to podezřelé, zavolala na místní oddělení Policie ČR a ohlásila to stálé službě. Na místo ihned vyjela hlídka, která zjistila, že stánek byl skutečně vykraden. Majitelka po provedené inventuře zjistila, že pachatelé z místa odcizili velké množství cigaret, tabáku a finanční hotovost ve výši 1.400 korun, celková výše škody činí 17.312 korun. Po pachatelích policie pátrá a žádá případné svědky, aby se přihlásili na Obvodní oddělení policie v Broumově, nebo zavolali na telefonní číslo 491 523 833. Zároveň děkují oznamovatelce, která nezůstala lhostejná a přivolala policisty na místo činu.
prap. Martin Čáp 
 

9. 7. 2009

Načichal se toluenu a pak vulgárně pokřikoval na kolemjdoucí
Ne právě zdraví prospěšný program na dopoledne si vymyslel mladý muž, který se usadil s lahvičkou chemikálie, zřejmě toluenu, v Broumově u cesty poblíž Klášterních schodů. Ovlivněn výpary této chemikálie pak vulgárně pokřikoval na kolemjdoucí. Když nepomohlo napomenutí, policisté nakonec muže, jehož chování se stávalo stále agresivnější, převezli do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. Po procitnutí z rauše se mladý muž určitě nemile podivil, na kolik ho jeho extempore vyšlo. Nejen, že musel uhradit pobyt na záchytce, ale i dopravu policejním vozem, což dohromady obnáší několik tisíc korun.
npor. Vladimír Sliš

6. 7. 2009

Bylo – nebylo, policisté dokázali, že k žádné loupeži nedošlo  
V polovině června letošního roku ve večerních hodinách oznámil na místní oddělení policie mladík z Broumova, že na parkovišti u supermarketu po něm požadoval neznámý muž pod pohrůžkou násilí vydání finanční hotovosti. Ze strachu mu mladík vydal částku ve výši 600,- Kč. Do pátrání po pachateli se kromě místních policistů zapojila i kriminální policie z Náchoda. Po 3 týdnech usilovné mravenčí práce policisté  zjistili, že si mladík celé přepadení vymyslel, k čemuž se následně i doznal. Důvodem všeho bylo to, že peníze, které doma dostal na nákup, utratil za alkohol a cigarety pro svoji potřebu a následně měl strach, co jeho „nákupu“ řeknou doma. Za smyšlené oznámení mladíkovi nehrozí žádný postih. Tovšak není jediný případ svého druhu. Policisté na každém obvodu během roku prošetřují několik vymyšlených loupeží či přepadení, což je odvádí od vyšetřování skutečných případů.
nprap. Martin Háze


4. 7. 2009

Munice- BroumovMunice- BroumovNález munice  
Ve čtvrtek 2. července 2009 náhodný svědek nahlásil nález podezřelého předmětu v lesním porostu katastru obce Jetřichov. Protože uvedl, že by se mohlo jednat o nevybuchlou munici, policisté vyrazili na místo a zároveň přivolali policejní pyrotechniky. Policisté broumovského obvodního oddělení po příjezdu na místo prostor zajistili a počkali na odborníka. Přivolaný pyrotechnik z Hradce Králové zjistil, že se jedná o část dělostřeleckého granátu s iniciátorem, bez výbušniny,  který zde odpočíval už od druhé světové války. Granát si poté pyrotechnik odvezl ke zničení.
prap. Petr Riabec
 

30. 6. 2009

Broumovské střípky                                                                                                                                                                                          
V uplynulém týdnu policisté OOP Broumov začali řešit několik neobvyklých  případů. V prvém případě se jednalo o odcizení  valacha hnědé barvy, kterého neznámý pachatel odcizil během odpoledne přímo z ohrady v Benešově, kde se kůň klidně popásal. V druhé případě vnikl dosud nezjištěný pachatel po rozbití okna do chalupy na Janovičkách, odkud odcizl pouze notebook,  ostatní drahé věci nechal pachatel bez povšimnutí, dokonce i finanční hotovost v eurech. V dalším případě se pachatelé po vypáčení okna vloupali do  jídelny firmy  v obci Hynčice, odkud si odnesli  téměř 100 kg masa a masných výrobků, k tomu 7,5 kg tuku a 5 kg zeleniny. Policisté uvítají jakákoliv svědectví, která by mohla pomoci objasnit uvedené případy.

Svým očím nevěřila policejní hlídka v pondělí 29.6.2009, která okolo 15. hodiny zastavila ke kontrole na alkohol řidiče motorového vozidla. Po provedení dechové zkoušky jim  přístroj ukázal hodnotu 2,63 promile a při opakované zkoušce dokonce 3,04 promile alkoholu v dechu. Samozřejmě mu policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a věc s ním budou dále řešit ve zkráceném trestním řízení.  Za řízení v opilosti mu pro trestný čin ohrožení pod vlivem omamné a návykové látky hrozí až rok za mřížemi, peněžitý trest a trest zákazu činnosti.
prap. Petr Riabec
 

29. 6. 2009                                                                         

Nedělní podnapilý zloděj
Dobu kolem nedělního poledne si již ve dvou případech vybral ke svým kouskům zloděj z Broumova. První případ se stal v neděli 14.6.2009 v 11.30, kdy několika údery dlažební kostkou rozbil výlohu na místní prodejně se zlatnickým zbožím. Poté vzniklým otvorem z výlohy odcizil 6 ks náramkových hodinek a 3 stříbrné řetízky. Jeho řádění si všimli 2 kolemjdoucí občané, kteří ho na místě zadrželi do příjezdu policie. Odcizené věci policisté ještě na místě vrátili majitelce obchodu a nezvaného návštěvníka odvezli s sebou na policejní služebnu. Na oddělení se poberta podrobil dechové zkoušce, kdy mu dechový přístroj na alkohol naměřil hodnotu 3,03 promile. Policisté s mužem zahájili zkrácené přípravné řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže a poškozování cizí věci a pak ho propustili k dalšímu řízení na svobodě.

Druhý případ policisté zaevidovali přesně o týden později, 21.6.2009, padesát minut po dvanácté. Jak muži zákona zjistili, do nedělních ulic opět vyrazil jejich předchozí známý. Muž si tentokrát vybral prodejnu s tabákovými výrobky. Rozbil výlohu a otvorem vnikl dovnitř do prodejny, kde sebral finanční hotovost, cigarety a tabák. Ani tentokrát však na své zlodějské výpravě neuspěl. Ještě v prodejně ho zadržela hlídka policie. Chyceného muže pak převezla na místní oddělení. Zde se opět podrobil dechové zkoušce, tentokrát přístroj ukázal v jeho dechu dokonce 3,69 promile. Vzhledem k jeho opilosti k němu policisté nejprve přivolali lékaře, který jej vyšetřil. Pak ho umístili do policejní cely. Po zpracování všech nezbytných úkonů mu opět ve zkrácené přípravném řízení sdělili podezření z dalších trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Nedělnímu pobertovi tak nyní hrozí až dva roky za mřížemi nebo peněžitý trest.
nprap. Martin Háze
 

19.6.2009

Přepadení v Klášteráku
Dne 18.6.2009 v době kolokolo třičtvrtě na devět večer došlo v Broumově, části zvané Klášterák k přepadení, kdy pachatel fyzicky napadl poškozeného a poté po něm požadoval vydání finanční hotovosti, mobilního telefonu nebo alkoholu. Poškozenému se podařilo z místa utéci a věc oznámit na policii. Ta ve spolupráci s Městskou policií provedla šetření a v krátké době mladistvého podezřelého dopadla. Na místním oddělení se muž podrobil dechové zkoušce, kdy mu byla naměřena hodnota 1,76 promile. Drze tvrdil, že poškozeného nenapadl, ale ten prý pouze upadl. Jenomže ze lži ho kromě výpovědi poškozeného usvědčily i záběry kamerového systému. Vzhledem k věku podežřelého si věc převzala kriminální policie a ten se teď bude zodpovídat z provinění loupeže, za což mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až pět let.
nprap. Martin Háze
 

15. 6. 2009

Odcizená peněženka s platební kartou   
Dne 5.6.2009 v odpoledních hodinách oznámila na místním oddělení Policie ČR žena, že zapomněla na pokladně v prodejně potravin v Broumově peněženku s doklady a platební kartou. Dále uvedla, že ihned po zjištění této skutečnosti se vrátila zpět do obchodu, ale peněženku zde již nenašla. Z tohoto důvodu se rozhodla věc nahlásit na Policii ČR. 
Ještě ten den zjistila, že z účtu jí neznámá osoba za pomocí její platební karty vybrala 10.000 korun. Kartu nechala zablokovat a tuto skutečnost přišla také nahlásit. Policisté zdejšího oddělení za pomoci strážníků Městské policie vytipovali možné pachatelky. Ženy se posléze k činu přiznaly a před soudem se budou  zodpovídat pro trestné činy krádeže a neoprávněné držení platební karty.
Policisté znovu vyzývají občany, aby si lépe chránili svůj majetek a předcházeli tím zbytečným nepříjemnostem.
prap. Martin Čáp
 

29 .5. 2009

Vypátrání tří celostátně hledaných osob
V uplynulém týdnu policisté OOP vypátrali tři osoby v celostátním pátrání. Prvního z nich hledal již přes půl roku Městský soud v Brně, aby ho mohl předvolat k hlavnímu líčení, kde se bude zodpovídat z trestných činů krádeže. Další dva výtečníci, shodou okolností se jednalo o mladistvé chovance výchovných ústavů,  byli na útěku. Jeden z nich se během útěku dopustil protiprávního jednání, které policisté řádně zadokumentovali a zahájili trestní řízení pro provinění krádeže. Mládenec potom předali zpět do výchovného ústavu, ten ovšem nelenil a druhý den z ústavu opět utekl, policisté si jméno tak jeho znovu napsali do seznamu celostátně hledaných.  Druhý výtečník se během útěku sice nedoupuštěl žádné trestné činnosti zato vychovatelům utekl již po 10 minutách, kdy si jej od policistů převzali. I po něm tedy opět policisté pátrají.
prap. Petr Riabec
 

21. 5. 2009

IZS neboli integrovaný záchranný systém se představil dětem v Broumově
Středeční dopoledne 20. května 2009 policisté společně s hasiči, záchranáři a městskou policií zasvětili dětem školou povinným. Na hřiště před broumovskou základní školou se sjeli příslušníci všech složek. Na ukázky práce a zajímavé povídání už netrpělivě čekaly tři stovky vybraných dětí ze všech broumovských škol.

Hasiči pro děti nachystali ukázku zásahu při dopravní nehodě, kdy bylo potřeba zaklíněného řidiče vystříhat hydraulickými nůžkami z havarovaného auta. Celé akci zdárně sekundovali záchranáři, kteří bleskurychle zraněného řidiče zafixovali a odvezli na ošetření. Byl to ovšem jen figurant z řad dobrovolných hasičů, a tak s ním tentokrát zdravotníci dojeli jen na kraj hřiště, dál už vystoupil a šel po svých. Zpátky na plochu, kde pro děti předvedl hašení malého požáru. Někteří žáci si mohli práci se stříkačkou pod jeho odborným dohledem dokonce sami vyzkoušet. Svoji techniku předvedli i zdravotníci, městská policie a Policie ČR. Policisté přivezli dětem ukázat služební vůz, policejní výzbroj a výstroj.

Strážci zákona si s dětmi povídali hlavně o blížících se prázdninách, o jejich osobním bezpečí a také si s nimi zopakovali pár základních pravidel v dopravě. Dopoledne mezi dětmi velmi rychle uteklo. S posledními zvědavci se policisté rozloučili po poledni.
por. Bc. Eva Prachařová
 

19. 5. 2009

Úhyn ryb v Hynčicích
Dne 16. 5. 2009 oznámil na místním oddělení Policie ČR majitel pstruží líhně v Hynčicích, že neznámý pachatel úmyslně přehradil přívod vody na potoce vedoucí do jeho objektu. Tím, že do líhní neproudila voda, uhynul v líhni plůdek v celkovém množství přibližně 1 200 000 pstruha duhového, 60 000  plůdku lipana podhorního a 200 000 většího plůdku pstruha potočního. Tímto jednáním vznikla majiteli škoda, kterou odhadl na 610 000 korun. Policie tento čin kvalifikovala jako trestný čin poškozování cizí věci s větší způsobenou škodou a pachateli hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.
prap.  Martin Čáp
 

13. 5. 2009

Podnapilý manžel
Krátce po půlnoci dne 10.5.2009 oznámila na linku 158 žena z Křinic, že je hrubě slovně  napadána svým podnapilým mužem. Na místo se ihned vydala hlídka místního oddělení. Po příjezdu na uvedenou adresu nalezla agresora ležícího na zemi a na něm klečel syn napadené ženy. Muž se po uvolnění sevření ovšem oklepal a ve svém napadání nepřestal ani po příjezdu policie. Policisté proto byl agresivního opilce zajistili, převezli na lékařské vyšetření a následně umístěn do policejní cely. Zde strávil zbytek noci a ráno byl ze zajištění propuštěn. Před umístěním do cely byla provedena kontrolní dechová zkouška s výsledkem 1.38 promile. Jednání „manžela“ bylo policisty kvalifikováno jako návrhový přestupek proti občanskému soužití a bylo oznámeno na Městský úřad v Broumově.
prap. Čáp
 

4. 5. 2009

Kuriózní oznámení  o ztrátě kola - ponaučení pro ostatní
Pro někoho úsměvně může působit oznámení cyklistického nadšence z Broumova, které učinil na místním oddělení dne 26.4.2009. Téhož dne si svoje jízdní kolo značky Superior v hodnotě pár desítek tisíc korun upevnil do nosiče umístěného na střeše motorového vozidla a odjel do Náchoda na cyklistické závody. Jaké však bylo jeho překvapení, když v Náchodě zjistil, že jízdní kolo i s nosičem na střeše není. V tu chvíli šly závody stranou a nešťastník se vydal zpět do Broumova a cestou hledal své ztracené kolo. Před Broumovem, pod rybníkem Šlégr v příkopě, našel pouze část střešního nosiče na kolo. Bicykl však byl pryč. Ten, kdo kolo našel, se nedopustil krádeže, ale zatajení věci, na což trestní zákon pamatuje trestem odnětí svobody až na 1 rok nebo peněžitým trestem. Tento případ by mohl být ponaučením pro ostatní, aby si dávali větší pozor na své věci, ať už se jedná o jízdní kola, mobilní telefony, platební karty či jiné věci, a neusnadňovali tím situaci zlodějům a zlodějíčkům.
nprap. Martin Háze
 

30. 4. 2009

Mladá zlodějka
Policisté Obvodního oddělení Broumov provádějí šetření ve věci krádeže peněz, ze které je podezřelá dívka ve věku 12 let. Ta na Černé stezce v Broumově zastavila sedmiletou kamarádku, které odcizila z peněženky finanční částku 100,- Kč. Poté z místa utekla a peníze použila pro svoji potřebu. Obě dívky budou vyslechnuty za přítomnosti rodičů a sociálních pracovnic, a poté bude policie postupovat v souladu se zákonem o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže.
prap. Martin Čáp
 

29. 4. 2009

Výtržnost na Mírovém náměstí
S boxerským ringem si spletl Mírové náměstí v Broumově podnapilý devětačtyřicetiletý muž, který napadl nejprve majitele nočního podniku a poté si ještě vyléval svoji zlost na dalších osobách. Po majiteli nočního klubu požadoval ruční vysvětlení toho, že ho nechtěl vpustit dovnitř. Dalšímu řádění učinili přítrž strážníci Městské polciie Broumov, kteří společně s policisty Policie České republiky agresora zpacifikovali. Za své jednání je stíhán pro trestný čin výtržnictví, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
prap. Martin Čáp
 

23. 4. 2009

Dopravně bezpečnostní akce
Dne 22. dubna 2009 se policisté Obvodního oddělení Broumov zúčastnili bezpečnostní dopravní akce, která byla zaměřena na kontrolu vozidel, kontrolu požívání alkoholu před nebo během jízdy a pátrání po hledaných osobách a věcech. Během této akce bylo kontrolováno 20 vozidel. Ve dvou případech byl zjištěn nevyhovující technický stav motorového miláčka a tento přestupek byl vyřešen uložením blokové pokuty. Na závěr celé akce na stanoviště hlídky u pivovaru v Olivětíně přijel muž na „vozidle“ , které patří spíše na zahradu a pole. Šlo o vlastní výrobek s různě velkými koly, ovládání bylo prováděno táhly a navíc lustrací v policejních evidencích bylo zjištěno, že muž nevlastní řidičský průkaz a již v minulosti mu byl vysloven zákaz řízení motorových vozidel po pozemních komunikacích. Za tuto jízdu je stíhán pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a trestný čin jízdy bez řidičského oprávnění.
prap. Martin Čáp
 

16. 4. 2009

Dopadení pachatelů - dobrá práce policistů
V posledních dnech policisté místního oddělení, ve spolupráci s kriminální policií z Náchoda, objasnili 2 případy, o kterých jsme Vás informovali nedávno. V první případě se jednalo o krádež motocyklu. Tento byl nalezen v opuštěné garáži v obci Bohdašín, i když pachatelé už stačili motocykl přetřít ve snaze ztížit jeho identifikaci. Jako pachatelé byli následně zjištěni 2 mladíci ve věku kolem 18 let. Vzhledem k jejich věku si věc převzal vyšetřoval a motocykl byl vrácen šťastnému majiteli.
Druhý případ se týkal vloupání do místní autodílny, kde pachatel z trezoru odcizil, dle majitele dílny, 250.000 korun. I zde byl zjištěn pachatel, který však uvedl, že odcizil pouze částku ve výši kolem 30.000 korun. Pro policii odhalením pachatele práce nekončí, protože se musí dalším dokazováním zjistit přesná částka, která byla odcizena. To je důležité pro stanovení právní kvalifikace, od které se odvíjí i výše trestu.
nprap. Martin Háze
 

8. 4. 2009

Prevence ve školce
V úterý 7. dubna 2009 se dva policisté místního oddělení zúčastnili besedy v Mateřské školce v Martínkovicích. Celkem 15 dětí ve věku od tří do šesti let bylo hravou formou seznámeno s pravidly bezpečnosti silničního provozu a jejich vlastní bezpečnosti při kontaktu s cizí osobou. Dále dětem byly představeny různé pomůcky, které pomáhají policistům v každodenní práci. Největší ohlas ze strany dětí mělo nové služební vozidlo, které dokonale „prozkoumali“. Policisté děti pozvali k návštěvě Obvodního oddělení policie v Broumově. Závěrem děti dostali omalovánky policejního auta a semaforu, které mají za domácí úkol vybarvit. 
prap. Martin Čáp
 

26 .3. 2009

Pomoc starším občanům
Ve čtvrtek 26.3.2009 volal na linku 158 řidič autobusu a oznámil, že na hlavním autobusovém nádraží v Broumově mu do vozidla nastoupila starší žena, nezaplatila a řidiči místo peněz předložila parte. Překvapenému muži za volantem sdělila, že jede do Náchoda na pohřeb. Řidič, kterému se chování staré dámy právem zdálo přinejmenším zvláštní, přivolal na pomoc policii. Policisté místního oddělení přispěchali na autobusovou zastávku vedle služebny a starší dámu přesvědčili, že nejlepší bude vystoupit a vrátit se domů. Osoba důchodového věku měla u sebe tři igelitové tašky osobních věcí a celou dobu se chovala velmi zmateně. Následně policisté zjistili, že paní je obyvatelkou domova důchodců v Broumově a někdy mívá výpadky paměti. Po dohodě s personálem proto policisté ženu předali zpět do domova důchodců, kde o ní bude řádně postaráno.
prap. Martin Čáp

 
14. 3. 2009

Projekt AJAX
V pátek dne 13.3.2009 se žáci 2. třídy Základní školy v Martínkovicích zúčastnili exkurze v budově místního oddělení policie. Bylo to již druhé setkání žáků s policií, neboť se zapojili do projektu AJAX, který je zaměřen na prevenci. Žákům se věnovala dvojice policistů, kteří je seznámili s náročnou prací policie, předvedli jim výstroj, výzbroj a služební vozidla. Největší zájem u dětí vzbudil kamerový systém města a policejní cely, které si i vyzkoušely. Žáky čeká v dubnu setkání s dopravní policií, které bude zaměřeno na pravidla silničního provozu. Děti v rámci projektu plní různé úkoly a vyhodnocení celého projektu bude v červnu 2009. Součástí exurze byla i beseda o společné práci složek Integrovaného záchranného systému, která byla ukončena návštěvou požární stanice v Broumově. Zde najdete fotogalerii z návštěvy.
nprap. Martin Háze


13. 3. 2009

Odcizený motocykl
V noci ze soboty 7.3.2009 do neděle 8.3.2009 odcizil zatím neznámý pachatel motocykl, který byl zaparkovaný v uzamčeném plechovém přístřešku. Jedná se o červený motocykl značky MZ 150, na kterém není registrační značka a kterému na nádrži chybí znak MZ. Sedadlo je potaženo černou koženkou a uprostřed je černá záplata. Výfuk motocyklu má u zadní stupačky svár po předchozí opravě. Policisté místního oddělení po pachateli intenzivně pátrají, ale do současné doby bez úspěchu. Z tohoto důvodu žádáme občany, aby v případě, že spatří motocykl, který by odpovídal uvedenému popisu neprodleně informovali policisty Obvodního oddělení v Broumově nebo zavolali na linku 158.
prap. Martin Čáp


3. 3. 2009

Dopravní akce
Z pátku 27.2.2009 na sobotu 28.2.2009, proběhla na území bývalého okresu Náchod dopravní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu a na kontrolu alkoholu u řidičů. Do akce bylo nasazeno celkem 14 hlídek. V Broumově operovala 1 dvoučlenná hlídka, která během dvouhodinové akce zkontrolovala 10 řidičů a jejich “plechových miláčků“. Vše bylo v pořádku a policisté nemuseli uložit žádnou pokutu.  
nprap. Martin Háze


2. 3. 2009

Nepolepšitelný řidič z Broumova
V pátek dne 27. února 2009 po půlnoci kontrolovali policisté místního oddělení řidiče motorového vozidla. Motorista za volantem se podrobil dechové zkoušce a přístroj ukázal 1,4 promile alkoholu v dechu. Na místě mu policisté zadrželi řidičský průkaz, řidič si zajistil vozidlo a následoval hlídku na oddělení, kde s policie okamžitě zahájila úkony zkráceného přípravného řízení pro trestný čin řízení pod vlivem omamných látek. Z toho, že již nemá řidičský průkaz, si však řidič zřejmě nic nedělal. Ještě ten den o pár hodin později, ve čtvrt na devět ráno, způsobil v České Skalici dopravní nehodu. Tady již dechovou zkoušku odmítl s tím, že má nemocné plíce. Policistům také tvrdil, že řidičský průkaz ztratil. Hlídka však lustrací hned na místě nehody zjistila, že řidič lže. Po zadokumentování nehody a nezbytných úkonech policisté muže propustili k dalšímu vyšetřování na svobodě. Ani tato příhoda zjevně řidiče neodradila, protože již následující den, tedy 28. února 2009, opět sedl za volant. Tentokrát ho zastavila hlídka dopravní policie při kontrole ve Vysokově u Náchoda a opět mu při dechové kontrole naměřila alkohol. Za řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest nebo trest zákazu činnosti.
nprap. Martin Háze 


23.  2. 2009

Černý odběr elektřiny
Dva podobné případy, kdy  pracovníci elektrárenské společnosti ČEZ  oznámili neoprávněný odběr elektřiny, šetří v současné době  policisté místního  oddělení. Majitelé domů sami  provedli odbočku na přívodním kabelu, pomocí které obešli  elektroměr a proud odebírali několik měsíců neoprávněně.  Vzhledem k tomu,  že nemají vzdělání v oboru elektro, vystavili  se nebezpečí úrazu elektrickým  proudem a dále hrozilo nebezpečí  vzniku požáru z neodborně provedeného napojení.  Škoda byla  v jednom případě vyčíslena na 219.000 korun, v druhém případě se  škoda vyšplhala na 86.000 korun. Majitelé nemovistostí jsou  stíháni pro trestný  čin krádeže, za což jim hrozí trest  odnětí svobody na šest měsíců až tři  léta.
nprap.  Martin Háze 


17. 2. 2009

Vykázání z bytu
Začátkem měsícem února využili policisté místního oddělení svého oprávnění a vykázali z bytu muže, který opakovaně slovně a fyzicky napadal svoji matku, se kterou žil ve společné domácnosti. Útoky se stupňovaly a docházelo i na drobná zranění. Poslední incident byl policisty vyhodnocen jako domácí násilí, a proto agresora na deset dní vykázali z obydlí. Hlídka mu umožnila, aby si sebou vzal všechny potřebné věci, a poté ho vyzvala k odevzdání všech klíčů od bytu. Po dobu vykázání mu bylo dle litery zákona zakázáno navazovat jakékoliv kontakty s ohroženou osobou a nesměl zpět do bytu. Byl také poučen, že v případě, že by se vrátil před uplynutím stanovené desetidenní lhůty, dopustil by se trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Za tento trestný čin ho pak soud může poslat až na rok do vězení nebo mu uložit peněžitý trest. Ohroženou osobu v desetidenní lhůtě sami kontaktují pracovníci intervenčního centra, které se zabývá prací s lidmi ohroženými nebo postiženými domácím násilím. Centrum následně pomáhá a radí s dalšími kroky, s cílem ohrožené osobě pomoci v řešení situace jak v právní tak i psychologické a sociální rovině.
prap. Martin Čáp


9. 2. 2009  

Nová vozidla složek IZS Královehradeckého kraje
V pátek 6. února 2009 byla na Mírovém náměstí v Broumově slavnostně uvedena do provozu nová technika složek Integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje. Jednalo se o dvě cisternové automobilové stříkačky (CAS) Iveco Magirus, Mercedes - Benz a technický automobil Volkswagen Transporter Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje uvedla do provozu sanitní vozidlo Volkswagen Transporter 7HCA a Policie ČR vozidlo Škoda Octavia 1,8 T Combi, v novém barevném provedení . Slavnostního aktu se zúčastnili hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, starostka města Broumov Libuše Růčková, ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje František Mencl a další hosté, kteří si mohli vystavenou techniku detailně prohlédnout a na případné dotazy jim bylo kvalifikovaně odpovězeno.
Autor zprávy: www.hzshk.cz a webmaster ( převzato z www.broumov-město.cz  )
 

6.2.2009 

Opilý muž napadal policisty, kteří pomáhali jeho bezvládnému kamarádovi
Ve čtvrtek 5.2.2009 ve 23:55 hodin zasahovala hlídka OOP Broumov v Bowling klubu v Meziměstí, kam byla přivolána obsluhou klubu, která  měla problémy s jedním podnapilým hostem. Tento muž však okamžitě zareagoval na příjezd Policie ČR tím, že začal policisty vulgárně napadat. Ti se však, po zhodnocení situace, rozhodli nejdříve poskytnout první pomoc jeho kamarádovi, který ležel vedle něho na zemi a nejevil známky života. Toho podnapilý muž využil, fyzicky napadl jednoho policistu a útok doplňoval vulgárními nadávkami. Policisté na jeho nadávky a výhrůžky újmou na zdraví nedbali, agresivnímu muži přiložili pouta a věnovali se bezvládnému muži na zemi. Poté, co jeho kamaráda předali do péče Rychlé záchranné služby Broumov, útočníka eskortovali na oddělení policie. Dechovou zkouškou mu naměřili hodnotu alkoholu ve výši 3,09 promile. Značně opilého muže proto odvezli na záchytnou stanici do Hradce Králové. Incident se tak muži rozhodně nevyplatí, nejen pobyt na záchytce, ale i vzniklé náklady s převozem  na záchytnou stanici mu budou naúčtovány k úhradě. Navíc se bude muset zodpovídat z trestných činů výtržnictví a útoku na veřejného činitele s možným až tříletým trest odnětí svobody.
prap. Petr Riabec


27. 1. 2009

Mladé zlodějky
Dne 23. ledna 2009 ve 13.25 hodin se na Obvodní oddělení Policie ČR v Broumově dostavila mladá slečna a oznámila, že byla před půl hodinou na náměstí v Broumově okradena. Uvedla podrobný popis pachatelek, ale bohužel nevěděla kterým směrem zlodějky utekly. Do pátrání se okamžitě zapojily dvě hlídky policistů z místního oddělení. Po půl hodině policisté u Dolní brány v Broumově kontrolovali osoby, které odpovídaly popisu uvedenému okradenou dívkou. Hlavní aktérku loupeže policisté se souhlasem státního zástupce zadrželi a převezli k výslechu na Obvodní oddělení v Broumově, posléze jí také policisté sdělili obvinění z provinění loupeže.  Zarážející je především věk mladých lupiček, kterým bylo 17, 15 a dokonce 10 let. Policisté proto vše oznámili rodičům a  spolupracují také se sociálními pracovníky.
pprap. Martin Čáp 


21.1.2009

Krádež finanční hotovosti
Obvodní oddělení policie ČR v Broumově je prověřuje trestný čin krádeže peněz, z jeho spáchání důvodně podezírají mladého muže, zdejším policistům dobře známého z předchozích případů. Za podobné trestné činy byl totiž muž již v minulosti několikrát trestán, zdá se však, že výchovný účel trestu nebyl naplněn.
Při poslední krádeži v polovině ledna 2009 spadla klec a státní zástupce vydal souhlas se zadržením podezřelého. Policistům obvodního oddělení v Broumově se podařilo nashromáždit dostatek důkazů a ještě ten den zlodějíčka zadrželi, vyslechli a sdělili mu  podezření ze spáchání trestného činu. Noc z 19. na 20. ledna strávil v policejní cele na obvodním oddělení v Broumově a druhý den stanul před Okresním soudem v Náchodě s návrhem na vzetí do vazby.
pprap. Martin Čáp


13.1.2009  

Kriminalita na Broumovsku na začátku roku 2009
Vážení občané, žádáme Vás o pomoc při vyšetřování  vloupání do objektu rekreačního střediska Krokodýlek ve Vižňově, ke kterému došlo někdy v době od poloviny září loňského roku do neděle 10. ledna 2009, kdy neznámý pachatel či pachatelé, po rozbití okna vnikli do zmiňovaného objektu, kde při svém odchodu zapálili na WC oheň, který naštěstí zničil pouze tuto místnost a dále se již nerozšířil. Pokud má kdokoli z Vás nějaké informace, sdělte je, prosím, osobně či telefonicky buď přímo na policejní služebně v Broumově nebo zavolejte na bezplatnou linku 158.

Dále žádáme občany, kteří by mohli pomoci při objasnění vloupání do objektu JOPECO Broumov, ke kterému došlo z 9. na 10. ledna v nočních hodinách, kdy si však pachatel odnesl díky své šikovnosti pouze  nefunkční LCD monitor.

Chtěli bychom Vás upozornit, že se v Broumově opět rozmáhají krádeže vloupáním do zaparkovaných osobních vozidel. Proto vás nabádáme, abyste svá vozidla řádně uzamykali a hlavně ve vozidlech nenechávali žádné věci, které by zavdávaly příčinu ke krádeži.

Nejen v předvánočním období ale i nyní jsme zaznamenali zvýšený výskyt krádeží peněženek, ať již z kapes či nákupních tašek poškozených. V této souvislosti vás žádáme, abyste si na tyto věci, ve vlastním zájmu, dávali pozor a odkládali si je na taková místa, aby Vám je zloději a kapsáři nemohli snadno odcizit. Pamatujte, kabelka do košíku nepatří, peněženka do odložené bundy či kabátu také ne !
prap. Petr Riabec 


21.12.2008

Pátrací akce po pohřešovaném cizinci
Dne 21.12.2008 v 17:50 hodin bylo na obvodní oddělení policie Broumov nahlášeno, že je  na Janovičkách pohřešován občan Nizozemska, muž stáří 77 let, výšky 180 cm s teleskopickou holí, který opustil ve 14:00 hodin svou skupinu a vydal se zpět na Penzion Zámeček, kde byla skupina ubytována. Když se skupina vrátila do penzionu, tak  zjistili, že uvedený muž v penzionu není a patrně se někde ztratil.
Ač nebylo známo jméno pohřešovaného ani bližší údaje k popisu jeho osoby, policisté okamžitě zahájili pátrací akci, do které byli zapojeni 3 policisté z obvodního oddělení Broumov, 2 policisté Inspektorátu cizinecké policie Meziměstí společně s psovodem z Náchoda. Rychlým šetřením broumovských policistů ve služebním obvodu bylo zjištěno, že pohřešovaný muž patrně zamířil směrem do Broumova, a byl zde tedy předpoklad, že mohl navštívit nějakou místní restauraci. Bohužel tomu tak nebylo a ani pátrání ve městě a místní nemocnici nebylo úspěšné. Proto se pátrací akce přesunula do přilehlých obcí, ve směru zjištěného pohybu muže, kdy se ho nakonec podařilo vypátrat až v Otovicích u hraničního přechodu, kde byl unavený muž nalezen v pořádku a převezen na broumovské oddělení policie.Tam si ho o půl osmé večer převzal vedoucí skupiny nizozemských turistů, který poděkoval všem  zúčastněným policistům za perfektní a hlavně rychlou práci. Všichni si byli vědomi, že v prosincovém chladném dni hrozilo nebezpečí, ohrožení zdraví  i života pohřešovaného muže. 
prap. Petr Riabec


21.12.2008

Bezpečnostní akce
V neděli dne 21.12.2008  proběhla na  teritoriu OOP  Broumov bezpečnostní akce zaměřená na zjišťování  pachatelů krádeží vloupáním,  pátrání m po osobách a  věcech, na kontrolu dodržování dopravních předpisů a  technického  stavu vozidel a krádeží dřeva a stromků z lesních porostů. Akce  se zúčastnilo 12 policistů OOP Broumov. Muži zákona zkontrolovali  celkem 30 vozidel a  32 osob, kdy 3 dopravní přestupky musely být vyřešeny  blokovou pokutou a jeden byl oznámen  na odbor dopravy MěÚ v Broumově. Kontrolou lesních porostů  nebyla zjištěna  žádná krádež dřeva či stromků.
prap. Petr Riabec


16.12.2008 

Vážení spoluobčané
blíží se čas Vánoc a konec roku 2008, proto i nám dovolte, abychom Vám popřáli příjemné prožití vánočních svátků a úspěšné vkročení do nového roku. Právě v době vánočních svátků dochází k nárůstu kriminality zejména kapesních krádeží, krádeží věcí z osobních automobilů parkujících před nákupními centry, apod.. Proto Vás nabádáme ke zvýšené opatrnosti, aby Vám Vaše vánoční svátky nepokazila podobná událost. Mnoho úspěchů a zdraví Vám v novém roce přeje kolektiv Obvodního oddělení Policie ČR Broumov.
nstržm. Mgr. Michaela Valášková


15.12.2008

Krádež trezoru s finanční hotovostí
Zdejší policejní oddělení pátrá po neznámém pachateli, který se v době od 05:00 do 13:30 dne 9.12.2008 vloupal do Herna baru Za Vodou v Broumově, odkud odcizil trezor s finanční hotovostí v řádu desítek tisíc korun. Na cestu si přibral ještě několik kartonů cigaret a několik lahví alkoholu. Pachatel lup odnesl zřejmě v papírové krabici o rozměrech nejméně 35 x 20 x 20 cm. Policie tímto žádá případné svědky, kteří si v uvedenou dobu všimli někoho či něčeho podezřelého, aby se přihlásili na oddělení v Broumově nebo na linku 158.
prap. Petr Riabec


8.12.2008

Krádež hudebních nástrojů
 Zatím   neznámý  pachatel  odcizil   hudební nástroje  ze  Základní umělecké školy v Broumově. Tento čin se stal v noci ze dne 29. listopadu 2008 na 30. listopadu 2008. Pachatel vnikl do objektu školy oknem a v budově poničil vybavení za 64.500,- Kč. Dále zde odcizil vybavení učeben za téměř 120.000,- Kč. Případ je v šetření a policie po pachateli intenzivně pátrá.

Dále zdejší oddělení policie pátrá po neznámém pachateli krádeže vloupáním do prodejny koberců, ke kterému došlo v noci 28. listopadu 2008 okolo 01.00 hodiny ráno. Pachatel odcizil příruční pokladnu a dva kusy koberců. Na odcizené hotovosti a kobercích vznikla majiteli škoda ve výši 19.000 Kč. Další škoda ve výši 26.000 Kč vznikla poškozením okna. Policie žádá případné svědky, aby se přihlásili na oddělení v Broumově nebo na linku 158.
pprap. Martin Čáp


24.11.2008

Bezpečnostní akce, policisté při ní vypátrali muže vyhýbajícího se nástupu do vězení a odhalili nalévání alkoholu mládeži
V sobotu 15. listopadu proběhla v teritoriu Obvodního oddělení Broumov bezpečnostní akce zaměřená na zjišťování pachatelů krádeží vloupáním, pátrání po hledaných osobách a věcech, na kontrolu dodržování dopravních předpisů a technického stavu vozidel a na podávání alkoholu mládeži. Do akce bylo nasazeno 12 policistů nad rámec běžné pracovní doby.

Během této akce policisté vypátrali jednu hledanou osobu, která posléze eskortovali do vazební věznice v Hradci Králové k výkonu trestu odnětí svobody. Dále muži zákona zkontrolovali 25 vozidel. Zjistili 6 přestupků v dopravě, kdy 3 přestupky vyřešili na místě uložením blokové pokuty a zbylé 3 přestupky byly oznámeny na Městský úřad v Broumově.

V době od 00:00  do 02:00 dne 16.11.2008 pak všechny hlídky současně provedly kontrolu dodržování zákazu podávaní alkoholických nápojů v kinokavárně Ocelové město v Broumově. Celkem prověřili 21 mladistvých nebo nezletilých apřitom zjistili, že 7 z nich je pod vlivem alkoholu. Podnapilé děti předali rodičům,  a s těmi, kteří alkohol mladistvým a nezletilým podávali bude věc vyřešena v přestupkovém řízení.
pprap. Martin Čáp


29.9.2008 
 

5. ročník Sportovního čtyřboje IZS Broumovsko
Sportovní týmy složek integrovaného záchranného (IZS) se dne 19.9.2008 sešly  na sportovišti v Martínkovicích, aby se zde utkaly na již 5. ročníku Sportovního čtyřboje IZS Broumovsko.

Této sportovní akci poskytl záštitu předseda NOSP JUDr. Milan Štěpánek, který účastníky čtyřboje pozdravil a poté se sám, v týmu OOP Broumov, zapojil do zápolení. Organizaci čtyřboje měli na starost pořádající policisté z OOP Broumov. Do tohoto zápolení se zapojili zástupci všech složek IZS – strážníci MP Broumov, hasiči HZS Broumov, záchranáři z broumovské záchranky
, sestry a personál ARO nemocnice Broumov, policisté a hasiči ze sousedícího polského města Nowa Ruda.

Klání proběhlo, jak již napovídá název akce, ve čtyřech disciplínách. A sice v malé kopané, odbíjené, nohejbale a čtvrté snad nejoblíbenější disciplíně, střelbě na zavěšené nafouknuté balónky.

A kdo nakonec vyhrál? To nebylo to nejdůležitější a ani to nebylo hlavním cílem této akce. Ač ve sportovním klání nastoupili všichni proti sobě, mělo by toto neformální setkání vést k tomu, abychom při společných akcích a cvičeních úspěšně spolupracovali, navzájem si pomáhali a naplnili tak naše poslání, které v současnosti hlásá heslo POMÁHAT A CHRÁNIT na policejních vozech. 

A co říci závěrem? Akce se vydařila, turnaj se těšil značné oblibě, což účastníci ocenili  velkým potleskem, jak při předávání cen tak i při závěrečném slavnostním ohňostroji. Poté se rozešli do svých domovů s příslibem, že se příštího ročníku určitě zase zúčastní, aby se sešli nejenom se soupeři a kolegy, ale hlavně s přáteli.

A úplně na závěr bychom chtěli poděkovat všem sponzorům a organizátorům, bez nichž by tato akce mohla těžko proběhnout a najít své místo v pracovním kalendáři zúčastněných.
prap. Petr Riabec


5.9.2008

Násilník se dobýval za přítelkyní oknem, zasáhnout musela až přivolaná policie
V úterní podvečer 2.9.2008 měli policisté OOP Broumov napilno. V 18:40 hodin na linku 158 nahlásila nájemnice bytu, že k ní do bytu vnikl oknem muž, přítel kamarádky, která je u ní na návštěvě. Muž jevil známky silné podnapilosti a ani přítomnost hlídky mu nebránila v tom, aby  pokračoval ve svém dosti násilném a agresivním chování. Proto ho policisté za použití hmatů a  chvatů sebeobrany eskortovali na služebnu policie a poté na vyšetření do nemocnice. Dechovou zkouškou tam muži naměřili hodnotu 2,69 ‰  alkoholu v dechu.

Po provedeném vyšetření se muž snažil na chodbě nemocnice opět napadnout svou přítelkyni. Ta si v té době šla nechat do nemocnice ošetřit zranění, která ji přítel přivodil při předchozí potyčce. Když mu chtěli policisté v tomto jednání zabránit, napadl i oba eskortující policisty. Při následné potyčce muž utrpěl tržnou ránu na pravém obočí a zasahujícímu policistovi zhmoždil levé předloktí. Policejní hlídka agresora po zpacifikování bez milosti eskortovala do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

Policie muže vyšetřuje ve zkráceném přípravném řízení a  sdělila mu podezření z trestných činů výtržnictví, porušování domovní svobody a útoku na veřejného činitele.  
prap. Petr Riabec


5.9.2008 
 

 Při výkopových pracích nalezli množství zbraní a munice ze druhé světové války
Dne 22.8.2008 na staveništi marketu Lidl v Broumově prováděli dělníci výkopové práce.  Jaké bylo jejich překvapení, když po odkrytí zeminy našli větší množství zbraní a munice, pocházející z 2. světové války.  Policie místo okamžitě uzavřela a přivolala pyrotechnika, policejního specialistu z Hradce Králové. Ten poté důkladnou prohlídkou místa nalezl a označil 19 zkorodovaných nábojů ráže 8mm  Mannlicher,  5 zkorodovaných nábojů ráže 9mm do útočné pušky vz. STG 44  Sturmgerwehr, 1 zkorodovanou pistoli vz. Walther P38, 1 zkorodovanou pistoli  zn. MARS,  nezjištěné ráže, 1 zkorodované  torzo malého revolveru nezjištěné  značky a ráže, 2 zásobníky  do útočné pušky vz. STG 44 Sturmgerwehr, 1  plechový kulatý  kryt zásobníku samopalu zn. Špagin a  1 zkorodovaný ruský granát  vz. 42 bez roznětky. Všechny nalezené zbraně a munice byly značně poznamenány uplynulým časem, který strávily pod zemí, proto je pyrotechnik odvezl s sebou ke zničení.  
prap. Petr Riabec 


14. 7. 2008

Spokojenost zastupitelů Broumova s činností Policie ČR – analýza výsledků dotazníkového šetření
V souvislosti s trendem zvyšování kreditu a kvality činnosti Policie ČR na území bývalého okresu Náchod byli na jaře 2008 osloveni obecní zastupitelé ze 74 měst a obcí v regionu a požádáni o objektivní zodpovězení otázek v dotazníku, který jim byl distribuován prostřednictvím starostů.

Dotazník obsahuje celkem 19 uzavřených, polootevřených i otevřených otázek, které byly koncipovány tak, aby zahrnuly pokud možno co nejširší oblast policejních činností, ke kterým měli respondenti možnost se vyjádřit. Z těchto 19 otázek bylo 9 shodných s otázkami, které byly položeny respondentům v rámci celorepublikového průzkumu spokojenosti občanů s prací Policie ČR agentury IPSOS TAMBOR, jenž proběhl na jaře roku 2007.

Odpovědi zastupitelů Broumova najdete ZDE.
npor. Petr Rousek


8. 7. 2008

Znečištění kalhot 
Policisté se během výkonu služby setkají s mnoha typy oznámení, z nichž většina vyžaduje rutinní a systematický přístup k řešení problému a pomoci občanům. Některé případy se však dají zařadit do kategorie kuriózních a s odstupem času jsou k pousmání. Mezi jedno takové oznámení patří to, které obdrželi policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Broumově, dne 6. 7. 2008 v 03.30 hodin.

V tuto červencovou neděli byla zábava i přes pokročilou noční hodinu v plném proudu. To se týkalo i jedné místní restaurace poblíž nádraží Českých drah. Hosté restaurace popíjeli a našli zalíbení v hlasité rockové hudbě, kterou personál pouštěl do reproduktorů. Zde se sešla u jednoho stolu parta lidí středního věku, kteří slavili narozeniny kamaráda, s partou mladíků. Možná proto, že se neznali a chtěli tento fakt změnit, došlo k seznamování, které bylo tradičně zapíjeno sklenkou lihoviny. Jeden z mladíků však neunesl tíhu nového přátelství a došlo k nehodě, kterou poškozený později popsal tak, „... že mu jeden z mladíků neúmyslně pozvracel kalhoty“. Na jeho obranu je nutné ještě uvést, že se ihned omluvil. Pak asi uznal, že toho přátelství bylo pro dnešní den dost a z restaurace s doprovodem odešel.

Poškozenému se však dojmy z nově nabytého přátelství vůbec nelíbily a požadoval po personálu rázný zákrok. Protože naléhal dost důrazně, tak mu obsluha navrhla, že mu kalhoty vypere. To však poškozený nevybíravými slovy odmítl s tím, že tam nebude chodit nahý. Situace se vyostřila do té míry, že poškozený na místo přivolal hlídku místní policie a žádal zaprotokolování a prošetření incidentu, při kterém mu byly znečištěny kalhoty a vznikla škoda ve výši 300 korun. K popisu mladíka dokázal uvést pouze přibližný věk. Broumovští policisté oznámení přijali, prošetřují jej a pátrají po totožnosti neznámého mladíka, který svým novým přátelům znečišťuje kalhoty.
I přesto, že jde o případ, který svou povahou patří mezi úsměvné, musí policisté i takové oznámení přijmout a prošetřit, tak jak jim to ukládá zákon a předpisy. Možná ale v tu dobu chybíme zrovna někde jinde.
npor. Bc. Daniel Šumpík 

 
8.7.2008

Česko-Polské policejní cvičení 
Ve středu 2. července 2008 proběhlo součinnostní cvičení policie České republiky ve spolupráci s policií Polské republiky. Úkolem tohoto cvičení bylo vyzkoušet předávání informací mezi policejními složkami jednotlivých států.
Námětem cvičení bylo přepadení banky na území jednoho státu a pachatelé ujíždějící osobním vozidlem směrem ke státním hranicím s Polskou republikou. Do pronásledování vozidla se zapojily dvě policejní hlídky z místních oddělení. Jedno policejní vozidlo pachatelé při pokusu o předjetí vytlačili do příkopu. Druhá hlídka pokračovala v pronásledování vozidla až na polské území, kde využila předpisů týkajících se přeshraničního pronásledování. Na území našich polských sousedů se do sledování vozidla připojila hlídka policie Polské republiky a pachatelé byli zadrženi a zatčeni.

Při tomto cvičení si policisté vyzkoušeli další možnosti spolupráce a předali si cenné informace pro řešení možných problémů, spojených s přeshraničním pronásledováním.
pprap. Martin Čáp 

 
V neděli 9. listopadu 200lo v panelovém bytě v Meziměstí k výbuchu a následnému požáru pohovky. Požár naštěstí ještě v zárodku uhasil sám majitel bytu. K výbuchu došlo při neodborné výrobě a manipulaci s pyrotechnikou mladým pyromanem. Ten se při výbuchu zranil a musel být ékařskou službou převezen do nemocnice v Broumově na chirurgické oddělení.  

Na místo byla přivolána výjezdová skupina Policie ČR z Okresního ředitelství v Náchodě. Ohledáním místa činu bylo zjištěno velké množství chemických látek sloužících k výrobě pyrotechniky a dále neodborně vyrobená pyrotechnika, která byla následně likvidována policejním pyrotechnikem ze správy Východočeské policie. Mladý pyroman je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení a věc je nadále v šetření policie.

S blížícím se koncem roku policie varuje před neodbornou manipulací se zábavní pyrotechnikou a upozorňuje na to, že články týkající se pyrotechniky zveřejněné na internetu mohou být laické a zavádějící.


30.9.2008 

Akce  Drvoštěp  
Dne 27. září 2008 v době od 08.00 do 14.00  byly v územní části Policie České republiky Broumov provedena bezpečnostní akce nazvaná "Drvoštěp".
Tato akce byla zaměřena na krádeže dřeva v lesních porostech. Do služby bylo povoláno osm policistů Obvodního oddělení Broumov nad rámec běžné služby a dva policisté služby kriminální policie a vyšetřování z Náchoda. Během dopoledne policisté zkontrolovali většinu lesních porostů ve služebním obvodě. Muži zákona zkontrolovali i všechny příjezdové cesty do lesů.

 


 

vytisknout  e-mailem