Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Zaměřovali se na nářadí v dodávkách

KRAJ – Kriminalisté vazebně stíhaným přičetli dalších devět skutků. 

Dalších devět skutků objasnili v uplynulých dnech kriminalisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje v případu dvou dnes již vazebně stíhaných mužů cizí státní příslušnosti, kteří jsou obviněni z několik měsíců trvající sériové trestné činnosti, jež se měli dopouštět na území České republiky.

Obvinění z prvních objasněných devíti skutků vedlo letos v únoru Okresní soud v Trutnově k rozhodnutí, že oba muži budou stíhaní vazebně.

Pro kriminalisty však tímto krokem práce v žádném případě neskončila, protože už v únoru měli určité indicie o tom, že oba muži mají pravděpodobně na svědomí ještě další případy.

Podle našich závěrů mají tedy muži na svědomí celkem 18 skutků, kterých se měli dopouštět postupně od června loňského roku do února roku letošního.

V souvislosti s 18 skutky podle nás dopustili oba stíhaní muži celkové škody ve výši přesahující částku půl milionu korun. V případě uznání viny jim hrozí trest až do výše osmi let odnětí svobody.

Práce pro kriminalisty nekončí, jejich cílem bude maximum odcizeného nářadí po nezbytných procesních úkonech vrátit  zpět svým majitelům.

mjr. Magdaléna Vlčková
17. června 2020

----------------------------------------------------------------------

AKTUALIZACE: Z rozhodnutí Okresního soudu v Trutnově jsou oba muži stíháni vazebně.

por. Magdaléna Vlčková
8.2.2020 ve 15:30 h

------------------------------------------------------------------------

Několik měsíců trvající sériovou majetkovou trestnou činnost se podařilo v tomto týdnu rozkrýt týmu kriminalistů z celého Královéhradeckého kraje. Výsledkem je obvinění dvou cizinců, kteří měli z jednoho z okolních států do Královéhradeckého kraje přijíždět páchat v několika opakujících se vlnách majetkovou trestnou činnost. 

Dvěma mužům cizí státní příslušnosti klademe za vinu, že měli v několika vlnách opakovaně krást v různých místech Královéhradeckého kraje nářadí z dodávkových vozů. Jednalo se například o vrtačky, aku šroubováky, bourací kladiva a podobně. Obviněni jsou oba muži rovněž z přečinu poškození cizí věci a přečinu porušování domovní svobody.

Ve čtvrtek 6. února 2020 cizinci už zpět domů neodjeli. Kolem páté hodiny ranní je zadržela na Trutnovsku zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Oba cizinci jsou trestně stíhaní za krádeže, kterých se měli za poslední období dopouštět na různých místech našeho kraje, přičemž škoda, kterou svým jednáním na dnes již objasněných případech způsobili, dosahuje částky několika set tisíc korun. Minimálně v jednom ze skutků se škoda vyšplhala až na částku kolem 100 tisíc korun.

Práce pro kriminalisty však tímto zdaleka nekončí, i nadále se případu intenzivně věnují s cílem objasnit sériovou trestnou činnost a odcizené nářadí po nezbytných procesních úkonech vrátit svým majitelům. Odhalení této trestné činnosti, v níž se vyskytuje i mezinárodní prvek, bylo pro kriminalisty velice obtížné. Trestnou činnost páchali cizinci nepravidelně a počínali si velice sofistikovaně. I přesto však nakonec uvízli v policejní síti. 

V případě uznání viny hrozí dvěma cizincům ve věku 39 a 43 let trest až do výše osmi let odnětí svobody. 

Majitelům vozidel, kteří v nákladových prostorách zanechávají věci jako například nářadí či materiál, často i v hodnotě několika desítek tisíc korun, policisté radí, aby svá auta parkovali pokud možno na zabezpečených místech, pod kamerovými systémy, v garážích, na oplocených či hlídaných areálech a parkovištích. U zaparkovaných vozidel totiž platí víc, než jindy, že příležitost dělá zloděje. 

Více informací k trestné činnosti jsme uvedli pod odkazy:
https://www.policie.cz/clanek/odcizene-naradi-z-vozidla.aspx
https://www.policie.cz/clanek/krajska-reditelstvi-policie-kralovehradecky-kraj-zpravodajstvi-stavebni-boom.aspx

por. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
8.2.2020
 

Video ze zákroku zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje:

Odkazy do noveho okna

Majetková trestná činnost - krádeže nářadí z dodávek

Majetková trestná činnost - krádeže nářa... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem