Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Aktualizace - Zadrženi při předávce 4 kil konopí

TRUTNOVSKO - Kriminalisté zajistili přes 80 kilo konopí v hodnotě 9 miliónu korun! 

Toxi TuAkce "Forrest"Aktualizace:
S ohledem na výsledky provedených odborných vyjádření došlo ke změně právní kvalifikace, přičemž v případě prokázání viny hrozí 32letému muži trest odnětí svobdy od 8 do 12 let. 
por. Pižlová Šárka, DiS., 19. 1. 2022, 11:20
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koncem září 2021 policisté ze zásahové jednotky zadrželi na Královédvorsku tři muže (27, 32 a 33 let) při předávce 4 kil sušiny konopí. Kriminalisté nejstaršího z mužů, odběratele, po provedení procesních úkonů propustili na svobodu. Proti zbylým dvěma policejní komisař zahájil trestní stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Kriminalsité pro tento případ zvolili název "FORREST".

Již obviněný, nejmladší z trojice mužů si prostřednictvím dalších osob sjednával pronájem objektů, tak aby jeho jméno nikde nefigurovalo. V části jednoho objektu měl legální, na Celním úřadě oficiálně nahlášenou pěstírnu technického konopí. Zabýval se i klonováním těchto rostlin a prodejem řízků, přičemž dle jeho slov spolupracoval s jednou z největších firem v České republice, která mu měla poskytnout i potřebné vybavení k pěstování.

Mimo to si však jako „vedlejšák“ zřídil na Královédvorsku a Královéhradecku i nelegální pěstírnu konopí. Takto vypěstované zboží následně starší z mužů prodával odběratelům, část navíc pro větší zisk „ředil“ technickým (legálním) konopím. Krom toho muži vyráběli i extrakt z konopí, tzv. „Fénixovy slzy“ obsahující více než 53% účinné látky delta9 THC.  

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor na několika místech bylo zajištěno 1.172 kusů rostlin konopí, 29 kilo sušiny, 530 gramů extraktu z konopí tzv. „Fénixovy slzy“ a 1.300 již ubalených „jointů“. Mimo jiné zajistili vybavení pěstírny (lampy, předřadníky, ventilátory atd.) v hodnotě 300 tisíc korun a finanční hotovost 345 tisíc korun. Dle odborného vyjádření by se z rostlin získalo 55 kg sušiny. Rostliny i sušina obsahovala až 23% delta9 THC. 

Pokud by došlo k prodeji koncovým uživatelům, mohli by obvinění utržit částku převyšující 9 milionů korun.  

Nejmladší muž se hájil tím, že pěstoval pouze konopí technické, což kriminalisté jak je výše uvedeno vyvrátili provedením expertíz z odvětví chemie. Protiprávního jednání se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech a to konkrétně v červenci 2020 za stejný, zvlášť závažný zločin odsouzen podmíněně se zkušební dobou na 4 roky. Policejní komisař na konci září zaslal podnět na jeho vzetí do vazby, což soudce Okresního soudu v Trutnově akceptoval a muž je stíhán vazebně. O pět let starší muž je stíhán na svobodě.
V případě prokázání viny jim oběma hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let.

Ve věci nadále probíhá vyšetřování, kde není vyloučena změna právní kvalifikace a zahájení trestního stíhání dalších osob. 

por. Pižlová Šárka, DiS.
5. 11. 2021, 8:00

Videa ze zadržení a domovních prohlídek níže. 

Odkazy do noveho okna

Akce Forest

Akce Forest 

Detailní náhled

Akce Forest

Akce Forest 

Detailní náhled

Akce Forest

Akce Forest 

Detailní náhled

Akce Forrest

Akce Forrest 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem