Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Výrobce i distributory pervitinu zadržely zásahové jednotky

KRAJ - Kriminalisté krajského Toxi týmu, za pomoci policistů zásahových jednotek z Ústí a Středních Čech, zadrželi tři muže a jednu ženu, výrobce a distributory pervitinu. Kromě obviněné ženy, která nebyla v minulosti trestána, vzal soudce všechny obviněné muže do vazby. 

AKTUALIZACE PŘÍPADU

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ukončili vyšetřování případu z června 2018, kdy zásahové jednotky na dvou místech v republice zadržely výrobce a distributory pervitinu z Libereckého kraje /viz zpráva níže/. Policejní komisař již předložil státnímu zástupci návrh na podání obžaloby tří osob (dvou mužů a jedné ženy), a to ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, kterého se dopustili obvinění ročník 1991 a 1969 - dílem samostatně a dílem ve spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku. Obviněná žena ročník 1980 pak pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba  a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, kterého se obviněná měla dopustit formou účastenství (pomoci) podle § 24 odst. 1, písm. c) trestního zákoníku.

Všichni obvinění jsou v případě odsouzení ohroženi trestní sazbou v rozmezí 8 až 12 let odnětí svobody.

17. dubna 2019
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence

____________________________________________________________________________________________________________

Na dvou místech v republice, ve stejný den a v téměř shodný okamžik, skončili v rukou policistů výrobci a distributoři pervitinu z Libereckého kraje. Při jejich zadržení vypomohli policistům z krajského Toxi týmu dvě zásahové jednotky – z Ústí na Labem a Středočeská. V policejní síti tak skončil otec se synem, bývalá synova přítelkyně a jeden z hlavních distributorů. Kromě ženy jsou všichni vyšetřováni vazebně a hrozí jim až dvanáctileté tresty.

Na rozplétání výrobní a distributorské sítě pervitinu pracovně nazvané jako operace „KARAMELA“ pracovali kriminalisté krajského Toxi týmu od konce léta roku 2017. Případ byl zajímavý tím, že v něm figurovaly osoby blízké. Hlavním organizátorem, výrobcem a distributorem výnosného byznysu s drogami byl 48letý otec, aktivním pomocníkem mu byl 27letý syn, který se staral o distribuci vyrobené drogy a dále pak jeho bývalá, 38letá přítelkyně, která mu v odbytu pervitinu pomáhala.

Veškerá činnost spojená s výrobou pervitinu se odehrávala na území hlavního města Prahy, kde si hlavní organizátor a výrobce v jednom (48letý muž z Českolipska) pronajímal luxusní byty, vždy v nejvyšším podlaží. I přesto, že se tímto způsobem snažil zcela záměrně skrývat před policisty, podařilo se jej za pomoci Středočeské zásahové jednotky v jednom z nich zadržet, a to chvíli poté, co vyrobil bezmála 1 600 dávek pervitinu. V pronajatém luxusním bytě pak byla při domovní prohlídce zajištěna kompletní laboratoř na výrobu metamfetaminu, různé baňky, varné mísy, teploměry, chemikálie potřebné k výrobě drogy. Kromě těchto prostředků zajistili kriminalisté několik mobilních telefonů a také sedm set tisíc korun na hotovosti. Zajištěny byly i 3 luxusní vozy značek Jaguar a BMW.

Ve stejný okamžik probíhalo zatýkání, tentokrát policisty Zásahové jednotky z Ústí nad Labem, na Českolipsku. V jednom z řadových domů v části Ralsko policisté zadrželi 27letého syna a 50letého Kazachstánce, trvale žijícího v České republice, který se podílel na „odbytu“ vyrobeného pervitinu a ke kterému právě dorazil 27letý muž s „novou 70 gramovou zásilkou“ určenou k dalšímu prodeji. Při následné domovní prohlídce v bytě 50letého Kazacha kriminalisté zajistili 125 gramů pervitinu (cca 1 250 dávek), několik zbraní, výbušky, stovky nábojů, vysokou finanční hotovost a dvanáct kilogramů rtuti. Zbraně, zajištěný pervitin, ale i rtuť, kterou obviněný skladoval, budou zkoumat experti Kriminalistického ústavu Praha. Policejní komisař, který tohoto distributora obvinil z trestného činu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283/1, 2b,c) trestního zákoníku nevylučuje případné rozšíření trestního stíhání z nedovoleného ozbrojování a dalších trestných činů.

Sehraná trojice, která si výrobou a distribucí drogy značně vylepšovala finanční rozpočet, který jim umožňoval až nadstandardně luxusní život, byla obviněna z Nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí až 12leté tresty. 48letý hlavní organizátor a distributor v jednom se navíc trestné činnosti dopouštěl v době podmínečného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Z něho byl propuštěn na konci roku 2016, po odpykání 8 let z  vyměřeného 11letého trestu za nedovolenou výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek a jedů. V podmínce byl až do roku 2023.

Kromě 38leté ženy, která byla v minulosti bezúhonná, jsou všichni obvinění muži vyšetřováni vazebně. „Již jsme vyšetřovali desítky případů výroby a prodeje pervitinu, tento byl ale výjimečný hned z několika důvodů. Jednak množstvím vyrobené drogy, která se za celou tu dobu dá počítat až na desítky kilogramů, dále pak příbuzenský prvek, ale co bylo asi nejzásadnější a nepříliš obvyklé, že si hlavní organizátor pronajímal k výrobě drogy skutečně velice luxusní byty v Praze, kde se částky za pronájem šplhaly až na několik desítek tisíc korun měsíčně. Zajímavý byl i výběr bytů – vždy se jednalo o poslední patro, kdy výpary z výroby pervitinu vypouštěl důmyslným systémem z oken či teras. Ale zápach ničím netlumil,“ přiblížil informace k případu vedoucí krajského Toxi týmu kapitán Pavel Folprecht. „A určitě je na místě poděkovat nejen zásahovým jednotkám ze Středních Čech a Ústí nad Labem, ale také 8. oddělelní Odboru obecné kriminality z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, kteří nám s realizací případu velmi pomohli. Celou akci jsme měli tak dobře zkoordinovanou, že se ve stejný čas zatýkalo na dvou místech v republice. Je to určitě výsledek velmi dobré a efektivní týmové práce nejen samotného Toxi týmu, ale i dalších útvarů, které nám velmi významně i pomáhali,“ doplnil Folprecht.

Výsledky Toxi týmu za rok 2017:

  • kriminalisté pracovali na 195 případech v rámci kterých následně obvinili 212 osob,
  • zajistili cca 10 kg sušiny konopí, necelé 3 kg metamfetaminu, 450 ks tablet extází a dalších OPL
  • zajistili 9 indoor pěstírem konopí, 20 domácích laboratoří na výrobu metamfetaminu
  • ve spolupráci s Celní správou zajistili cca 70 tisíc kusů tablet na výrobu zakázané drogy, metamfetaminu

27. června 2018
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem