Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Množství turistů zahltilo Adršpach

NÁCHODSKO – Policisté museli několik dní regulovat dopravu v rekreační oblasti. 

AKTUALIZACE - Shrnutí

20. srpna 2018, 12:35

Každoroční problémy s dopravou a parkováním v turisticky značně oblíbené lokalitě Adršpašsko-teplických skal se stupňují a letos již poněkolikáté zaměstnaly policejní složky,  které v této oblasti  musely posilovat výkon služby dalšími hlídkami a povolat posily i z vedlejšího regionu.

Už od středy 15. 8. 2018, kdy v sousedním Polsku  slavili církevní svátek a lidé měli volno, do oblasti Adršpachu a Teplic nad Metují mířilo velké množství, převážně polských turistů. Dopravní komunikace a parkovací plochy už v dopoledních hodinách zcela zaplnila vozidla a pořadatelská služba nebyla nadále schopna nájezd turistů usměrnit a regulovat. K udržení turistické oblasti dostupné pro integrovaný záchranný systém (složky Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby, Hasičské záchranné služby, aj.) se do regulování dopravy ve středu v dopoledních hodinách opět musely vložit policejní hlídky. Policisté z místního oddělení v Polici nad Metují, do jehož působnosti oblast spadá, vyslala do Adršpachu svou hlídku a vyžádala si pomoc dopravní policie, cizinecké policie i městských strážníků.

Jako nejúčinnější, bohužel pro turisty ne zcela nejpohodlnější, opatření, policisté vždy načas uzavřeli příjezdové komunikace do Adršpachu ve směru od Zdoňova/Laczne (PL) a od Teplic nad Metují. Turisty pak směřovali k alternativnímu parkování a jinému způsobu dopravy. O aktuálních opatřeních jsme veřejnost informovali prostřednictvím médií.  Střídavě omezovali a opět zpřístupňovali policisté příjezdové trasy prakticky od poloviny týdne  až do konce víkendu. Viz článek níže.

Opakující se potíže s obrovským množstvím návštěvníků, parkováním turistů a celkovou dopravní situací v turisticky velmi navštěvované lokalitě Policie ČR zvládla, nicméně zastává názor jejich nového, systémového řešení.

.por. Mgr. Eva Prachařová

______________________________________________________________

AKTUALIZACE - 17. srpna 2018, 14:20

Dnes v 14:10 byl provoz na příjezdových komunikacích plně zprovozněn.

mjr. Bc. Jan Čížkovský

______________________________________________________________

AKTUALIZACE - dne 17. 8. 2018 v 11:50

Před 11. hodinou došlo k omezení provozu na hraničním přechodu ve Zdoňově. Turistům, mířícím do skalního města či Adšpachu, proto doporučujeme místo osobních vozidel využít vlakovou nebo autobusovou dopravu. V tutuo chvíli jsou parkovací místav v této oblasti již obsazena a návštěvníci, cestující osobními vozidly, jsou odkláněni na náhradní vzdálená parkoviště.   

por. Mgr. Lenka Burýšková

______________________________________________________________________

AKTUALIZACE - 16. srpna 2018, 14:00

Dnes v 13:40 byl provoz na příjezdových komunikacích plně zprovozněn.

mjr. Bc. Jan Čížkovský

____________________________________________________________________________________

AKTUALIZACE - 16. srpna 2018, 11:50

I dnešního dmne jsme narazili na shodný problém jako včera. Příliv turistům, zejméma tedy řidičů s vozidly zahltil Adršpach. Ze shodného důvodu, jako je popsán níže je i dnes od 11:40 h odkláněna doprava do Adršpachu od hraničního přechodu Zdoňov a od Teplic nad Metují.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
16. srpna 2018, 11:50

______________________________________________________________________________________

S dopravními omezeními museli od dnešních 11 hodin do 14 hodin počítat řidiči vozidel směřujících do Adršpachu. Z důvodu velkého množství automobilů, které od rána najížděly do této turistické oblasti, musela být dočasně uzavřena komunikace vedoucí k obci od hraničního přechodu Zdoňov a od Teplic nad Metují, což je jediné opatření, jež udrží tuto páteřní komunikaci obce  průjezdnou pro případný zásah složek IZS.

Policie ČR posílila výkon služby v předmětném území a na místě pomáhá regulovat dopravu hned několik policejních hlídek, které současně řidiče směrují na objízdné trasy a pomáhají jim zvládat případné dopravní obtíže. Policisté spolupracují s pořadatelskou službou, která dopravní situaci v obci nebyla schopna samostatně vyřešit. Policisté v dané lokalitě i nadále hlídkují a dopravní situaci monitorují  a to především v rizikových časech a datech (státní svátky v ČR i PL víkendy apod.) a jsou připraveni přijmout opatření v rámci svých kompetencí. Policisté však nenahrazují činnost pořadatelské služby.

Policie řidičům radí, aby v rámci možností využili hromadné dopravy a tím se vyhnuli komplikacím spojeným s dopravními omezeními a také parkováním. Již z minulých let policisté vědí, že návštěvníci skal nemají v těchto dnech kde zaparkovat, neboť na vyhrazených parkovacích plochách bývá absolutně plno. Policisté ale upozorňují: "Parkování mimo tato vyhrazená parkoviště je však zakázáno, neboť Adršpach se nachází v chráněné krajinné oblasti, kde je zvýšená ochrana ekosystému".

mjr. Bc. Jan Čížkovský
15. srpna 2018, 14:15
 

vytisknout  e-mailem