Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE - Šíření poplašné zprávy

PŘÍBRAMSKO – Mladý muž je kvůli výhružnému telefonátu obviněn. 

AKTUALIZACE:

V souvislosti s případem výhružek vedených proti personálu Oblastní nemocnici Příbram již příbramští kriminalisté ukončili vyšetřování celé této události a dne 9. ledna 2023 zaslali na Okresní státní zastupitelství Příbram návrh na podání obžaloby pro trestný čin šíření poplašné zprávy podle § 357 odst. 1, 2 trestního zákoníku. 

Státní zástupce OSZ v Příbrami zároveň pak 20. ledna 2023 podal pro tento trestný čin obžalobu proti muži ročník 1990, kterého již 2. listopadu 2022 policisté z tohoto protiprávního jednání obvinili.

V případě pravomocného rozhodnutí o vině může být obžalovaný muž podle trestního zákoníku ohrožen trestem odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského kraje
21. března 2023

________________________________________________________________________________________________________________

Ve středu 2. listopadu, krátce po desáté hodině dopolední, jsme na tísňové lince 158 přijali oznámení od vedení příbramské nemocnice ohledně výhružného telefonátu směřovaného proti chodu nemocnice. 

Vše začalo tím, že před desátou hodinou zavolal na recepci nemocnice muž, který si nevybíravým slovníkem, v podobě vulgárních slov, chce stěžovat na přístup a chod nemocnice. Pracovnice na recepci se snažila volajícího v jeho výstupu zastavit a předat mu kontakt na konkrétní osobu, která se stížnostmi zabývá. Na to ale muž nereagoval a pokračoval ve svém monologu s tím závěrem, že pohrozil s odkazem na tragickou událost, k níž došlo v ostravské nemocnici. Poté nakonec hovor ukončil.

Operační po oznámení neprodleně vyslal na místo události několik policejních hlídek. V zájmu zajištění bezpečnosti zaměstnanců, pacientů i návštěvníků nemocnice přijali policisté společně se strážníky opatření, zabezpečili vchody do nemocnice, včetně jejího okolí. Současně policisté s kriminalisty prověřovali a zjišťovali veškeré informace a okolnosti výhružného telefonátu a dělali vše pro to, aby osobu vypátrali.

Okolo 14. hodiny přijali příbramští policisté hovor od muže, který se po telefonu přiznal k jeho jednání spočívající ve výhružném telefonátu do nemocnice. Kriminalisté ho poté zadrželi a po veškerých potřebných služebních úkonech ho komisař služby kriminální policie a vyšetřování obvinil ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. Obviněný je stíhaný na svobodě a v případě odsouzení mu hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Teprve až poté, co byl muž zadržen, policisté ukončili opatření a chod nemocnice se vrátil do běžného provozu před půl třetí odpoledne.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem