Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

AKTUALIZACE II - Nenapravitelný řidič

Šestačtyřicetiletý řidič naboural na Vinohradech nejméně dvě zaparkovaná vozidla.  

Krátce po půl šesté vyjížděla policie k oznámené dopravní nehodě na křižovatku ulic Korunní – Budečská v Praze 2. Na místě bylo zjištěno, že řidič osobního motorového vozidla tovární značky BMW při manipulaci s vozem poškodil hned několik zaparkovaných vozidel. Při následné kontrole policisté zjistili, že se jedná o 46letého muže, který se podobného deliktu dopouští opakovaně. Řidič nepředložil platné řidičské oprávnění a odmítal s policejní hlídkou spolupracovat. Protože byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné a psychotropní látky, vyzvali jej policisté k provedení orientační dechové zkoušky. Tu řidič odmítl, stejně jako lékařskou prohlídku spojenou s odběrem krve.

Policisté tak jednání řidiče řádně zadokumentovali a provedli další nezbytné úkony. Bližším šetřením na místě zjistili, že došlo k poškození dvou zaparkovaných vozidel, kdy způsobenou škodu odhadli na cca 50 tisíc korun. Okolnosti havárie jsou nyní předmětem dalšího vyšetřování dopravních policistů.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 26. srpna 2016

AKTUALIZACE I:

Stejného řidiče kontrolovala policejní hlídka i dnes odpoledne. Krátce po 13. hodině totiž policisté tísňové linky 158 přijali oznámení o podezřelém chování řidiče vozidla BMW jedoucího vinohradskými ulicemi. Policisté zmíněného řidiče zastavili v Jugoslávské ulici a vyzvali ho, aby se podrobil orientační dechové zkoušce a následně testu na přítomnost OPL, čemuž muž vyhověl. Obě kontroly byly negativní a řidič se evidentně nedopustil žádného přestupku, tudíž policisté neměli zákonný důvod k jakémukoli dalšímu omezení osoby.

Vzhledem k četným dotazům a spekulacím je nutno v této souvislosti dodat, že policie nemá zákonné možnosti omezit na právech řidiče, o jehož vině nebylo pravomocně rozhodnuto. Zadržení řidičského průkazu je v tomto ohledu administrativním úkonem, který je policista oprávněn (nikoli povinen) provést jako jedno z předběžných opatření přímo na místě policejní kontroly. Tohoto oprávnění policista využije v okamžiku, kdy se řidič prokazatelně dopustí protiprávního jednání a sledovaného účelu nelze dosáhnout jinak, kdy nutnou podmínkou je, aby řidič měl v době kontroly řidičský průkaz u sebe.

Zadržení řidičského průkazu policie nemůže učinit následně v rámci dalších úkonů, jakými může být například výslech či podání vysvětlení nebo jiná policejní kontrola.

AKTUALIZACE II:

Pražská policie ukončila vyšetřování páteční dopravní nehody a dnes dopoledne kompletní spisový materiál předala magistrátním úředníkům. Policisté tak učinili maximum pro to, aby samotné vyšetřování bylo skončeno v co možná nejkratší době. Správní orgán by tak měl bezodkladně zahájit s řidičem správní řízení.

K celé věci je na místě připomenout, že policie činí výhradně úkony směřující k zadokumentování a objasnění věci a v žádném případě nemůže úřadu cokoli nařizovat či zakazovat. Samotné rozhodnutí o případném vydání či nevydání nového řidičského průkazu je tak zcela v kompetenci magistrátu jakožto správního orgánu.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová – 1. září 2016

vytisknout  e-mailem