Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Obvinili jsme celkem 10 osob

KRAJ – Pět obviněných si vyslechlo rozšíření o další trestné činy 

AKTUALIZACE 2. 9. 2019

Lanovka SněžkaKriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje rozšířili u pěti již obviněných fyzických osob trestní stíhání o další trestné činy.

Dva obvinili ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, částečně dokonaného, částečně ukončeného ve stadiu pokusu, tři ze stejných trestných činů, navíc ještě z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Všem je kladeno za vinu, že v rámci rekonstrukce a zajištění provozu Lanové dráhy Pec pod Sněžkou nezajistili žádný smluvní vztah, který by upravoval podmínky pronájmu dotčených pozemků, na kterých byla lanová dráha rekonstruována. Tyto pozemky jsou ve vlastnictví České republiky a právo s nimi hospodařit má výlučně Správa Krkonošského národního parku.

Kriminalisté na základě vypracovaného znaleckého posudku vyčíslili vzniklou škodu v celkové výši převyšující 9,6 milionů korun při předpokládané životnosti rekonstruované Lanové dráhy Sněžka v délce trvání 30 let. Z této částky měla vzniknout od uvedení do provozu do zahájení trestního stíhání škoda dokonaná, a to ve výši 1,6 milionů korun.

Všem pěti obviněným hrozí v případě odsouzení za uvedené trestné činy až 12letý trest odnětí svobody.

plk. Mgr. Ivana Ježková, 2. 9. 2019, 10:00      

_________________________________________________________________________________________________________________

AKTUALIZACE 18. 7. 2019

Vyšetřování závažných hospodářských deliktů fyzických a právnických osob na Trutnovsku stále intenzivně pokračuje.

Speciálně sestavený vyšetřovací tým kriminalistů Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje vyslechl a stále ještě opakovaně vyslýchá velké množství osob, a to jak obviněných, tak poškozených i svědků. Dílčí prověřování směřovalo i do zahraničí. Kriminalisté v rámci trestního řízení zajistili obrovské množství počítačových dat, která v současné době stále podrobuje znalec v oblasti kybernetiky znaleckému zkoumání. Další znalecké posudky, které budou zadány, budou z oboru stavebnictví a architektury. O odborná stanoviska vyšetřovatelé požádali i státní instituce, například Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo dopravy a další. 

Vyšetřovací spis má v současné době již zhruba 12 000 listů a tento počet není zdaleka konečný.

Díky medializaci případu se policistům ozvala řada dalších možných poškozených, kteří do této doby o podezření z trestního jednání obviněných mlčeli. I díky jejich svědectví vyšetřování případu pokročilo.

plk. Mgr. Ivana Ježková, 18. 7. 2019, 10:00

_________________________________________________________________________________________________________________

Dnes v poledních hodinách bylo vrchním komisařem odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zahájeno trestní stíhání celkem  devíti fyzických a jedné právnické osoby. Současně tři z těchto osob byly zadrženy a předvedeny k výslechu a provedení dalších procesních úkonů.

Zahájení trestního stíhání předcházelo důkladné prověřování, které probíhalo od roku 2017, o jehož dílčích úkonech jsme vás informovali v říjnu 2018.

Obviněné osoby jsou trestně stíhané pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby ve vztahu k pokusu spáchání zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Uvedeným klademe za vinu, že se dopustili porušení legislativy v oblasti správy majetku státu, stavebního řízení a ochrany životního prostředí. Zmíněné podezření ze spáchání trestné činnosti se vztahuje k městu Pec pod Sněžkou a území svěřeného do péče Správy Krkonošského národního parku. Celkem šest obviněných zastává, nebo zastávalo vedoucí funkce u zmíněných subjektů.

            Vzhledem k stále probíhajícímu trestnímu řízení nemůžeme k dané věci sdělit více informací.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
23. ledna 2018, 11:35

vytisknout  e-mailem