Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Po hádce zastřelil souseda, krátce po činu ho zadrželi policisté z hlídkové služby

ČESKOLIPSKO - Střelci hrozí osmnáctiletý trest odnětí svobody. 

Aktualizace ze dne 22. 9. 2020 :

V pondělí dne 21. září odpoledne si zadržený 47letý muž převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin vraždy s trestní sazbou od 10 do 18 let odnětí svobody. Téhož dne v podvečer jsme ho jako obviněného vyslechli a dnes podal vyšetřovatel případu státnímu zástupci podnět na jeho vazební stíhání.  Důvodem je naše obava, že by se na svobodě mohl snažit vyhýbat vysokému trestu, který mu hrozí. Dále, že by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky a nebo ve své trestné činnosti pokračovat. 

por. Bc. Ivana Baláková

V neděli 20. září krátce před půl osmou večer jsme přijali na tísňovou linku 158 oznámení o střelbě na 37letého muže v obci Volfartice na Českolipsku. Na místo jsme okamžitě vyslali naše hlídky, které zjistily, že na něj jeho 47letý soused ze své legálně držené pistole opakovaně vystřelil a opakovaně ho zasáhl. Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby ho pak po marných oživovacích pokusech na místě prohlásil za mrtvého.

Střelce, který se v době našeho příjezdu zdržoval na místě činu ve svém bydlišti, jsme zadrželi s využitím donucovacího prostředku hrozby namířenou střelnou zbraní, odpor přitom nekladl. Případ si do vyšetřování převzala služba kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a kvalifikovala ho jako zločin vraždy. Zadržený strávil noc v policejní cele a vzhledem k jeho včerejší opilosti s ním zahájíme procesní úkony až dnes.

Před tragickou událostí si chtěl 37letý muž popovídat se svým o deset let starším sousedem o tom, že se chová příliš hlučně a pouští na svém pozemku hlasitě hudbu.  Následovala hádka, kterou ukončil opilý 47letý muž střelbou na souseda. K té došlo před pozemkem 47letého muže na veřejné cestě.

Mezi oběma rodinami měly dlouhodobě panovat napjaté vztahy. Policisté v Žandově přijali ale v této souvislosti jen dvě oznámení, která spočívala v tom, že se jejich členové navzájem podezřívali z pomluv a schválností. Tato oznámení jsme postoupili do správního řízení příslušnému městskému úřadu. Žádný násilný konflikt mezi těmito rodinami jsme nikdy neřešili.

Zadržený 47letý muž měl v legálním držení celkem čtyři střelné zbraně, a to tři samonabíjecí pistole a jednu samonabíjecí malorážku. Zbrojní průkaz má od roku 1997. Jedná se o muže s čistým trestním rejstříkem.

21. 9. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem