Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

AKTUALIZACE - Po napadení skončil muž s vážným zraněním v nemocnici

KRAJ - Pro vraždu ve stadiu pokusu prověřují kriminalisté napadení mezi několika muži v Poděbradech před nádražím. Kdo útočil a kdo se bránil . . to v současně době zjišťují. 

V souvislosti s napadením, ke kterému došlo 21. března 2021 ve večerních hodinách před vlakovým nádražím v Poděbradech, již krajští kriminalisté zahájili trestní stíhání proti 29letému muži rumunské národnosti, a to pro zločin vraždy ve stadiu pokusu. Dalšího cizince, který byl v režimu zadržení, policisté po provedení potřebných procesních úkonů propustili, v případu napadení nadále figuruje jako svědek.

Podle dosavadního šetření kriminalistů mělo k incidentu mezi dvěma neznámými muži dojít po předešlé hádce bez zjevné příčiny, přičemž dnes již obviněný 29letý cizinec následně vytáhl nůž a 37letému muži jím způsobil velmi závažné bodnořezné poranění. Vážně zraněnému muži, který masívně krvácel, přispěchal jako první na pomoc pracovník bezpečnostní agentury a následně paki policisté nymburské  prvosledové hlídky, od kterých si muže převzali profesionální zdravotníci, kteří ho ve vážném stavu ohrožujícím život převezli do nemocnice, kde je i v současné době hospitalizován. Další hlídka pak po několika minutách zadržela nedaleko místa napadení dva cizince, kteří se měli na potyčce účastnit.

U 29letého obviněného cizince bude dnes Okresní soud v Nymburce rozhodovat o vzetí do vyšetřovací vazby. Tu policisté navrhli z důvodu, aby se opětovně nedopustil podobného činu, a aby se nevyhýbal trestnímu stíhání. V případě rozhodnutí viny u soudu hrozí cizinci za zločin vraždy ve stadiu pokusu trest odnětí svobody na 12 až 20 let.

Hledáme svědky incidentu

V rámci případu probíhají i nadále procesní úkony a v této souvislosti by kriminalisté přivítali svědectví osob, které incident viděly. Důležitým svědkem je pro kriminalisty pracovník bezpečnostní agentury, který jako první poskytl zraněnému muži předklékařskou pomoc, ale není nijak kontaktní. Významná jsou pro policisty svědectví i dalších osob, které se před nádražím v Poděbradech zdržovaly a incident viděly. Informace je možné poskytnout přímo kriminalistům na tel.: 702 230 667, případně je sdělit prostřednictvím linky tísňového volání 158.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
24. března 2021

________________________________________________________________________________________________________________

V neděli, 21. března 2021 kolem půl desáté večer, se v Poděbradech před nádražím Českých drah, dostalo do konfliktu několik mužů, po kterém musel být s bodnořezným poraněním ohrožujícím život transportován do nemocnice muž ročník 1983.

V souvislosti s napadením policisté dopadli dva cizince původem z Rumunska, kteří jsou v současné době v režimu zadržení. V dané věci zahájili kriminalisté z Územního odboru Nymburk úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu těžkého ublížení na zdraví. Dnešního dne (22. 3. 2021) si případ s ohledem na jeho závažnost a věcnou příslušnost převzali kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, kteří jej z těžkého ublížení na zdraví překvalifikovali na zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu.

Kriminalisté prověřují veškeré okolnosti případu, tedy zejména jak a proč k napadení došlo a podíl jednotlivých účastníků na samotném napadení. V rámci probíhajících procesních úkonů provádějí kriminalisté výslechy jednotlivých účastníků potyčky, výslechy svědků, či zajišťují důkazní materiál, apod. Další informace bude možné uvolnit v následujících dnech.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského krajevýslechy
22. března 2021

vytisknout  e-mailem