Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE: Žena chtěla prodat pračku, ale přišla o 20 tisíc korun

BENEŠOVSKO - Poznáte podezřelého muže na fotografii? Ozvěte se policistům na linku 158. 

AKTUALIZACE

Podezřelého muže se na základě mědializace případu a zveřejnění fotografie na sociálních sítích podařilo ztotožnit. Všem děkujeme za sdílení příspěvku a pomoc s pátráním.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
19. května 2022

-------------------------------------------------------

O tom, že podvodů v internetovém prostředí stále přibývá vás informujeme pravidelně. Na vlastní kůži se o tom, jak lehce může být člověk podveden a okraden přesvědčila i 38letá žena z Benešovska, která na bazarovém portále chtěla prodat pračku.

Poškozená na bazarovém portále vystavila zboží- funkční pračku, kterou chtěla prodat za 2 tisíce korun. Na inzerát se jí zanedlouho ozval muž, který projevil o zboží zájem a společně se domluvili na obchodu.

Kupující přislíbil zaslání částky včetně nákladů za přepravu, kdy jí následně zaslal odkaz, kde si dle domluvy měla poškozená částku vyzvednout. Musela ale vyplnit své jméno a údaje z platební karty (číslo karty, CVC kód). 

Poté co žena veškeré údaje vyplnila, odkaz zmizel a podezřelý si tímto způsobem platební kartu zkopíroval a obratem z bankomatu v obchodním centru v ulici Lochotínská v Plzni vybral částku 20 tisíc korun. U toho ho však zachytily kamery. 

Poškozená žena pochopila, že se jednalo o podvod až ve chvíli, kdy jí přišla zpráva o provedeném výběru 20 tisíc korun z bankomatu, který ale ona neuskutečnila. Celou věc pak nahlásila policistům ve Voticích na Benešovsku.

Poznáváte podezřelého na fotografii? Pokud znáte jeho totožnost nebo máte jakékoliv informace, které by policistům při pátrání mohly pomoci, ozvěte se prosím linku tísňového volání 158 nebo přímo policistům Obvodního oddělení Votice na tel. číslo 974 871 760 nebo informace zašlete na email na david.houda@pcr.cz. Za případnou pomoc předem děkujeme.

Vzhledem k tomu, že byl muž zachycen při výběru v Plzni, nevylučujeme, že zde může bydlet nebo například pracovat.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu a přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což hrozí až 2letý trest odnětí svobody.

JAK SE BRÁNIT INTERNETOVÝM PODVODNÍKŮM

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví;
  • Nikdy nikomu nesdělujte, a ani nepřeposílejte, bezpečnostní autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy;
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu;
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače;
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví;
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje;
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall;
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
19. května 2022

Odkazy do noveho okna

podezřelý muž Plzeň

podezřelý muž Plzeň 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem