Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Aktualizace: Policisté vystřelili na pronásledovaný citroën

Během pronásledování utrpěli 3 policisté lehké zranění, záchranná služba je převezla do nemocnice na ošetření. 

Policisté z pohotovostní motorizované jednotky zastavili dnes kolem půl druhé odpoledne v ulici U Libeňskému zámku bílý vůz Citroën Picasso, který figuroval v celostátním pátrání jako odcizený. Včera totiž mezi sedmou a osmou hodinou večerní odcizila neznámá osoba ve středočeských Milovicích vůz značky Citroën a policisté dnes toto auto zastavili. Během kontroly však řidič najel na kontrolujícího policistu, sešlápl plyn a začal ujíždět metropolí velmi nebezpečnou a bezohlednou jízdou. Policisté vystřelili na levou zadní pneumatiku pronásledovaného vozu, kterou zasáhli, a řidič pak ale dál ujížděl doslova na ráfku. Projížděl ulicemi Jankovcova, Ortenovo náměstí, Zenklova, Písečná a Přemyšlenská, u ulice Valčíkova dokonce ohrozil procházející chodce.
 
Během pronásledování se jeden z policistů snažil o zastavení citroënu na křižovatce ulic Třeboradická a Horňátecká, řidič však na něho najel, poškodil dveře policejního auta a aniž by zastavil, ujížděl dál s šesti policejními vozy v závěsu. Nakonec zastavil v Třeboradické ulici a spolu se spolujezdcem se dali na útěk. Po pár metrech je však policisté doběhli a zadrželi. Při zákroku jeden policista špatně našlápl na chodník a poranil si kotník. Všichni tři policisté proto skončili na ošetření v nemocnici. Podle prvotních informací ošetřujících lékařů měli policisté lehčí zranění.
 
Policisté provedli u zadrženého řidiče orientační dechovou zkoušku, která byla negativní, ovšem test na přítomnost návykových látek v těle vyšel pozitivně. Zadržená dvojice skončila na nejbližší služebně, kde si ji pak vyslechnou i kriminalisté výjezdové skupiny. Vzhledem k tomu, že případ je teprve na samotném počátku, v současné chvíli je prozatím brzy na jakékoli závěry a stanovení právní kvalifikace. Událostí se zabývají i policisté z oddělení vnitřní kontroly, kteří musí vyhodnotit oprávněnost použití donucovacích prostředků.
 
Aktualizace ze dne 14. 11. 2013:
Celý případ si ještě na místě převzali policisté z výjezdové skupiny, kteří celou noc velmi intenzivně pracovali na zjišťování veškerých informací a okolností k této události. Vyšetřovatelka v současné chvíli podezřívá sedmatřicetiletého řidiče ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě, poškození cizí věci a obecné ohrožení, za což mu hrozí až osmileté vězení. Kriminalistka navíc ještě zvažuje další právní kvalifikaci, a to krádež nebo neoprávněné užívání cizí věci. Samozřejmě vyšetřovatelka po obvinění zadrženého recidivisty podá i státnímu zástupci podnět na uvalení vazby. O tom pak bude rozhodovat v následujících hodinách soud. Policisté v dostupných evidencích zjistili, že řidič má velmi bohatou trestní minulost nejen majetkového, ale i násilného charakteru. Už od roku 1994 byl desetkrát soudně trestaný nejen českými soudy, ale i norimberským v Německu. Tam mu například němečtí kriminalisté kladli za vinu osm krádeží vozidel.
 
Druhý z dvojice, osmatřicetiletý spolujezdec řidiče, je pro policisty stejně známý svou kriminální minulostí. Od roku 1995 byl devětkrát soudně trestaný za majetkovou trestnou činnost a nejčastějším trestným činem v rejstříku trestů je taky krádež. Protože měl u sebe spolujezdec v době zadržení odcizené platební karty, vyšetřovatelka ho podezřívá ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření platební karty, za tento skutek mu pak hrozí až dvouleté vězení.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 14. 11. 2013

 

vytisknout  e-mailem