Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

AKTUALIZACE - Migranti v dodávce

DĚČÍNSKO - Převaděči byli obviněni a jsou ve vazbě. 

Ve středu 25. října 2023 po 13. hodině jsme přijali oznámení, že po defektu na kole dodávky  z nákladového prostoru v obci Mikulášovice vyskákalo několik desítek migrantů, kteří se dali na útěk. Podle prvotních informací řidič dodávky z místa utekl. V tu chvíli jsme zmobilizovali veškeré dostupné policejní hlídky a zahájili pátrací akci. Jelikož jsme obdrželi informaci, že  skupina více než 30 osob, měla  překročit státní hranici se SRN,  vyrozuměli jsme i příslušné orgány na německé straně.  Pátrací akce v terénu probíhala za účasti různých složek policie, včetně letecké služby.  Policistům se v průběhu pátrací akce  podařilo zajistit tři osoby, občany Sýrie  a zadržet řidiče dodávky a další tři podezřelé muže cizí státní příslušnosti, kteří měli dodávku doprovázet v osobním vozidle. Podle dosud zjištěných informací z místa měli být migranti  převáženi v nelidských podmínkách v dodávce bez oken a sedadel, bez dostatečného přísunu vzduchu, bez přístupu k vodě a potravinám. Od německých kolegů jsme obdrželi informaci, že na jejich území vypátrali 39 Syřanů.   

V souvislosti s tímto případem v současné době probíhají úkony trestního řízení se čtyřmi zadrženými muži cizí státní příslušnosti, kteří jsou podezřelí z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překroční státní hranice. Se zajištěnými migranty budou provedeny potřebné úkony.

AKTUALIZACE:

Kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř zadržených cizinců a obvinili je ze spáchání zločinu organizování a umožnění nedovoleného překroční státní hranice ve formě spolupachatelství.  Policejní komisař  podal státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněných do vazby. Soudce podaný návrh akceptoval a obvinění byli eskortováni do vazebních věznic. V případě prokázání viny u soudu jim hrozí trest odnětí svobody až do výše osmi  let.

Děčín  30. října  2023
por. Bc. Eliška Kubíčková
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem