Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Aktualizace, exploze

Opavsko: Průběžné informace k prověřované události 

Kriminalisté územního odboru Opava pokračují v kompletaci informací, které se týkají včerejší exploze mezi rodinnými domy v obci na Opavsku. Stále platí, že kriminalisté prověřují rovněž verzi, že výbuch nezjištěného předmětu způsobila neznámá osoba. Na zjištění konkrétnějších skutečností k samotné explozi pracují také specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství, kteří vyhodnocují zajištěné stopy. Bude dále zažádáno o vypracování znaleckých posudků z více kriminalistických oborů, přičemž pro práci těchto odborníků je samozřejmě zapotřebí delší časové dotace. Potřebný čas si vyžádá také analýza informací zjištěných od svědků.

Kriminalisté pracují s dílčími zjištěnými informacemi, každou souvislost řádně prověřují. S ohledem na množství otazníků a charakter události by byl v této chvíli komentář k možnému motivu jednání neznámého pachatele spekulací.

Kriminalisté i nadále pokračují v prověřování, právní kvalifikace se nezměnila, zůstává v platnosti podezření z trestného činu obecného ohrožení. Jakmile bude možné zveřejnit další informace k věci, učiníme tak.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 10. července 2020

--------------------------------------            původní zpráva z 9. července 2020   --------------------------

Výbuch v obci na Opavsku – informace

Dnes krátce před druhou hodinou ranní přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o výbuchu v obci na Opavsku.

K explozi došlo mezi rodinnými domy. Policisté začali po příjezdu okamžitě zjišťovat, zda nedošlo ke zranění osob a učinili prvotní úkony, včetně zajištění místa činu. Vzhledem k charakteru události byli na místo přivoláni policejní specialisté – kynologové krajského ředitelství se speciálně vycvičenými psy, včetně psa na vyhledávání výbušnin, a příslušníci Pyrotechnické služby Policie České republiky. Policisté spolupracovali i s hasiči.

Výbuchem došlo k poškození několika domů a například také vozidla Dle dostupných informací nedošlo ke zranění osob. Hmotná škoda není dosud vyčíslena.

Kriminalisté věc prověřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Je velmi krátce na učinění finálních závěrů, nicméně z vyhodnocení dostupných informací lze předběžně vyloučit například možný únik plynu, kriminalisté tak pracují s verzí exploze neznámého předmětu způsobené neznámou osobou.

Kriminalisté komunikují s osobami z okolí, přičemž se obrací na veřejnost se žádostí o další případné svědectví k události. Poznatky volejte prosím na bezplatnou linku 158. Zajištěné stopy budou vyhodnocovat specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Bude dále zažádáno o vypracování znaleckých posudků z více kriminalistických oborů. Kriminalisté kompletují a vyhodnocují veškeré informace k události.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 9. července 2020

          por. Mgr. Soňa Štětínská

vytisknout  e-mailem