Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE IV. – Požár zámku v Horním Maršově

Trutnovsko – Požár byl založen úmyslně a kriminalisté disponují i řadou dalších poznatků. 

Od srpna tohoto roku se trutnovští kriminalisté intenzivně zabývají objasněním vzniku požáru zámku v Horním Maršově. Policisté provedli a neustále provádějí důkladné šetření, vyslechli množství osob, vyhodnocují kamerové záznamy, specializovaný tým kriminalistů spolupracuje se svými kolegy napříč republikou. 

Zejména díky provedenému ohledání místa, spolupráci s hasiči, zajištění a vyhodnocení stop bylo zjištěno více ohnisek, kde vznikl požár, tedy policisté již pracují s jedinou verzí a tou je úmyslné zapálení. V zajištěných stopách byla potvrzena přítomnost akcelerantů hoření. (látky podporující hoření, vysoce hořlavé látky, například benzin apod.) 
Díky zjištěným důkazům jsou na stopě tomu, kdo stojí za vznikem požáru. Dosud zjištěné informace totiž nasvědčují, že požár zámku má společné znaky jako úmyslně založený požár několika vozidel v bazaru, kterému se věnují kriminalisté z Pelhřimova.  V tomto případě vznikla škoda téměř jeden milion korun, ale zároveň došlo k ohrožení majetku ve výši téměř 10 milionů korun. V případě požáru zámku vzniklá škoda přesahuje hranici 5 milionů, ale rovněž byl ohrožen majetek v hodnotě výrazně převyšující částku 10 milionů korun.
U obou případů je téměř jisté, že se jednání účastnilo více osob. Kriminalisté dále vyhodnocují informace o zjištěném pohybu vozidel zn. Škoda v blízkosti míst požárů, která měla vždy odjíždět směrem na Prahu. Právě v Praze byla odcizena registrační značka, která byla umístěna na jednom z vozidel. Shoda popisu osádek těchto vozidel je rovněž dalším vodítkem pro policisty. Vzhledem k uvedeným informacím trutnovští kriminalisté úzce spolupracují nejen s kolegy z Pelhřimova, ale i z Prahy a dalších útvarů.
Požár vozidel kolegové šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení a u požáru zámku nebyla právní kvalifikace doposud změněna a je prozatím šetřen pro trestný čin poškození cizí věci. Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí těmto žhářům až 15letý pobyt za mřížemi.
Tisková zpráva Hasičského záchranného sboru a náročném zásahu s bližšími informacemi o požáru.
Více informací k daným případům v současné době vzhledem k probíhajícímu šetření nemůžeme uvádět. 
mjr. Bc. Jan Čížkovský
16. listopadu 2018, 10:00

vytisknout  e-mailem