Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Aktualizace k případu napadení v Březnici z loňského roku

PŘÍBRAM - V případu padlo obvinění 

AKTUALIZACE 12. 7. 2022

Příbramští policisté po provedeném prověřování a na základě výsledků znaleckých posudků obvinili strážníka Městské policie Březnice z přečinu usmrcení z nedbalosti. K události došlo po půlnoci 1. srpna 2021 u kulturního domu v Březnici. Trestní řízení proti obviněnému je vedeno na svobodě, v případě odsouzení mu hrozí až 6letý trest odnětí svobody.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
12. července 2022

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od loňského srpna se příbramští kriminalisté zabývají případem napadení mladého muže v obci Březnice, který nedlouho po převozu do nemocnice, kde byl hospitalizován, zemřel.

Událost se stala v noci z 1. na 2. srpna 2021 a předcházela jí fyzická potyčka čtyř mužů před kulturním domem v Březnici, kdy jedním z účastníků byl i 24letý mladík. U konfliktu zasahovali strážníci městské policie, kteří se nacházeli poblíž tohoto místa a snažili se dostat situaci pod kontrolu. Po několika marných výzvách použili i donucovací prostředek (slzotvorný expanzní prostředek), kdy následně 24letý mladík upadl do bezvědomí. Po prvotním poskytnutí laické první pomoci ze strany městských strážníků společně s ostatními přítomnými včetně,  přivolané hlídky policistů, přijela na místo Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, která jej převezla do jedné z pražských nemocnic. Tam bohužel mladý muž zemřel.

Příbramští kriminalisté, kteří již v dané době zahájili v případu úkony trestního řízení pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, událost z důvodu zásadní změny skutečnosti – úmrtí 24letého mladíka – celou záležitost překvalifikovali na trestný čin usmrcení z nedbalosti podle § 143 odst. 1 trestního zákoníku.

Současně s prověřováním veškerých okolností fyzického napadení, tedy jaká byla účast jednotlivých osob na této potyčce, ale také i důvody úmrtí 24letého mladíka, zadali kriminalisté soudním znalcům z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství, vypracovat odborné posudky, a to z důvodu kvalifikovaného a objektivního posouzení možné trestně-právní odpovědnosti ve spojitosti se smrtí mladého muže. Z předběžných závěrů soudní pitvy měli kriminalisté k dispozici informaci, že předběžnou příčinou jeho úmrtí byl otok mozku v důsledku úrazových změn. Co je způsobilo a jaký byl mechanismus jejich vzniku, bylo předmětem dalšího znaleckého zkoumání z oboru soudního lékařství a navazujících zkoumání z oboru balistika a rentgenologie.

V těchto dnech obdrželi kriminalisté znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství, k prohlídce a detailní pitvě zemřelého mladíka. Tento posudek budou kriminalisté v nadcházejících dnech velice detailně studovat a současně i vyhodnocovat v kontextu se všemi dalšími nashromážděnými důkazy zaznamenanými ve spisovém materiálu.

Vzhledem k tomu, že fáze trestního řízení, které je v současné době vedeno policejním orgánem, je neveřejné, nelze s ohledem na tuto skutečnost a současně i s ohledem na možnou trestně-právní odpovědnost jednotlivých osob účastných na incidentu, sdělovat jakékoliv dílčí zjištění, závěry, či důkazy z vypracovaného znaleckého posudku.

To však v žádném případě neznamená, že již v souvislosti  s daným případem nesdělíme žádné informace. V tuto chvíli můžeme komentovat pouze procesní situaci, která nastala, nikoliv obsah znaleckého posudku. Až po jeho prostudování a následném rozhodnutí ve věci budeme informovat o dalším procesním úkonu, a to vydání jakéhokoliv rozhodnutí, které vzejde ze závěrů znaleckých posudků a zjištěných důkazů.

https://www.policie.cz/clanek/2-aktualizace-napadeni-v-breznici-resi-policiste.aspx


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
18. ledna 2022

vytisknout  e-mailem